Изцяло артроскопска реваскуларизираща операция на дисекиращ остеохондрит извършиха в МБАЛ „Света София“

Представяме ви Елис Велиева – на 17 г. от с. Борино, област Смолян и ортопед-травматолога д-р Алпер Мурадов! Двамата се срещнали за първи път, след като над половин година в живота й се редували силните болки в и отоците в лявото коляно. Преди това със семейството си Елис ходила неведнъж на прегледи и консултации в Пловдив и София. Но посещавайки МБАЛ „Света София“, в кабинета на д-р Мурадов се установил какъв е реалният проблем на момичето – дисекиращ остеохондрит на латералния бедрен кондил. Диагнозата звучи сложно, но на практика това е заболяване на растежа, при което по неизвестни причини се получава некроза на костта под хрущяла на коленната става, унищожава се хрущяла на коленната става и се стига до инвалидизация на пациента. Заболяването е описано за първи път през далечната 1887 г. от хирурга Франц Кьониг и затова се казва morbus  König. Освен прогнозата за инвалидизация обаче, болките, на фона на които то протича, също не са за подценяване.

След поставянето на диагнозата, в болничния комплекс на Елис й се извършват предоперативни рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс. В резултат от тях, екипът на отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света София“ решава да бъде извършена изцяло артроскопска реваскуларизираща операция на увредения участък. Екип в състав д-р Алпер Мурадов, д-р Михаил Вулджев и д-р Кристиян Комитов извършват сложната операция, за която най-впечатляващото е, че се осъществява по изцяло артроскопски метод. Резултатите от операцията са повече от чудесни – Елис в момента се рехабилитира в отделението по физиотерапия и следоперативна рехабилитация, има пълен обем движение на коляното и не изпитва никаква болка. Бързо и безболезнено, младата госпожица вече успешно се е върнала към нормалния си начин на живот.

„Приложихме миниинвазивна оперативна техника, което осигури бързото възстановяване на Елис. Операцията не остави дори белези, тъй като при нея не се правят разрезите на класическата операция. В този случай разрезът щеше да бъде 15-20 см, а това много забавя рехабилитацията и възстановяването. След тази иновативна изцяло артроскопска операция коляното на детето се разви напълно нормално“, разказва д-р Алпер Мурадов.

В този случай е приложена и техника за запълване на хрущялния дефект с автоложен тромбоцитен концентрат на растежни клетки. Скоро Елис Велиева вече няма да си спомня мъките, които е преживяла покрай заболяването си. Макар и все още тийнейджър, тя вече знае, че правилната диагноза води до бързото и правилно лечение. И че никой не бива да приема болката за свой житейски спътник.

Ако и вие, или вашите близки изпитвате болка или затруднения в движението, решението на проблема зависи от вас! Запишете си час за преглед при ортопед-травматолог на тел.: 02/8184600, на място в МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ №104, или онлайн по всяко време!