Как да задържим младите лекари в България?

ОТВОРЕНА ДИСКУСИЯ НА CredoWeb

МБАЛ „Света София“ - „Болница на годината“

МБАЛ „Света София“ получи поредното признание за ви...

Обучаваме по ендоскопска гинекологична хирургия

Стартираме поредица от групови и индивидуални обуче...

МЦ "Света София" в Петрич

С грижа за здравето на жители и гости в южната общи...

Д-р Христо Мазнейков, собственик на МБАЛ "Св. София", се включи в отворената дискусия на CredoWeb - "Как да задържим младите лекари в България?".

В специализираната платформа д-р Мазнейков посочи накратко няколко опорни точки:

"1. Трябва да се направи дългосрочна програма, в която да се включат всички политически партии и водещи специалисти по всички специалности. След приемането на програмата, тя да стане задължителна за всички ръководни органи и всеки министър да предава на следващия докъде е стигнал, за да може следващия да продължи. Разбира се, тази програма трябва непрекъснато да се надгражда.

2. Трябва да се създадат условия за работа и развитие на младите колеги. Убеден съм, че за колегите не винаги парите са най-важни. Като пример в това отношение смело мога да дам МБАЛ „Света София“, където дългосрочната програма за подготовка на млади специалисти дава отличен резултат и вече имаме клиники, в които всички млади лекари са наши ученици и са подготвени като отлични специалисти в нашата болница. Така вече в АГ-клиника и Ортопедия работят само наши кадри. 

3. Разбира се, задържането на младите лекари е пряко свързано с възможността да получават и достойно заплащане, с което да могат да се издържат. Смятам, че на този етап заплата от 2500 лв. чисто би била постижима и достатъчна за младите лекари. 

4. Кариерно развитие - младите колеги биха останали тук, ако имат възможност за развитие. Ето тук и ролята на БЛС е голяма, защото трябва да се следи и подобрява квалификацията не само на младите, а на всички лекари.

5. Възможност за участие в конгреси, особено европейски и световни, където младите колеги биха били в досег с медици от цял свят и това би ги подтикнало да стават все по-добри.

6. Създаване на програма за специалностите с дефицити, където биха могли да се насочат млади колеги, които да се подготвят от сегашните, все по-възрастни, специалисти. Тук визирам патология, микробиология, особено неонатология и педиатрия и т.н..

7. Трябва да се намерят възможности за поемане на осигуровките от държавата докато младите лекари станат специалисти, като се сключи договор с тях да останат да работят в България."


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!