29 октомври – Световен ден за борба с мозъчния инсулт

Всяка година на днешния ден, 29 октомври, светът се обединява в усилията си за популяризирането на важността на профилактиката на мозъчносъдовите болести. В световен аспект именно тези заболявания са сред най-честите причини за смъртността, заболеваемостта и инвалидизацията на населението. Според статистиката на всяка шеста секунда умира един човек, а България е на едно от първите места в това отношение. Профилактиката на мозъчните заболявания може значително да понижи смъртността и инвалидността и затова е толкова обществено значима. Ежегодно в България се регистрират с мозъчносъдови заболявания към 83 000 пациенти, от които близо 4000 случая са с мозъчен инсулт, а над 7000 не го преживяват. 28 136 пациенти преодоляват получения мозъчен инсулт, но се инвалидизират в различна степен. Тези последици са много тежки при 10 % от тях и дори не могат да се самообслужват. Инсултът е втората причина за появата на деменция, най-честата причина за възникването на епилепсия в напреднала възраст и депресия.

Експертите са съставили 6 правила за превенция на инсулта:

1. Спортувайте редовно.

2. Намалете консумацията на алкохол.

3. Избягвайте на тютюнопушенето.

4. Овладейте рисковите фактори – високо артериално налягане, диабет, висок холестерол.

5. Хранете се здравословно, контролирайте наднорменото тегло.

6. Осведомеността на обществото за първите белези на мозъчен инсулт и спешните мерки трябва да се увеличава непрекъснато.

Профилактиката и лечението на мозъчния инсулт изискват мултидисциплинарен подход от различни специалисти – невролозикардиолозиендокринолозихирурзи, специалисти по образна диагностика, рехабилитатори и др. На всички тях можете да разчитате в МБАЛ „Света София“, но не забравяйте – най-доброто лечение е профилактиката! Обръщайте сериозно внимание на сигналите, които вашият организъм ви подава и посещавайте съответния медицински специалист винаги, когато ви притеснява някакъв симптом. Попитайте за нужния ви преглед или изследване на телефони 02/8184600, или на място на  бул. „България“ № 104.