4 февруари – Световен ден за борба с рака

На 4 февруари светът се обединява в борбата с рака – най-страшната диагноза, която у нас чуват 37 000 души годишно. По последни данни в България заболеваемостта от рак се е повишила с 9%, а тези диагнози са сред основните причини за смъртността в световен мащаб. Световният ден за борба с рака е единствената такава инициатива, около която се обединява целия свят и то всяка година от 2000 г. насам.

Днес най-често злокачествените заболявания поразяват млечните жлези при жените и белите дробове при мъжете. По честота ги следват онкологичните диагнози на дебелото и правото черва, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените. Световната здравна организация прогнозира, че ако не бъдат предприети мерки, през следващите 10 години ракът ще отнеме живота на 84 милиона души.

Най-важното, което трябва да знаете за раковите заболявания, е, че 40% от тях могат да бъдат излекувани, но ако бъдат диагностицирани навреме. Единственото, което е необходимо и напълно зависи от нас, е да не игнорирате редовната профилактика. Начинът ни на живот и генетичната ни обремененост също играят роля по отношение на раковата заболеваемост. Сред тези фактори със сигурност са наднорменото тегло, вредното хранене, тютюнопушенето, алкохолът, недостигът на слънчева светлина и движение. Но и нередовните профилактични прегледи и изследвания.

Статистиката в България сочи, че над 60% от рака на маточната шийка се открива в 3 и 4 стадий, а е напълно предотвратим при навременната му диагностика. Заболяването покосява все по-млади пациентки, а основната причина за това е пренебрегването на профилактичните гинекологични прегледи с цитонамазка. За последните 30 години смъртността от рак на маточната шийка се е утроила. А по данни на НЗОК около 60% от пълнолетните българи пропускат дори и полагащия им се годишен профилактичен преглед.

Затова, ако имате каквито и да било симптоми, не отлагайте прегледа си при лекар специалист! Ако сте здрави – не пропускайте профилактичните си прегледи и изследвания два пъти годишно! МБАЛ „Света София“ винаги ви осигурява най-добрата медицинска грижа! Запишете си час за преглед при всеки специалист, който ви е необходим: