Успехите под рамката на вратата са следвани от сериозни травми и нарушения – историята на голям вратар в МБАЛ “Света София”

253 мача в А група. 31 мача за националния отбор на България. Дубъл с ЦСКА и полуфиналист в КНК през 1989г. Требъл с Аустрия Виена. Побелялата коса не може да скрие емблематичната стойка на героя от „Паркстад“. Познахте ли го ?

Да, Илия Вълов е един от най-добрите вратари на България в близкото минало.

Спортът дава, спортът взима“ , казва Илия при нашата среща, часове, след като излезе от операционната, където бе оперирано лявото му коляно.

Вълов е абсолютна легенда на родния си клуб Ботев Враца. В града под Околчица не спират мълвите за страховития страж, който с вика си разцепва небето, а с акробатичните си спасявания отказва дори и най-големите голмайстори. А за тези от Вас, които си спомнят знаят, че не бяха малко.

Когато вършиш това, което обичаш, това, в което си добър, няма как да мислиш за последствията“.

Сега последствията не са малко. Бившият вратар има нарушаване на ставните функции на колянната става. С течение на времето отражения се появяват в гръбнака – болки в ломбалната област и нарушена походка.

Вълов е големият герой на ЦСКА в ¼ финала от КНК срещу нидерландския Рода Керкраде. В София армейците печелят с 2:1. След две седмици, в реванша на Паркстад Лимбьорг, събитията не се развиват по план. Рода успява да отбележи два гола до 56-та минута, което означава, че червените се нуждаят от попадение, за да пратят мача в продължения или два, за да отстранят съперника. В тежките минути след втория гол, Илия Вълов прави няколко ключови намеси в свой стил. Така се стига до 78-та минута, когато Христо Стоичков успява да вкара и се стига до дузпи.

Тежък мач. Имахме много голям отбор, но тогава футболът беше по-различен. Домакинските мачове имаха голямо значение. Сигурно, заради това мачът там се разви така.“

Вълов продължава добрата си серия и при дузпите. Успява да спаси две от изпълненията на холандците и праща ЦСКА на 3-ти европейски полуфинал. Там съперникът се казва Барселона.

„Стоичков им вкара три гола, а след това го взеха. После всички знаем историята.“

Вълов скромничи и насочва темата към бъдещата суперзвезда на каталунския клуб. В тези срещи обаче, той спасява още една дузпа. Този път срещу голмайстор номер 3 в историята на английския национален отбор, голмайстора на Световните финали в Мексико през 1986-та година – Гари Линекер.

„Случват се такива неща. Няма значение кой бие дузпа, моята работа е да я хвана“ – смее се.

След оперативната намеса и проведената рехабилитация, Илия Вълов е на крака. Благодарен е на екипа на д-р Христо Мазнейков. Има и с кого да си говори – друг голям вратар, бронзовият медалист от САЩ 94 – Пламен Николов.

„Бай Илия, ела да се снимаме, да ни видят хората, да ни се порадват“ , казва Николов.

„Айде да ни се порадват, малко ли са ни псували по стадионите“ , смее се Вълов.