Ролята на микробиома за цялостното ни здраве

Д-р Мария Савчева – началник на лабораторията по трансфузионна хематология на МБАЛ „Света София“, влага големия си опит и знания в усилията си да помага на пациентите чрез биомедицинска терапия. Сред нейните пациенти се срещат хора с различни диагнози и здравословни проблеми, а нейният подход помага на всички.

Биомедицинската терапия разглежда чревния микробиом и балансирането на патологични и полезни бактерии, обитаващи стомашно-чревния тракт. Сред диагнозите, които се повлияват при регулирането на микробния дисбаланс, са различните автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, дефицити на витамини предимно от група В, пристъпи на психоза, депресии и паник атаки, заболявания на нервната система, състояния от аутистичния спектър, разстройства с дефицит на вниманието, хистаминов интолеранс, алергии, и др.

Микробиомът накратко представлява съвкупността от всички бактерии, населяващи човешкия организъм, а чревният микробиом – бактериите, намиращи се в тънките и дебелото черва. Те могат да бъдат не само полезни за здравето ни, но и да причинят значителни нарушения на здравословното ни състояние, да предизвикат необясними и нетипични симптоми. Патологичните бактерии и гъбички могат да засягат различни органи и системи в организма и да доведат до чревен дискомфорт, алергии, нарушения в обмяната на невротрансмитерите и различни психични заболявания.

Първото, което д-р Савчева прави, когато в кабинета й в МБАЛ „Света София“ дойде нов пациент с оплаквания и неясна симптоматика, е да назначи рутинни клинико-лабораторни изследвания – ПКК, биохимия, нива на минерали и витамини в кръвта. Ако резултатите го налагат, за изясняване на състоянието на пациента и предписване на лечение, се назначава и изследване на чревен микробиом, невротрансмитери, маркери за възпаление и показатели на храносмилането. Точната диагноза води до правилното лечение – така пациенти, които с години имат оплаквания и състоянието им се влошава все повече и повече, накрая намират лечение с достъпни средства.

Доброто състояние на стомашно-чревния тракт и правилното храносмилане ни гарантират и добро общо здраве. И обратното. Патологичната флора в червата променя pH, броят на вредните бактерии се увеличава за сметка на полезните. Нарушава се чревната мукоза, намаляват муцинпродуциращите бактерии, храносмилането се влошава и всичко това води до поява на възпалителни и гнилостни процеси.

Тези възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт от една страна провокират намалено усвояване на необходимите ни витамини и минерали, които получаваме от храната. От друга страна обаче, самите вредни бактерии ги използват за размножаването си и за окончателния превес над добрите бактерии. Получава се един омагьосан кръг, в който организмът се завърта и не може да излезе без външна намеса.

Промяната на бактериалната среда в червата се постига с прилагането на различни средства, в зависимост от общата картина на наличните бактерии и гъбички, както и от конкретните оплаквания на пациента. Могат да се приложат пробиотици, пребиотици, витамини, минерали, антимикотици, антибиотици, по преценка на лекуващия лекар.

Положителните резултати при биомедицинската терапия са неоспорим факт, но изискват постоянство и сериозно отношение на пациента към здравето му. Някои хронични заболявания намират своето трайно лечение и никога повече не възстановяват клиничната си картина. Други, които са развити на основата на генетична предразположеност, се нуждаят от периодична намеса за поддържането на перфектното здравословно състояние.

Подходът към всеки пациент е строго индивидуален, а лечението изисква много знания, опит и внимание. На всичко това можете да разчитате, ако си запишете час при д-р Мария Савчева на тел. 02/8184600 или на място в МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ № 104.