Ден на здравето, лекарите и медицинските специалисти

МБАЛ „Света София“ прегръща призива на БЛС. На 7-и април, Ден на здравето, лекарите и медицинските специалисти, да почетем паметта на медиците, загубили битката с COVID-19. Не забравяме и за посланието на СЗО – тази година ни казват „да изградим по-справедлив и по-здрав свят“.

В МБАЛ „Света София“ и в условията на COVID-пандемия продължаваме да се грижим за пациентите си 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Въпреки извънредните обстоятелства, нито за ден не си позволихме да отклоним профилактичните прегледи. Те се увеличиха почти двойно. От 192 за първите три месеца на 2020г. до 309 за 2021г.. Спешните консултации, за същия период от време през 20/21г., нараснаха от 1715 на 2710. Приетите по спешност пациенти за болнично лечение бяха 3395, а сега са 4078.

Затова знаем, че отговорното и професионално отношение спасява живот! Понякога обаче се появяват и непреодолими обстоятелства. Лекарите ни, медицинските ни специалисти, подпомагащите ги екипи осъзнават рисковете, но продължават да изпълняват професионалния си дълг. Те остават на първа линия!

Точно в 12ч. ще сведем глава и ще включим сирените на линейките! Но този ден трябва да е повод и за гордост. Затова, че не се отказваме! Заради семействата на медиците! В подкрепа на усилията на здравните ни специалисти за всички, които имат нужда от медицински грижи!

7-и април е обявен като Международен ден на здравето с основаването на Световната здравна организация през 1948 г., а у нас се отбелязва и като Ден на медицинските специалисти от 1964-а. Всяка година мотото на СЗО e различно.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички да се фокусират върху здравните предизвикателства със световна значимост.