В МБАЛ „Св. София“ вече извършваме и тънкоиглена аспирационна биопсия на възли на щитовидната жлеза

При предварително записване, налични показания, след експертна оценка - сертифициран специалист извършва процедурата

МБАЛ „Света София“ - „Болница на годината“

МБАЛ „Света София“ получи поредното признание за ви...

Обучаваме по ендоскопска гинекологична хирургия

Стартираме поредица от групови и индивидуални обуче...

МЦ "Света София" в Петрич

С грижа за здравето на жители и гости в южната общи...

Всеки понеделник от 14:30 до 16:30:

В МБАЛ „Св. София“, след предварително записване на +359 2 8184 600 и +359 2 8184 190 или на място - бул. „България“ №104, се извършва тънкоиглена аспирационна биопсия на щитовидната жлеза от сертифициран специалист и при налични показания, след експертна оценка, за извършване на процедурата.

Манипулацията включва:

  • ехография на щитовидната жлеза
  • тънкоиглена аспирационна биопсия под ехографски контрол
  • ескпертиза от лекар патологоанатом

Биопсията на щитовидната жлеза е минимално инвазивна, високо-специализирана процедура и често се извършва в извънболнична среда. Манипулацията продължава до 30 минути и крие пренебрежимо малък риск, съизмерим с мускулната инжекция. 
Под ехографски контрол, тънка игла се вкарва внимателно във възела на щитовидната жлеза с цел да се „извадят“ клетки за оценка. Клетките на щитовидната жлеза, които са хванати в иглата, се анализират от специалист патологоанатом. Патолого-анатомичното заключение е определящо за медицинския подход при установен подозрителен възел или увеличени шийни лимфни възли. 

Новообразуванията (възлите) са най-честото заболяване на щитовидната жлеза, като се откриват при ултразвуково изследване при приблизително 50% от възрастните. Основните задачи пред лекаря, при установено новообразувание на щитовидната жлеза, са две:

  • да се установи дали произвежда повишено количество щитовидни хормони
  • да се установи дали се касае за злокачествено заболяване

Точно за изключване на неприятната диагноза важно значение имат ултразвуковото изследване на щитовидната жлеза (ехограф) и тънкоиглената аспирационна биопсия. 

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, пред трахеята. Има два дяла (лоба) - всеки с размерите на малко яйце, съединени от тънък мост, оформяйки структура, наподобяваща пеперуда. Произвежда хормони, които контролират обмяната на веществата. 


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!