Рак на пикочния мехур

10-то място по честота сред всички диагностицирани злокачествени тумори и на 2-ро място от злокачествените тумори на урогениталната система

МБАЛ „Света София“ - „Болница на годината“

МБАЛ „Света София“ получи поредното признание за ви...

Обучаваме по ендоскопска гинекологична хирургия

Стартираме поредица от групови и индивидуални обуче...

МЦ "Света София" в Петрич

С грижа за здравето на жители и гости в южната общи...

Причини за поява и развитие:

Най-честата причина за развитието му се смята тютюневият дим – активното и пасивното пушене. В дима се съдържат полициклични ароматни амини, които се секретират с урината. Поради това те се натрупват в пикочния мехур във висока концентация и се задържат за по-дълъг период от време там.

Други фактори:

  • професионална експозиция на ароматни амини, съдържащи се в багрилата, органичните разтворители, петролните продукти.
  • фамилна предиспозиция – близък с рак на пикочния мехур

Кога да потърсим лекарска помощ?

  • Алармиращ симптом е наличието на кръв в урината – видима с просто око или открита при рутинно изследване на урината.
  • Неспецифични симптоми могат да бъдат честото уриниране, появата на неотложни позиви, инконтиненция, никтурия и болка в пикочния мехур/уретрата.

Как се открива?

Златен стандарт за диагностика на карцинома на пикочния мехур остава цистоскопията - оглед на пикочния мехур с помоща на тънка тръбичка /камера/.
По време на цистоскопия най-ранните форми на рака на пикочния мехур не могат да се различат от възпалително изменена лигавица, поради тази причина се използва NBI-диагностика. Осветява се със специфична светлина, която се поглъща от кръвта и така туморните огнища, поради добрата си васкуларизация, изглеждат по-тъмни.

Доказано е, че цистоскопии с NBI-диагностика увеличават шанса за откриване на рака на пикочния мехур в ранен, лечим стадии и подпомагат пълното му отстраняване, чрез насочване на уролога към огнището, с което намаляват риска от повторната му поява.

Как се лекува?

  • Най-ефикасният метод за лечение при ранен стадий на заболяването е трансуретралата резекция. През пикочния канал се достига до пикочния мехур, през който се отстранява туморната формация посредством лазер или електронож.
  • След доказване на злокачественото заболяване се подготвя индивидуален план за лечение на конкретния пациент в зависимост от вида на туморните клетки, разпространението, локализацията, възрастта на пациента...
  • В повечето случаи трансурералната резекция е достатъчна да отстрани тумора. В други се прибягва допълнително към локална химиотерапия, имунотерапия, поради което е важна екипната работа с онколози, лъчетерапевти, радиолози.
  • За добрия резултат от лечението е важно периодичното проследяване (цистоскопия и NBI диагностика) поради склоността на заболяването да рецидивира (появява се отново) и да прогресира (да премине в стадий в който „безкръвната“ оперативна интервенция през пикочния канал да не е достатъчна и да се налага отстраняване на пикочния мехур).


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!