ЛЕЧЕНИЕТО НА РАКА НА ГЪРДАТА - КОМПЛЕКСЕН И ПЕРСОНАЛИЗИРАН ПОДХОД КЪМ ВСЕКИ ПАЦИЕНТ

Октомври - месец за профилактика на рака на гърдата

МБАЛ "Св. София" в подкрепа на "Жест към здраве"

"Светът на жестовете" по БНТ - репортаж...

Затлъстяването: Някои тенденции и важни данни

Доц. д-р Константин Гроздев в "Денят започва с Геор...

В МБАЛ "Св. София" пациентът получава всички необходими изследвания - от генетиката и превенцията, през лечение на първичния тумор, до грижите за напреднало заболяване, поддържащи и палиативни грижи, психосоциална подкрепа:

  • Скрининг за ранно откриване на подозрителни промени в млечните жлези!

1.    Изготвяне на стратегии за последователност на диагностичини процедури и лечение, съобразени с индивидуалните особености
2.    Уточняване биологията на тумора с допълнителни тестове
3.    Стадиране на заболяването, представяне пред Онкологичен борд
4.    Персонализирано лечение, съответстващо на принципи валидни за цяла Европа
5.    Ангажираност и координираност на мултидисциплинарен екип от: онколог, хирург, патолог, рентгенолог, лъчетерапевт,  генетик, физиотерапевт, психолог, специалист по хранане и обезболяване
6.    Възможности  за органосъхраняващи и реконструктивни операции на гърдата, естетична хирургия
7.    Възможност за щадящи лимфни дисекции
8.    Проследяване след приключване на активното лечение
9.    Рехабилитация и кинезитерапия във всеки един етап от лечението
10.    Съпътстващи грижи, обезболяване и палиативни мерки

  • Ракът на гърдата е с най-голяма социална значимост и е най-честата онкологична диагноза при жените у нас. Затова, ние - лекарите в МБАЛ „Св. София“, препоръчваме да се провежда профилактичен преглед при мамолог поне веднъж годишно за всички/мъже и жени/ и на шест месеца, ако има фамилна история за онкологично заболяване.

  • Помнете - ракът на гърдата няма специфични симптоми, не боли, не кърви, не се „разкрива“ сам. Навременното откриване на това заболяване позволява адекватно лечение и пълно излекуване. Лечението не е само с хирургическа намеса, определя се от екип специалисти: онколог, хирург, патолог, рентгенолог, генетик, физиотерапевт, психолог, лъчетерапевт. Този екип, наречен Туморен борд, определя индивидуален план за последователност на лечебни процедури – пациент по пациент, не „по приницип“.

  • Ракът на гърдата се нарежда сред първите места като основна причина за смъртност при жените, като в световен мащаб е отговорен за 15% от причинените смъртни случаи от заболяване.  От рак  на гърда могат да заболеят и мъже, но в много по-малък процент.
  • Водеща причина за повече случаи на авансирал рак на гърдата и на други злокачествени заболявания в България е, че у нас не се правят задължителни профилактични прегледи и не се прави задължителен скрининг при рискови фамилии. При скрининга заболяването може да се открие в много ранен етап, а преживяемостта в I и II стадий е близка до тази на здравите хора и излекуването е реално постижима цел.
  • Европейският парламент прие декларация за обособяване на стандарт за BUs, EUSOMA – редефинира стандартите и ги включва в “Европейски ръководства за контрол на качеството на скрининг и диагностика на рака на гърда”.  Подкрепен от ECCO (European CanCer Organisation), която ги включва в ERQCC (Essential Requirements for Quality Cancer Care); ESMO (European Society of Medical Oncology).
  • При затворения цикъл, в МБАЛ „Св. София“ предоставяме всички необходими изследвания - от генетиката и превенцията, през лечение на първичния тумор, до грижите за напреднало заболяване, поддържащи и палиативни грижи, психосоциална подкрепа.

ПОЛЕЗНИ КОНТАКТИ:

Хирург- мамолог

Хирург- мамолог

Отделение по Медицинска онкология

 

02 818 46 00

svsofia@mbal-sofia.com

1618 София, бул. България 104

 

Полезни връзки:

Профилактиката като превенция


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!