МБАЛ "Св. София" - Референтен център за лапароскопска и бариатрична хирургия

Екипът на доц. Гроздев и болницата ни - изборът на световния бранд Johnson & Johnson

Затлъстяването изисква дългосрочно проследяване и лечение

Доц. д-р Константин Гроздев в "Топ специалист" за п...

МБАЛ „Света София“ - „Болница на годината“

МБАЛ „Света София“ получи поредното признание за ви...

Обучаваме по ендоскопска гинекологична хирургия

Стартираме поредица от групови и индивидуални обуче...

Екипът на доц. Константин Гроздев, завеждащ Хирургия и председател на Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия, ще обучава в МБАЛ "Св. София" родни и чужди специалисти.

Пациентите ни ще разчитат на прецизна, висококвалифицирана бариатрична хирургия, извършена с най-високото качество медицински консумативи на "Джонсън и Джонсън".

Кои сме ние?
Мултидисциплинарен и акредитиран екип от водещи специалисти, който ще се погрижи за Вас и ще Ви предложи индивидуален подход за лечение на Вашето затлъстяване и съпътстващите го заболявания. При необходимост ние ще Ви подготвим за бариатрична/метаболитна операция и ще Ви проследяваме за дълъг период от време, с което ще сведем до минимум рисковете за Вас и ще Ви осигурим по-добри, дълготрайни резултати.

Предоперативно са необходими:

  • Консултации с ендокринолог
  • Консултации с лекар-диетолог
  • Консултации с психолог/психиатър
  • Консултации с кардиолог – с извършване на ЕКГ, ехокардиография и рентген на гръден кош
  • Фиброгастроскопия  с биопсия/изследване на H. pylori и ехография на коремни органи
  • Консултации с анестезиолог – АКР, ФИД, полисомнография при нужда
  • Кръвни изследвания
  • Консултации с бариатричен хирург: 
    Пациентите с ИТМ > 30 кг/м² задължително трябва да потърсят консултация с нашите специалисти-хирурзи, за да бъде преценена възможността за извършване на бариатрична/метаболитна операция и да бъдат насочени към мултидисциплинарния екип. 
    На бариатрична/метаболитна операция подлежат пациенти, отговарящи на следните критерии (Според последните световни препоръки от 2022 г.):
    •    ИТМ > 35 кг/м²;
    •    ИТМ > 30 кг/м² с доказано метаболитно заболяване, без задоволителен ефект по отношение редукцията на тегло и контрола на придружаващите заболявания с консервативни методи; 
    •    ИТМ > 30 кг/м²  и захарен диабет тип 2.

Нашите специалисти извършват следните бариатрични/метаболитни операции:

  • Вертикална стомашна резекция (sleeve gastrectomy) - при тази операция стомахът остава малък и няма да Ви позволява да се храните в екстремно големи количества.

  • Стомашен байпас – два вида, с една и с две анастомози - стомахът се разделя на две части, като храната преминава само през тази с по-малката вместимост – 25-30 мл, с което пациентите се засищат по-бързо. 

    

  • Duodenal switch (билиoпанкреатичен байпас с дуоденално изключване)/SADI – извършва се по-рядко, само при някои пациенти със свръхзатлъстяване и най-често е двуетапна операция.

 

  • Поставяне на регулируем стомашен пръстен с цел механично стесняване и намаляване вместимостта на стомаха.

  • Абдоминопластика – най-рано 18 месеца след извършване на бариатрична операция е възможно естетична корекция и изрязване на излишната кожа, ако е необходимо. 

Основният механизъм на действие на всички операции, на който се дължат метаболитните ефекти, е чрез настъпващите невро-хормонални промени в стомашно-чревния тракт.

След бариатрична/метаболитна хирургия е задължително проследяването за дефицит на нутриенти и витамини чрез кръвни изследвания.

Приемът на витамини е за цял живот!

Изборът на бариатрична/метаболитна операция е строго индивидуален за всеки отделен пациент. Тя трябва да се извършва само от специалисти с опит в работата с пациенти със затлъстяване, след проведена определена предоперативна подготовка и широк набор от изследвания, назначени от мултидисциплинарния екип.

Всички операции се извършват лапароскопски (минимално инвазивно)  - вместо с голям разрез по цялата дължина на тялото, с пет малки разреза от порядъка на няколко милиметра. През тях в коремната кухина се въвеждат камера и необходимите инструменти, като хирургът оперира извън организма на пациента и наблюдава оперативното поле върху видео-екран при голямо увеличение.

В някои случаи операциите се извършват и с още по-малко на брой малки разреза, а може и само с един, „невидим” в пъпа.

Това дава много съществени предимства за пациента:

  • по-малка следоперативна болка;
  • по-бързо раздвижване - няколко часа след операцията;
  • по-бързо захранване - позволява се прием на вода още на първия ден, след което следва период на режим и преход от течно-кашава храна към твърда – 30 дни;
  • по-кратък болничен престой - средно 3-4 дни;
  • по-бързо възстановяване - завръщане към ежедневната работа до 20 дни;
  • по-добри козметични резултати;
  • по-малко рискове от усложнения.

*Публикуваните по-горе изображения са от 

Още полезна информация:

Затлъстяването е хронично заболяване, изискващо дългосрочно лечение. Повече от 650 милиона от възрастното население е със затлъстяване, което представлява 13% от световната популация. То е свързано с повишен риск за развитие на захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдов инцидент (инсулт, инфаркт), синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението. 

Затлъстяването се определя от индекса на телесна маса (ИТМ):

ИТМ = кг/м²:

            ИТМ < 18 кг/м² – ниско тегло
            ИТМ 18-25 кг/м² – идеално тегло
            ИТМ 25-30 кг/м² – наднормено тегло
            ИТМ 30-35 кг/м² – умерено затлъстяване
            ИТМ 35-40 кг/м² – тежко затлъстяване
            ИТМ > 40 кг/м² – болестно затлъстяване
            ИТМ > 50 кг/м² – свръх затлъстяване

Бариатричната/метаболитната хирургия (от гръцки bar, baros – тегло) представлява хирургичен метод за лечение на затлъстяването. Тя Ви дава възможност да направите нужната крачка към драстичната промяна в начина Ви на живот и към подобряване качеството Ви на живот. Бариатричната/метаболитната хирургия е най-ефективният и сигурен метод за лечение на затлъстяването, който дава шанс за период от шест месеца да свалите с повече от 60% от излишното Ви тегло, да започнете нормална физическа активност и социален живот, да промените вредните Ви хранителни навици. Тя спира развитието и подобрява свързаните със затлъстяването придружаващите заболявания, като води до ремисии на захарния диабет тип 2 и намалява риска от инфаркт, инсулт и развитието на злокачествени заболявания. Бариатричната/метаболитната хирургия намалява риска от преждевременна смърт с 30-50%.  
 

Всички подробности до най-малкия детайл можете да научите от нашите специалисти.

доц. д-р Константин Гроздев, д.м.


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!