Защо са важни превенцията и профилактиката!

4 кг миома, която лекарите не забелязват

МБАЛ „Света София“ - „Болница на годината“

МБАЛ „Света София“ получи поредното признание за ви...

Обучаваме по ендоскопска гинекологична хирургия

Стартираме поредица от групови и индивидуални обуче...

МЦ "Света София" в Петрич

С грижа за здравето на жители и гости в южната общи...

Това е историята на Петя. Споделя, за да не се повтаря.

Тя е на 31 години, живее в малък град. Един ден докато е на работа й става много лошо и започва поредица от изследвания и прегледи. Откриват й огромна киста, която трябва да се оперира. Започва да обикаля болници и различни специалисти, на места получава грубо отношение и противоречиви мнения дали е за спешна операция.

“Когато звъннах във вашата болница, още по телефона ми направи впечатление отношението. Така последва преглед и д-р Иван Димитров откри миома с две кисти. Насрочихме дата за операция. Докторът направи всичко възможно да ме оперират бързо. Резултатът е добър, хистологията също. Възстановяването ми протича много добре и до този момент всичко е страхотно.  За хора като мен, от провинцията, които идваме и им се случва нещо такова, наистина отношението е много важно! Искам да кажа на повече жени – чести прегледи. Много е важно да се грижите за себе си и да се следите всяка година. На лекарите искам да кажа – да преглеждат внимателно и добре, защото аз съм била на редовни прегледи и никой не беше забелязал миомата.”

Д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог, хирург и ръководител Сектор по ендоскопска и онкогинекологична хирургия към АГО, забелязва това, което другите пропускат. Така при Петя е отстранена почти 4-килограмова миома. Д-р Димитров прави още реконструкция и пластика на маточното тяло, за да могат да се запазят максимално репродуктивните органи и да е възможно скоро Петя да стане майка. При редовни и качествени профилактики, когато и пациентът и лекарят подхождат отговорно, такива проблеми са решими с много по-неинвазивни методи и техники. Ако миомата при Петя беше забелязана по-рано, операцията щеше да е много по-щадяща за нея. При миниинвазивната хирургия има минимални травма и болка, по-малка кръвозагуба, бързо възстановяване и по-кратък болничен престой.


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!