С модерна база и професионално отношение, МБАЛ “Света София” продължава да впечатлява и новите стажанти

Представяме ви Никола Попов и Росен Тошев. Те са нашите стажанти в Oтделението по физиотерапия и следоперативна рехабилитация. Никола и Росен са студенти от IV курс в Националната спортна академия със специалност – Кинезитерапия. През следващия месец, те ще трупат практически опит и знания, които ще им бъдат старателно предадени от нашия екип.

Съвсем бързо разговорът ни тръгна към спортната тематика.

Никола и Росен са на мнение, че не е задължително да бъдеш спортист, за да учиш в спортната ни академия.  Спортът, обаче отправя много предизвикателства към професионалните спортисти, свързани с тяхното здраве. Именно това са причините да изберат своята специалност и да следват пътя си на развитие – спортните травми.

Различни наранявания съпътстват спортистите през целия им професионален път. Те оказват своето влияние и дълги години след прекратяването на активната кариера.

Кой е спортът с най-тежки травми (мислим си, че са контактните – бойните спортове)?

Въпросът е приет с широка усмивка, а отговорът е малко по-различен. Наистина контактните спортове предизвикват най-висок процент сериозни травми. При бойните спортове обаче наблюдаваме по-леки наранявания. Странно, нали? „Знаят как да се удрят и как да се пазят“ – смеят се Ники и Росен.

У нас най-разпространени са контузиите предизвикани от най-популярните спортове: футбол, волейбол, баскетбол.

След като има рехабилитация, трябва да има и превенция“.

Момчетата са на мнение, че рехабилитацията не е едностранен процес. При свършен факт, понякога колкото и упорито да бъде едно лечение, колкото и професионално да бъде изградено и проведено, всъщност може да се окаже недостатъчно. Ключът е в  превенцията!

Никола и Росен споделят впечатленията си от рехабилитационната база, с която разполага МБАЛ „Света София“.

„Радваме се, че бяхме разпределени точно тук. Не само кинезитерапевтите разполагат с всичко необходимо, но по-важното е, че пациентите се радват на модерна техника и детайли към възстановителния процес, които не се наблюдават често в останалите болнични заведения. Дори отсъстват напълно. Впечатлени сме от базата, басейна, залата с тежести. Различни са трактовките, дали при лекуването на травми трябва да бъдат използвани тежести. Това е според преценката на всеки специалист и индивидуалните случаи на пациентите. Понякога силната мускулатура на активните спортисти е предпоставка за по-бързо възстановяване на предишното функционално ниво. В подходящия етап от терапията тежестите са добър съветник, но ако нямаш необходимата база оставаш с вързани ръце”.  

Какво носи болничният стаж?

„Всичко. Ние се учим, болничният стаж е най-ценното, което младият специалист може да придобие. Доволни и благодарни сме, че получаваме голямо внимание от екипа“.