Голямо сърце – условието да бъдеш доброволец

Днес ще ви запознаем с две дами, които освен че са увлечени от медицината, са изключително жертвоготовни, всеотдайни и безкористни. Красимира Ръсовска и Нели Уйкуджуоглу са доброволци в МБАЛ „Света София“ вече трети месец, като помагат в грижите за пациентите на различни отделения. Първоначално се присъединили към екипа на гнойно-септичната хирургия на болничния комплекс, където се лекуват едни от най-тежките случаи. Красимира и Нели всъщност са студентки в първи курс в специалност парамедик в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“. Специалността е нова, след време те ще бъдат парамедици от едва втория й випуск, но работата им е изключително отговорна и важна. Парамедикът е този специалист, който се отзовава първи на мястото, където е необходима първата долекарска помощ– пристигат с линейките, работят в спасителните служби и в спешните отделения, въздушната медицинска и планинска помощ. Според правилата парамедици трябва да бъдат на разположение и на всички снимачни площадки, концерти и различни събития. Те ще се включват и в спасителните екипи по време на различни бедствия, катастрофи и др.

Първия си реален допир до медицината обаче Красимира Ръсовска и Нели Уйкуджуоглу избрали да осъществят в МБАЛ „Света София“. Всъщност още със старта на първия си семестър, те се ориентирали къде искат да полагат доброволчески труд в грижа за пациентите.

Нели Уйкуджуоглу разказва, че имала предложения от няколко болници, но избрала да бъде доброволец именно в МБАЛ „Света София“, защото е  изключително модерна, впечатлили я чудесните отзиви и изключителните професионалисти в екипа. „Дойдох, защото тук имам много какво да науча и най-важното – има от кого“, споделя тя. Допълва, че избрала да учи за парамедик, защото винаги е искала да се занимава с медицина, но досега не е имала тази възможност. Сега всяка минута я доближава до най-голямата й мечта, тъй като никога не е искала да работи нещо друго.

Защо е направила точно този избор, Красимира Ръсовска обяснява така: „Една от основните ми причини беше да проверя себе си дали съм подходяща за тази много тежка професия. Още на втория ден в хирургията на МБАЛ „Света София“ вече можех да асистирам при превръзките на септични рани.“ Така доказала на себе си, че се справя и че приема с пълна емпатия пациентите. Сега вече Красимира има друг поглед за болниците, истински, от отвътре. „МБАЛ „Света София“ е наистина страхотна болница, това е една невероятна база, която ми позволява да се обуча преди останалите ни колеги в колежа. Сега сме две крачки пред тях, защото се учим по-рано да правим всички манипулации, сами се изпитваме докъде можем да стигнем“, разказва развълнувано тя.

Макар и да са се насочили към една тежка професия, двете дами изглежда, че са напълно подготвени за това, което ги очаква в работното им ежедневие. „Ако си първи на инцидент, но психически не си устойчив – няма да помогнеш на никого. А това трябва да го знаеш от самото начало“, категорична е Красимира Ръсовска. „И благодарение на МБАЛ „Света София“ вече сме сигурни в себе си! Това е един наистина огромен шанс!“, допълва Нели Уйкуджуоглу.

Сега те помагат в грижите за пациентите на Центъра за долекуване и продължително лечение на МБАЛ „Света София“. Грижат се за тях с особено умиление, защото казват, че се нуждаят не само от медицински грижи, но и от компания, и да им дадеш сила. Сигурни сме, че те ще бъдат изключителни парамедици, защото виждаме как отдават цялото си сърце и душа в грижа за пациентите. И затова винаги са добре дошли при нас – за такива самоотвержени личности винаги има място в семейството на МБАЛ „Света София“!