Международен ден на акушерката - „100 години напредък“ - мотото за 2022

РАКЪТ НА МАТОЧНАТА ШИЙКА ПОРАЗЯВА МЛАДИТЕ ЖЕНИ

Д-р Ирина Томова в "Тема на броя" на списание "Bett...

Ехографски курс - Hyper Doppler

ЕКСПЕРТНО НИВО ПО ЕХОКАРДИОГРАФИЯ...

Гръбначната патология и заболявания на опорно-двигателния апарат

Д-р Кристиян Комитов пред Атанас Месечков за Genica...

В АГ-отделението на МБАЛ “Св. София”

От Фонд на ООН за населението отбелязват следното:

Тази година Международната конфедерация на акушерките (ICM), която започна като Международен съюз на акушерките в Белгия, навършва един век, така че каква по-добра тема за Международния ден на акушерката от „100 години напредък“.

От 2008 г., когато беше създадена Глобалната програма за акушерство с ICM – която представлява повече от 1 милион акушерки по целия свят – UNFPA подкрепя работата на акушерките в повече от 120 страни. Виждали сме ги да изпълняват задълженията си в условията на изменението на климата, от това да помагат на жените безопасно да раждат, когато електричеството трепти и наводненията се надигат в болница в Бангладеш до под моста след урагана в Хондурас до сред руините в разбития от земетресението Хаити . Акушерките изложиха живота си на риск, помагайки на бъдещите майки по време на пандемията от COVID-19 и епидемиите от ебола, превърнаха домовете си в Йемен – където работят само 50 процента от здравните заведения – в импровизирани родилни отделения, осигуриха грижи за бежанци и мигранти и работели под заплаха от въоръжени групи.

Докато акушерките, подкрепящи родилките, може да са образът, който веднага идва на ум, те правят много повече . В допълнение към предоставянето на антенатални, интранатални и следродилни грижи, те предоставят услуги по семейно планиране и скрининг за рак на гърдата и шийката на матката. Те могат също да извършват основна спешна акушерска помощ, когато е необходимо. Със консултации и информация те могат да помогнат за предотвратяване на генитално осакатяване на жени, да подкрепят оцелелите от насилие, основано на пола, и да предоставят услуги за репродуктивно здраве на подрастващите.

Докладът на UNFPA, ICM и Световната здравна организация за състоянието на акушерството в света за 2021 г. разкрива, че ако правителствата инвестират в акушерки, 4,3 милиона живота могат да бъдат спасени всяка година до 2035 г., число, което включва смъртни случаи на майки, неонатални смъртни случаи и мъртвородени.

Тази група от предимно жени здравни специалисти може да задоволи 90% от нуждите на репродуктивното здраве и да предотврати 65% от смъртните случаи на майки и новородени. Все пак светът е изправен пред глобален недостиг от 900 000 акушерки.

Техният принос за постигане на Целите за устойчиво развитие до 2030 г. за намаляване на майчината смъртност и осигуряване както на универсален достъп до сексуално и репродуктивно здравеопазване, така и на всеобщо здравно покритие не може да бъде подценен. Акушерките укрепват системите за първична здравна помощ от десетилетия и ще играят жизненоважна роля за здравето и благополучието на жените, децата и юношите през следващите десетилетия.


Оригинален текст: ТУК

Полезни връзки: ТУК


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!