Д-р Димитър Димитров за интрагастралния балон

Гастроентерологът д-р Димитров е единственият специалист у нас, който извършва поставянето на специален балон в стомаха за отслабване

МБАЛ „Света София“ - „Болница на годината“

МБАЛ „Света София“ получи поредното признание за ви...

Обучаваме по ендоскопска гинекологична хирургия

Стартираме поредица от групови и индивидуални обуче...

МЦ "Света София" в Петрич

С грижа за здравето на жители и гости в южната общи...

   

Д-р Димитър Димитров е сред квалифицираните ни лекари, за които новостите в медицината са реална възможност за подобряване качеството на живот и здравен статус.  Гастроентерологът ни информира в детайли за етапите и процедурите по поставянето на интрагастрален балон: Това e процедура за отслабване, при която в стомаха се въвежда силиконов балон, който се пълни със солеви разтвор. Това Ви помага да отслабнете, като ограничите количествата консумирана храна и Ви накара по-бързо да се чувствате сити. Интрагастралният балон може да бъде опция, ако имате притеснения за теглото си и не сте постигнали резултати с диета и упражнения. Подобно на други процедури за отслабване, интрагастралният балон изисква ангажимент за по-здравословен начин на живот. Трябва да направите постоянни здравословни промени в диетата си и да извършвате редовни упражнения, за да помогнете за осигуряването на дългосрочния успех на процедурата.

Защо се прави?

Поставянето на интрагастрален балон Ви помага да отслабнете. Загубата на тегло може да понижи риска от потенциално сериозни, свързани с теглото, здравословни проблеми като:

  • Гастроезофагеална рефлуксна болест
  • Сърдечно заболяване или инсулт
  • Високо кръвно налягане
  • Обструктивна сънна апнея
  • Неалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD) или неалкохолен стеатохепатит (NASH)
  • Захарен Диабет тип 2

Интрагастралният балон, както и други процедури за отслабване или операции, обикновено се прави само след като сте се опитали да отслабнете чрез подобряване на вашата диета и физическа активност!

За кого е?

„Балонът“ в стомаха може да е опция за Вас, ако:

  • Вашият индекс на телесна маса (ИТМ) е между 30 и 40
  • Готови сте да се ангажирате със здравословни промени в начина на живот, да получавате редовно медицинско проследяване и да участвате в поведенческа терапия
  • Не сте имали предишна стомашна или езофагеална операция

Интрагастралният балон не е правилният избор за всички, които са с наднормено тегло. Предварителен преглед ще помогне на Вашия лекар да прецени дали процедурата може да е от полза за Вас!

Рискове?

Болка и гадене засягат около една трета от хората в първите дни след поставянето на интрагастрален балон. Въпреки това, тези симптоми обикновено продължават за кратко и обикновено се овладяват с лекарства у дома. В много редки случаи, след поставяне на балон, могат да възникнат и по-сериозни странични ефекти. Как се подготвяте? Ако Ви предстои поставяне на интрагастрален балон, Вашият лекар ще Ви даде конкретни инструкции как да се подготвите. Твърде вероятно е да направите различни лабораторни тестове и изследвания преди процедурата. Може да се наложи да ограничите храни и напитки, както и някои лекарства, ако приемате във времето преди манипулацията. Също така може да се изисква да стартирате програма за физическа активност. 

Какво можете да очаквате?

По време на процедурата: Поставянето на интрагастралния балон се извършва чрез ендоскопска манипулация. Лекарят въвежда - през гърлото до стомаха - тънка тръба (катетър), заредена с интрагастралния балон. След това се въвежда ендоскоп – гъвкава тръба с прикрепена камера, за да се наблюдава балона докато се пълни с физиологичен разтвор. Процедурата отнема около половин час и след около час до два можете да се приберете вкъщи.

След процедурата: Можете да приемате малки количества течности около шест часа след процедурата. Течната диета като цяло продължава до началото на втората седмица, когато можете да започнете да приемате меки храни. Ще започнете да консумирате обичайната си храна около три седмици след поставянето на балона. Интрагастралният балон се оставя в стомаха до 6 месеца и след това се отстранява с помощта на ендоскоп. Междувременно ще се консултирате с диетолог и психолог.

Резултати?

Интрагастралният балон ще Ви накара да се чувствате сити по-бързо, ще се храните по-малко. Балонът забавя изпразването на стомаха, променя и нивата на хормоните, които контролират апетита. Килограмите, които губите,  зависят също от това колко можете да промените навиците си на живот, включително диета и упражнения. При обобщение на наличните в момента данни загубата от около 7% до 15% от телесното тегло е типична през шестте месеца след поставянето на интрагастрални балони. Общата загуба на тегло варира от 30% до 47%.

 

Както при други процедури и операции, които водят до значителна загуба на тегло, интрагастралният балон може да помогне за подобряване или разрешаване на условия, често свързани с наднормено тегло, включително:

  • Гастроезофагеална рефлуксна болест
  • Сърдечно заболяване
  • Високо кръвно налягане
  • Обструктивна сънна апнея
  • Остеоартрит (болки в ставите)
  • Диабет тип 2
  • Висок холестерол
  • Неалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD) или неалкохолен стеатохепатит (NASH)

Кога процедурите за отслабване не работят?

Възможно е да не отслабнете значително или да си възвърнете теглото след всякакъв вид процедура или операция за отслабване, дори ако самата процедура работи правилно. Това наддаване на тегло може да се получи, ако не следвате препоръчителните промени в начина на живот. Постоянните здравословни промени в диетата ви, заедно с редовната физическа активност и физически упражнения, са необходими, за да се избегне нежеланото възстановяване на килограми.


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!