Отделението по Медицинска Онкология с лекции пред студентите от АСМБ-София

Безплатни прегледи при офталмолозите ни през юни

Д-р Вероника Бачева и д-р Николай Стайков ще Ви пре...

Желязодефицитната анемия

Д-р Георги Тончев за читателите на в-к "Доктор"...

Клубно състезание по плуване - МБАЛ "Св. София" 2023

Здрави Заедно с над 100 малки и по-големи плувци ...

Вените "страдат" заради излишни килограми

Д-р Петар Митков за сп. "Betty" в Тема на броя...

МБАЛ „Света София“ отново беше домакин на поредното събитие на Асоциация на студентите медици в България – София. Лекторите отново бяха от екипа на Болницата на България – д-р Божидар Мурджев от отделението по Медицинска онкология и клиничния психолог Зорница Спиридонова. Събитието откри д-р Петя Баликова, заместник началник на отделението. 

Д-р Мурджев представи темата „Рак на белите дробове“ – избрана неслучайно, за да обърнем внимание по време на световния месец на това заболяване.

Той обърна внимание на подробни данни за заболеваемостта в България, както и на рисковите фактори и клиничните прояви на болестта. Студентите от АСМБ-София проявиха особен интерес към диагностичните изследвания и методи и към представения алгоритъм за диагностика и стадиране на ESMO. Презентацията беше изпълнена с много графики, схеми и изображения и завърши със скрининг вариантите.

Клиничният психолог на МБАЛ „Света София“ Зорница Спиридонова представи темата „Съобщаване на лошата новина“, която е неизменна част от професията на лекарите. Тя отбеляза колко е важно да има план и последователност от определени стъпки, за да се подходи с внимание и отношение към пациентите и представи цял алгоритъм с подробни примери. Представянето й завърши с предизвикателство към студентите – ролева игра, в която те бяха разделени на две групи. Едната изпълняваше ролята на пациенти, а другата бяха лекарите, които трябваше да съобщят лошата новина.

Очакваме отново Асоциация на студентите медици в България – София да ни гостуват с нови теми и интересни лектори от МБАЛ „Света София“!

 

 

 

 

 


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!