Ерата на индивидуално изработените коленни протези

Днес уврежданията на коленните стави, водещи до тяхната подмяна, са чести, а тенденцията е към подмладяване на тези заболявания. На все по-млади пациенти, често активно спортуващи, им се налага да се подложат на такава операция, която да ги спаси от инвалидизиране и да им позволи да се движат нормално. До неотдавна изкуствените стави имаха своите ограничения, а и като всяко друго масово производство, тялото на всеки пациент ги понасяше различно. Развитието на медицината и технологиите обаче доведе до новости и в това отношение – ерата на специално изработените за всеки пациент изкуствени протези.

В България за първи път такава индивидуално изработена коленна става е поставена в отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света София“ на 25 юни 2016 г., а пациентът – самият д-р Христо Мазнейков. След успешната смяна на коленната става на левия му крак, от фирмата Symbios Orthopedie решават да развият коленното протезиране в България и започват да внасят индивидуални коленни протези. Такива високотехнологични индивидуално изработени за всеки пациент коленни протези се поставят вече от доц. Калин Михов във Варна и от д-р Христо Мазнейков в МБАЛ „Света София“ в столицата. Той обаче в случая е и лекар, и пациент, а фактът, че е избрал този подход за самия себе си, говори достатъчно за предимствата на този вид операции.

„Първата ми индивидуална коленна протеза беше направена със запазване за задната кръстна връзка, което се оказа не дотам добро решение, тъй като при този тип операции се обременява повече предната част на коленната става, и в момента имам напрежение между коленното капаче и бедрото“, разказва ортопед-травматологът пациент. „След публикуването на серия научни статии по този въпрос, се премина изцяло към тотално протезиране на коленната става. Затова миналата година направихме операцията за смяна на коленната става и на десния ми крак без запазване на задната кръстна връзка. В резултат усещането с десния ми крак е доста по-добро, доста по-обезболено. Няма го напрежението, което съпътстваше първата операция, позволява ми да ходя дълго. Даже на 2 януари направихме „бенефисен“ футболен мач, в който участвах. Няма по-добро от собствената става, но когато има болка, е по-добре да се смени. Когато движението е ограничено и има болка, поставянето на протезата е единственият възможен избор. Не изпитвам никаква болка, усещането е все едно ставата е моя!“, разказва впечатленията си като пациент д-р Мазнейков.

Дизайнът на тези индивидуални стави се основава на триизмерен предоперативен анализ на структурата на коляното на пациента. С помощта на свръхмодерна технология се определят деформацията и износването на ставата Така те се коригират до съвършенство и се уточнява естествената геометрия на ставата на пациента. Това осигурява по-добри функционални резултати, минимално травмиране на тъканите и бързо възстановяване на пациента. Подмяната на естествената става с изкуствена, направена по индивидуална поръчка, освен всички останали предимства, запазва костният резерв, а движението е съвсем естествено.

Преди броени дни в МБАЛ „Света София“ бяха извършени поредните такива операции на двама пациенти, вече са планирани и следващите. Специално за подмяната на тези две стави в България пристигна директорът по експорта на Symbios Orthopedie Себастиен Воайе, който даде допълнителна увереност на екипа на отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света София“. Той не скри силните си впечатления от виртуозно извършените операции, тъй като присъства в операционните зали в пълна готовност да помогне, но това не се наложи.

„Операциите бяха извършени съвършено“, сподели Себастиен Воайе, а д-р Христо Мазнейков сподели, че „този вид хирургия е съвсем различен от всичко, правено досега, резултатите са много обещаващи! Това е хирургията на бъдещето!“.

Всъщност причината за избора на екипа на отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света София“ на тези свръхмодерни протези, специално изработени за всеки пациент, е породен от стремежа му към щадящи и ефективни оперативни интервенции. При изработката на тези коленни протези се взимат предвид всички индивидуални особености на структурата на коляното на пациента. Така изкуствените коленни стави, които се поставят в болничния комплекс, предлагат допир до съвършенството, благодарение на който пациентът скоро след операцията вече не помни, че е бил роден с друга става.

Ако и вие изпитвате болка в коленете си, не отлагайте – посетете опитен ортопед-травматолог! Час за преглед можете да си запишете на тел.: 02/8184600, или на място в МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ № 104.