Често задавани въпроси

Условия за прием

Съгласно съществуващият принцип за диагностика и лечение на пациентите по “клинични пътеки” всяко по-сериозно (или развило се внезапно, остро състояние) подлежи на диагностициране и лечение в болнични условия с помощта на съвременни апаратни методи и от квалифициран в съответната област специалист.

При постъпване в болницата за планово лечение – консервативно или оперативно, на пациентите е необходимо направление за хоспитализация – №7, което получават от личния си лекар. В определения при първичния преглед ден, пациентите постъпват в болницата, като документите за хоспитализация(ИЗ) се оформят в приемните кабинети – №11 и №6 ( за пациенти на АГ клиниката), които се намират на партерния етаж на болницата в ДКЦ-то.

Не е необходимо направление за хоспитализация за пациентите, които постъпват по спешност, които не са здравно осигурени или които желаят прием без да имат нужните документи от личния лекар (направления НЗОК) – те заплащат прегледа и лечението си по ценоразписа на здравното заведение.

Всички новопостъпили пациенти биват прегледани от квалифицирани специалисти, съставя се лечебно-диагностичен план, който се обяснява на пациентите, като ясно се определя риска и характера на всяко диагностично и лечебно действие. Пациентите се запознават с хартата за своите права и с вътрешния ред на болницата.

След завършване на лечението или провеждане на оперативната интервенция пациентът се изписва по преценка на лекуващия лекар. Получава документ за проведеното лечение и изследвания – епикриза, както и документ за временна нетрудоспособност – болничен лист.

С какво направление мога да постъпя за лечение или да ме прегледат в болницата?

Приемът в МБАЛ „Света София“ на здравно осигурени лица става с направление за хоспитализация №7 след преценка на съответния специалист. Здравно неосигурените пациенти заплащат престоя и лечението в болницата по официалния ценоразпис на МБАЛ „Света София“

Кога са свижданията в болницата?

Свижданията с близките се извършват всеки ден от 16.00 до 17.00 часа в просторното фоайе на болницата, намиращо се на 1-ия етаж. Свиждания в отделението по анестезиология и реанимация не са разрешени. Свиждания в отделението по време на грипна епидемия не са разрешени. С оглед на Закона за защита на личните данни информация за пациентите на болницата не се предоставя по телефона.

Работи ли болницата със здравната каса?

Болницата работи със Здравната каса по 77 клинични пътеки.

Мога ли сам/а да избера лекуващия си лекар?

Да, Вие може да изберете лекуващия си лекар или хирург-оператор, стига да имате разбирателство с него по отношение на дейността, която трябва да извърши спрямо Вас. Избраният от Вас лекар може да бъде и от друга болница, стига да има сключен граждански договор с МБАЛ“Света София“за работа или консултации в нея.

Каква е процедурата за насрочване на преглед?

В МБАЛ „Света София“ можете да насрочите час за преглед при избраният от Вас специалист лично или по телефона на регистратурата на болницата -02/8184600 или 02/8184608. За прегледа ще Ви бъде нужен талон № 3 от личния лекар. Прегледът може да се извърши и срещу заплащане по официалния ценоразпис на МБАЛ „Света София“.

Има ли опция за ползване на самостоятелна болнична стая?

Да. МБАЛ „Света София“ разполага с 2 апартамента, 6 самостоятелни лукс стаи и 4 VIP стаи с 2 или 3 легла. Всяка стая е със самостоятелен санитарен възел, телевизор и безжичен интернет.