В рамките на месец екипите на АГО и Хирургия с две съвместни миниинвазивни мултидисциплинарни интервенции

Безплатни прегледи при офталмолозите ни през юни

Д-р Вероника Бачева и д-р Николай Стайков ще Ви пре...

Желязодефицитната анемия

Д-р Георги Тончев за читателите на в-к "Доктор"...

Клубно състезание по плуване - МБАЛ "Св. София" 2023

Здрави Заедно с над 100 малки и по-големи плувци ...

Вените "страдат" заради излишни килограми

Д-р Петар Митков за сп. "Betty" в Тема на броя...

 

  

д-р Иван Димитров и доц. д-р Константин Гроздев

 

В рамките само на месец екипите на акушеро-гинекологичното отделение и отделението по хирургия извършиха две съвместни миниинвазивни мултидисциплинарни интервенции при лечението на пациенти на МБАЛ „Света София“.

Под ръководството на д-р Иван Димитров, началник Сектор по ендоскопска и онкогинекологична хирургия към акушеро-гинекологичното отделение и доц. д-р Константин Гроздев, д.м., началник на отделението по хирургия, екипът направи възможно извършването на комбинирана лапароскопска операция при пациентки с патологични изменения на матката и наличие на херния на коремната стена.  
Хирургичната интервенция, която екипът приложи за пореден път, включва едновременно отстраняване на матката и корекция на херния на коремната стена с поставяне на платно чрез лапароскопска операция. Обичайно наличието на такава патология и диагнози изискват две отделни оперативни интервенции, като в редица случаи се налага отворен достъп, т.е. класическа отворена коремна операция.  
Д-р Димитров и доц. Гроздев комбинират своите усилия с цел едноетапно миниинвазивно лечение на заболяванията при пациентките, което намалява не само анестезиологичния риск, но и значително съкращава времето на възстановителния период. 
Хирургичният екип на МБАЛ „Света София“ извършиха две такива  интервенции в рамките на месец - без усложнения и с прекрасен постоперативен резултат. И двете пациентки бяха изписани на третия следоперативен ден и към момента се възстановяват без усложнения, благодарение на колаборацията между екипите на МБАЛ „Света София“.


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!