Често задавани въпроси

УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМ
Съгласно съществуващия принцип за диагностика и лечение на пациентите по клинични пътеки, всяко по-сериозно или развило се внезапно остро състояние подлежи на диагностициране и лечение в болнични условия с помощта на съвременни апаратни методи и от квалифициран в съответната област специалист.
При постъпване в болницата за планово лечение – консервативно или оперативно, на пациентите им е необходимо направление за хоспитализация №7, което се издава от личния лекар. В определения при първичния преглед ден, пациентите постъпват в болницата, като документите за хоспитализация (ИЗ) се оформят в приемните кабинети – №11 и №6 ( за пациенти на АГ клиниката), които се намират на партерния етаж на Корпус 1.
Не е необходимо направление за хоспитализация за пациентите, които постъпват по спешност, които не са здравно осигурени, или които желаят прием, без да имат нужните документи от личния лекар (направление по НЗОК) – те заплащат прегледа и лечението си по ценоразписа на здравното заведение.
Всички новопостъпили пациенти биват прегледани от квалифицирани специалисти, съставя се лечебно-диагностичен план, който се обяснява на пациентите, като ясно се определя риска и характера на всяко диагностично и лечебно действие. Пациентите се запознават с хартата за своите права и с вътрешния ред на болницата.
След завършване на лечението, или провеждане на оперативната интервенция, пациентът се изписва по преценка на лекуващия лекар. Получава документ за проведеното лечение и изследвания – епикриза, както и документ за временна нетрудоспособност – болничен лист.

С КАКВО НАПРАВЛЕНИЕ МОГА ДА ПОСТЪПЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ИЛИ ОПЕРАЦИЯ В БОЛНИЦАТА?
Приемът в МБАЛ „Света София“ на здравно осигурени лица става с направление за хоспитализация №7 след преценка на съответния специалист. Здравно неосигурените пациенти заплащат престоя и лечението в болницата по официалния ценоразпис на МБАЛ „Света София“. 

КОГА СА СВИЖДАНИЯТА В БОЛНИЦАТА?
Свижданията с близките се извършват всеки ден от 16 до 17 часа в просторното фоайе на болницата, намиращо се на 1-ия етаж. Свиждания в отделението по анестезиология и реанимация не са разрешени. Свиждания в балнецата по време на грипна епидемия не са разрешени. С оглед на Закона за защита на личните данни, информация за пациентите на болницата не се предоставя по телефона.

РАБОТИ ЛИ БОЛНИЦАТА СЪС ЗДРАВНАТА КАСА?
Болницата работи със Здравната каса по 172 клинични пътеки и 25 амбулаторни процедури.

МОГА ЛИ САМ/А ДА ИЗБЕРА ЛЕКУВАЩИЯ СИ ЛЕКАР?
Да, можете да изберете лекуващия си лекар или хирург-оператор, стига да имате разбирателство с него по отношение на дейността, която трябва да бъде извършена. Избраният лекар може да бъде и от друга болница, стига да има сключен граждански договор с МБАЛ “Света София“ за работа или консултации в нея.

КАК ДА СИ ЗАПИША ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД?
В МБАЛ „Света София“ можете да насрочите час за преглед при избрания от вас специалист лично, или по телефона – 02/8184600. За прегледа ще ви бъде нужен талон № 3, издаден от личния лекар. Прегледът може да се извърши и срещу заплащане по официалния ценоразпис на МБАЛ „Света София“.

ИМА ЛИ ОПЦИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНА БОЛНИЧНА СТАЯ?
Да, в МБАЛ „Света София“ можете да изберете болничният ви престой да бъде в апартамент, самостоятелна луксозна стая, или VIP стая. Всяка стая е със самостоятелен санитарен възел, телевизор и безжичен интернет.

 

Какво трябва да знаете?

Пакет изследвания “Планиране на бременност”
1. Гинекологичен преглед-влагалищен секрет, цитонамазка, ултразвуково изследване
2. Изследване на хормони /3-5-ти ден на м.ц./-венозна кръв, сутрин на гладно
3. Цветна снимка за проходимост на маточните тръби- 6-10 ти ден на м.ц.
Необходимо е изследване на кръв за левкоцити и утайка от предишния ден
4. Спермограма- цялото количество отделена сперма се донася до 1 час след отделянето, в стерилно бурканче/ закупува се от аптека/.
Това става между 8 и 10 часа сутринта в клиничната лаборатория, на болницата.
За целта е необходимо да не се консумира алкохол или медикаменти преди това, както и да има 5 дни полово въздържание.
Получаване на резултата – на следващия ден.

Указание за Цезарово сечение
● Постъпвате в клиниката в 7.30 ч.в деня на операцията. (Ако изтекат околоплодните води или започнат регулярни контракции – постъпвате по всяко време на денонощието по спешност. В този случай трябва да преустановите приема на храна и течности).
● Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
● Вечерта преди операцията в 22 часа поставете в ануса 1 свещичка EVA/qu (вместо неприятната клизма)
● Избръснете или депилирайте външните полови органи
● Носете със себе си: лична карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, 5 чифта гащи и 2 нощници
● Цезаровото сечение се прави най-често със спинална анестезия или ако бременната се страхува с обща- т.е. заспива. Стандартно продължителността на операцията е около 1 час. Родилката остава в реанимация през следващите 2 часа, след което се превежда в болничната стая. През това време бебето се обгривжа от екипа – детски лекар, детска сестра в сектора за норородени. При нормално протичане на послеродовия период родилката остава в клиниката 5 дена. Свалянето на конците става амбулаторно на 7-я ден след операцията- сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
● Свиждането е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката- в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
● Заплащането на определената такса става в деня на операцията в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
● Контролен гинекологичен преглед – след 2 месеца.

Хистеросалпингография
1. Пациентката прави изследване на кръв за левкоцити и утайка-1-2 дни преди процедурата в лабораторията на сутерен, сутрин на гладно след 8 часа.
2. Снимката се прави между 6-10 ден на менструалния цикъл- да няма никакво кървене.
3. Провежда се в рентгена, който се намира на сутерен – между 10-15 часа всеки ден от понеделник до петък. При желание изследването може да се направи с венозна упойка, след предварителна заявка. За целта пациентката не трябва да се е хранила и пила течности 6 часа преди изследването.
4. Контрастното вещество Ultravist 20ml се купува от аптеката на партерния етаж.
5. Рентгеновите снимки се получават в рентгена след представяне на документ за извършено плащане – 100 лв. , което става на регистратурата на болницата на първия етаж.
6. Необходима е 1 бр. дамска превръзка.

Указание за бременната при постъпване за раждане
• Постъпвате в клиниката по всяко време на денонощието, ако изтекат околоплодните води, появи се генитално кървене или започнат регулярни контракции . В този случай трябва да преустановите приема на храна и течности.
• Носете със себе си: лична карта, направление за хоспитализация №7, обменна карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, няколко чифтаеднократни или памучни гащи и 2 нощници
• Раждащата се настанява в предродилна зала, където се прави тоалет и очистителна клизма. Раждането продължава различно, като при разкритие на канала над 4 см може да се приложи епидурално обезболяване. След раждането родилката се превежда в болничната стая. През това време бебето се обгривжа от екипа – детски лекар, детска сестра в сектора за новородени. При нормално протичане на послеродовия период родилката остава в клиниката 3 дена. Ако има епизиотомия свалянето на конците става амбулаторно на 5-я ден след раждането- сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
• Свиждането е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката- в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
• Заплащането на определената такса става в деня на раждането в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
• Контролен гинекологичен преглед – след 2 месеца

Указание за пациента преди лапароскопия
1. Постъпвате в клиниката в 7.30 ч.в деня на операцията, запланувана предварително след преглед или по телефона .
2. Носете направление за хоспитализация от личния лекар, изследвания- ПКК, кръвна група
3. Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
4. Вечерта преди операцията в 22 часа поставете в ануса 1 свещичка EVA/qu (вместо неприятната клизма)
5. Избръснете или депилирайте външните полови органи
6. Носете със себе си: лична карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, 2 нощници
7. Лапароскопията се прави с обща анестезия. При нормално протичане на следоперативния период оперираната остава в клиниката 2 дена. Свалянето на конците става амбулаторно на 7-я ден след операцията- сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
8. Свиждането е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката- в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
9. Заплащането на определената такса става в деня на операцията в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
10. Контролен гинекологичен преглед – след 1 месец

Указание за извършване на малка гинекологична операция
● Попълване на документи в кабинет №6 на поликлиниката в 8.00 ч. Носете направление за хоспитализация №7 и лична карта. След това се качвате за настаняване в отделението по акушерство и гинекология на 2 етаж на болницата.
● Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
● Носете със себе си: чехли, дамски превръзки и нощница
● При липса на усложнения си тръгвате същия ден, два часа след процедурата

Женска консултация
1. 4-7 г.с. – регистрация на бремеността – УЗ, анамнеза
2. 10-14 г.с. – УЗ с измерване на нухална транслуценция, кръвни изследвания за регистрация на бременност, влагалищен секрет за микробиологично изследване, цитонамазка от маточната шийка и ранен БХС за синдром на Даун
3. 16-18 г.с. – ПКК и урина и евентуално късен скрининг за синдром на Даун
4. 20 – 24 г.с. – 4Д УЗ морфология, Доплерово изследване на кръвотока на майката и плода, измерване на дължината на маточната шийка
5. 24-26 г.с – ПКК и урина
6. 28-30 г.с.- влагалищен секрет за микробиологично изследване
7. 32-34 г.с- 4Д УЗ морфология
8. 36г.с. – ПКК и урина
9. 37 г.с – NST
10. 38г.с – УЗ биометрия, NST, определяне на пелвик скор на маточната шийка и определяне на начина на раждане
11. 39г.с – NST
 


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!