Кърменето е най-естественото нещо след раждане

Среща с нашата старша акушерка Гергана Захова - Велкова

Кърменето е най-естественото нещо след раждане

Среща с нашата старша акушерка Гергана Захова - Вел...

И очите се боят от слънцето

Д-р Христо Нешев в "Съвет на експерта" за сп. "Bett...

Аортната дисекация

Кардиологът д-р Мария Доцева за в-к "Доктор"...

През септември - безплатни прегледи в 19 направления

Традиционно - Ден на отворените врати по повод патр...

Между 1 и 7 август отбелязваме Световната седмица на кърменето – глобалната инициатива е свързана с повишаване на информираността по всички теми, отнасящи се до кърменето. 
Това е поводът и за днешната среща със старшата акушерка на АГ клиниката ни – Гергана Захова – Велкова, която е и майка на две деца. Прочетете винаги ли кърменето е въпрос на избор и какви са ползите и притесненията, които преодоляват заедно с пациентките си ... 

 

Кои са най-честите въпроси и неизвестни пред пациентките, които искат и имат възможност да кърмят? 

Вероятно 99% от жените, за да не кажа 100%, първо си задават въпроса „Ще се справя ли?“. 
Следва въпрос номер 2 - „Ще имам ли кърма?“ 
Другите неизвестни и задължителни въпроси за майките са „Ще бъде ли болезнено?“, „Ще бъде ли достатъчно кърмата ми, за да се нахрани бебето?“, „Ще се променят ли гърдите ми?“, „Какво трябва и какво не трябва да консумирам?“.

 

Винаги ли кърменето е въпрос на избор? 

Има случаи, при които кърменето не е въпрос на избор, но те са изключителна рядкост – при някои заболявания на майката или бебето. В някои случаи кърменето се налага да бъде отложено за определен период от време, но не е забранено. 
При здрави майка и бебе е въпрос на избор.

 

Какви са принципите, които следвате в АГ клиниката? 

Основен принцип, който следваме в нашата клиника, е, че бебето и майката трябва да са заедно. Бебето си е на майката и ние сме тук, за да се намесим - ако и когато има нужда. 
Насърчаваме ранното закърмяне и 24-часовия престой на бебето при майката. Съветите, които даваме са индивидуални. Например: не мога да кажа дали е по-добре да се избере кърмене на режим или кърмене на поискване. И бебетата, и майките са изключително различни. Ако едно нещо е добро и удобно за мен, това не означава, че ще е добро и удобно за друг човек. 
Аз имам две деца и те имат толкова различни изисквания към мен, че колкото и да ми се иска да съм подготвена от първото за второто, това е абсолютно невъзможно. И тук е важно да кажа, че всяка майка ще получи всевъзможни съвети за това как да отглежда рожбата си. Но всяка майка трябва да осъзнае, че тя и нейното дете са уникални и неповторими и първото, което трябва да направят е да разчитат на интуицията си. 

 

По какъв начин майките могат да стимулират лактацията? 

Най-добрият стимулатор на лактацията е бебето.
Това, което най-много пречи на жените да кърмят, е страхът да не остане бебето гладно. Бързат да го нахранят с адаптирано мляко и не го слагат на гърдите си в първите дни, защото още нямали кърма. Когато изпуснем началото е малко по-трудно. И отново не е невъзможно. 🙂

 

По този въпрос има стотици разяснения, но нека отново обобщим защо кърменето е важно и полезно както за майката, така и за детето?                                                                                           

За ползите мога дълго да говоря ...
Когато става дума за майката: по-бързо възстановяване след раждането, намаляване на  риска от онкологични заболявания на гърдата и яйчниците и още много. За бебето - по-малко колики, по-добър имунитет, по-малко прояви на алергии, винаги топла и вкусна храна. Изграждате връзка помежду си докато се кърмите – както физическа, така и емоционална.
Тук искам да уточня нещо: бих казала, че ми е досадно да говоря за ползите по този начин. Не разбирам защо в наши дни трябва да убеждаваме жените в ползите от кърменето. Та това е най-естественото нещо след раждането! По-разумно би ми се сторило да се налага да ги убедим, че адаптираното мляко е с достатъчно добри качества, за да замести кърмата, не и обратното. 
И все пак, опитът ми показва, че кърменето не трябва да е на всяка цена. И не е редно жените, които избират да не кърмят, да бъдат обвинявани за избора си.

 

Препоръчвате ли определена диета, която да се спазва в периода на кърмене? 

Препоръчваме балансирана диета с ограничен прием на вредни храни и напитки. Изключване на никотина, алкохола, кофеина, пълните с консерванти изкуствени храни. Дразнещите и газообразуващи храни. Увеличен прием на течности.

 

Мит или истина е, че жените, които имат притеснения да кърмят, са все повече? 

Имам стотици случаи в практиката си, когато ясно си личи, че жената не желае да кърми. Без значение по каква причина, но се страхува или срамува да го заяви. И започва да ме убеждава как кърменето няма да се получи. Дали защото "няма" кърма или бебето "не може/не иска" да засуче, или пък гърдите не били каквито трябва да бъдат, за да кърми. Никой не печели в тази битка. 
Не е нужно жената да е решила предварително дали иска да кърми. Може да опита и после да се откаже. И тук вече е време да се намесим ние, акушерките. 
Да помогнем на жената да се увери, че нейното тяло е съвсем готово за това и бебчето също. 
Да дадем кураж, да ги подкрепим и да се уверим, че се справят. Ако срещнат някакво затруднение, да помогнем да го преодолеят и после заедно да се насладим на съвършенството на природата.

 


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!