За ползите от кърменето

Среща с нашата старша акушерка Наталия Манасиева

Затлъстяването изисква дългосрочно проследяване и лечение

Доц. д-р Константин Гроздев в "Топ специалист" за п...

МБАЛ „Света София“ - „Болница на годината“

МБАЛ „Света София“ получи поредното признание за ви...

Обучаваме по ендоскопска гинекологична хирургия

Стартираме поредица от групови и индивидуални обуче...

 

Голяма част от бъдещите и настоящи майки не са запознати с предимствата на кърменето - както за бебето, така и за жената!

По време на световната седмица на кърменето ви срещаме с нашата старша акушерка Наталия Манасиева от АГ отделението на МБАЛ „Света София“. Самата тя е майка на 3 деца и се съгласи да ни разкаже за кърменето и защо е толкова важно за майката и бебето.

 

Как избрахте професията акушерка?

Не знам дали аз я избрах тази професия или тя избра мен! Не знам какво ми е повлияло, но със сигурност знам, че успях да сбъдна една своя двадесетгодишна мечта! Още в тийнейджърска възраст исках да изуча този занаят, но желанието да бъда майка в мен надделя и когато прецених, че е дошъл подходящия момент и мога да се отдам на тази професия, го направих с цялото си сърце и душа!

За мен акушерската професия е благородна професия. Изключително удовлетворяваща е и е едно невероятно изживяване. Ръцете на акушерката са тези, които първи поемат животът, който се ражда.

Да видиш щастието в очите на майката, а след това и на нейните близки, изпълва сърцето с невероятна радост!

 

Кой е най- честият задаван въпрос, който родилките задават относно кърменето?

Най-честият въпрос, който тормози майките е дали млякото стига на бебето. В големия процент от случаите кърмата им е достатъчна.

 

Защо е важно кърменето?

Моите наблюдения показват, че голяма част от бъдещите и настоящи майки не са запознати с предимствата на кърменето - както за бебето, така и за жената!

Кърменето е естественият процес на свикване на майката и бебето един с друг. Това е продължаващата връзка, която вече е изградена между тях чрез пъпната връв.

 

Защо кърменето е полезно?

Има много предимства на естественото хранене за детето. Едно от тях е, че чрез кърменето се осъществява емоционалното свързване между майката и детето. Майчиното мляко е идеално приспособимо към нуждите и възможностите за смилане и усвояване от страна на бебешкия организъм. Кърмата съдържа противоинфекциозни фактори, което е причина естествено хранените деца да боледуват по-малко и да са по-здрави. То съдържа имунни вещества, които предпазват новороденото от инфекции, диарии и алергии.

При кърмените деца е намален рискът от диабет. Майчиното мляко е винаги топло, готово и стерилно и неговият състав е адаптиран към нуждите на подрастващия организъм.

Има и доста предимства от кърмене и за майката. То спомага за бързата инволюция на матката след раждането, намалява риска от остеопороза и рак на гърдата. Кърменето действа успокояващо и не на последно място благоприятства за бързото възстановяване на теглото след раждане.

 

Какви са препятствията които майките срещат когато започнат да кърмят?

Препятствията  най-често са свързани с неточна или объркваща информация, която имат родилките. Това понякога определя мотивацията им, както и неподкрепящата среда. При незнанието им за физиологичното начало на кърменето всяка спънка много лесно може да откаже недостатъчно мотивираната майка. Разранените зърна, препълването на гърдите при слизане на млякото и позата за засукване са нещата на които трябва да обърнат повече внимание и да усвоят, за да започне процесът лесно и без проблем.

 

Колко често се храни бебето през първите седмици?

Родителите трябва да съблюдават храненето на бебето да е поне 7-8 пъти за денонощие през първия месец. Препоръките на СЗО са бебето да се храни на поискване - колкото и когато пожелае.

Как да разберем дали се е нахранило достатъчно и дали трябва да даваме и адаптирано мляко като добавка?

Първият сигнал, че бебето не поема достатъчно мляко, е когато то плаче неспирно и/или няма достатъчно напишкани и наакани памперси за денонощие. Урината се концентрира и става с ръждив цвят. Детето не наддава достатъчно. Знак е и че бебето не се буди често и си проспива храненията. В тези случаи майката трябва да започне изцеждане и додаване на изцедена кърма. Ако и това не удовлетвори нуждите на бебето се започва дохранване с адаптирано мляко. Разбира се, майката винаги може и трябва да се консултира с акушерка и педиатър.

 

Трябва ли майката да спре да кърми, ако има настинка или е болна?

Зависи от проблема на майката и лекарствата, които трябва да приема. В повечето случаи лекарствата са съвместими с кърменето и се препоръчва то да не се прекъсва. Редно е да има по-често миене на ръцете и по-висока лична хигиена, ако майката е настинала или е болна.

 

Може ли да се спортува докато майката все още кърми?

Майката може да спортува каквото пожелае. Рязкото спадане на тегло обаче не е препоръчително и трябва да се стреми към плавно навлизане в режим на хранен и спорт.

 

Избягват ли се храни или напитки по време на периода на кърмене?

В периода на кърмене е хубаво да се избягват газирани подсладени напитки храни с много транс и други вредни мазнини, алкохолът и най-вече цигарите. Трябва да се ограничи приема на люто и газообразуващи храни. Ако детето показва признаци на непоносимост към храна се ограничават млечните продукти от кърмачката. Диетата на майката трябва да се състои от сезонна и здравословна храна.

 

Как се стимулира лактацията?

Най-добрата стимулация винаги е бебето и неговото сукане. Ако то е възпрепятствано трябва да се премине към редовно изцеждане на гърдите. Колкото повече мляко „иска“ бебето, толкова повече организмът ще се стреми да произведе.

Можем да обобщим така: честото хранене и изцеждане е най-важно за поддържане на количествата!


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!