Отделението по Медицинска Онкология с лекции пред студентите от АСМБ-София

Специализантите ни черпят опит от най-добрите

Д-р Василев и Лионската школа за колянна хирургия...

"Миомата. Какво (не) знаем за нея?"

Д-р Димитров за списание "Betty"...

Лазерна en bloc резекция на туморна формация в пикочния мехур

Пациентът е изписан на следващия ден...

МБАЛ „Света София“ отново беше домакин на поредното събитие на Асоциация на студентите медици в България – София. Лекторите отново бяха от екипа на Болницата на България – д-р Божидар Мурджев от отделението по Медицинска онкология и клиничния психолог Зорница Спиридонова. Събитието откри д-р Петя Баликова, заместник началник на отделението. 

Д-р Мурджев представи темата „Рак на белите дробове“ – избрана неслучайно, за да обърнем внимание по време на световния месец на това заболяване.

Той обърна внимание на подробни данни за заболеваемостта в България, както и на рисковите фактори и клиничните прояви на болестта. Студентите от АСМБ-София проявиха особен интерес към диагностичните изследвания и методи и към представения алгоритъм за диагностика и стадиране на ESMO. Презентацията беше изпълнена с много графики, схеми и изображения и завърши със скрининг вариантите.

Клиничният психолог на МБАЛ „Света София“ Зорница Спиридонова представи темата „Съобщаване на лошата новина“, която е неизменна част от професията на лекарите. Тя отбеляза колко е важно да има план и последователност от определени стъпки, за да се подходи с внимание и отношение към пациентите и представи цял алгоритъм с подробни примери. Представянето й завърши с предизвикателство към студентите – ролева игра, в която те бяха разделени на две групи. Едната изпълняваше ролята на пациенти, а другата бяха лекарите, които трябваше да съобщят лошата новина.

Очакваме отново Асоциация на студентите медици в България – София да ни гостуват с нови теми и интересни лектори от МБАЛ „Света София“!

 

 

 

 

 


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!