Пътят от спорта, през болката, до избора на професия в помощ на другите

Те са млади, интелигентни, любопитни, талантливи и са избрали да останат да се развиват в България. Съвсем скоро ще бъдат в трети курс на НСА, специалност кинезитерапия, но имат още общи неща – стажът им в отделението по физиотерапия и следоперативна рехабилитация на МБАЛ „Света София“ и спортът. Представяме ви Радина, Светлана, Карина, Гергана, Росица, Михаела и Любомир!

Радина Бонева е на 20 години и е от Разград. Отдавна знае каква е връзката между спорта и медицината, но по-болезнена за нея е раздялата с тази кариера по медицински причини. Тренирала 8 години много сериозно волейбол, а през това време многократно получавала луксации на глезените и китките. Докато в един момент травмите не я разделили със спорта завинаги. Сега мечтае да помага на другите спортисти да не претърпят такава загуба, като нейната.

Светлана Нешева е на 20 години, родом от Ивайловград. От малка наблюдава болката при различните костно-ставни заболявания, от които страдат членовете на семейството й. И състраданието й помогнало да реши каква иска да стане, като порасне. Така решила да учи кинезитерапия, а всяка професия, освен теория, изисква и практика. Това довело Светлана до отделението по физиотерапия и следоперативна рехабилитация на МБАЛ „Света София“, където я срещнахме.

Карина Шамуткова е на 21 години. Има много интересна фамилия, която е с македонски произход, но семейството й е родом от Видин. Силно е впечатлена от стажа си в МБАЛ „Света София“, защото й дава допир до изключително разнообразни пациентски случаи. Със сигурност за избора й на професия й е повлияла и професията на майка й, която е рехабилитатор.

Гергана Бучелска е от Кнежа и е на 20 години. Когато била на 13 г. обаче при висок скок на волейболното игрище получила много тежка травма на коляното, наложила няколко доста тежки рехабилитационни програми. И до днес има проблем с този крак, но пък й станали много интересни раздвижването, рехабилитацията и всички процедури, облекчаващи болката на пациентите. И така избрала професията, на която да се посвети, въпреки че била привлечена и от други сфери.

21-годишната Росица Георгиева е от София. Когато била в 9 клас обаче и тя започнала да се занимава сериозно със спорт. Фината девойка все още тренира борба и даже три пъти се е класирала на трето място и веднъж на второ на републиканското първенство по борба. Както и при останалите й колеги обаче и на нея спортът й донесъл не само положителни емоции, но и травми. Сега вече Росица може да си помага и сама в някои ситуации, а скоро ще помага и на другите.

Михаела Трифонова е от Троян, на 21 г. и също е активен спортист. За разлика от останалите си колеги, тя е разбрала по трудния начин колко е важна точната диагностика, която да доведе до правилното лечение. Тя все още тренира карате, но вече не може да се състезава, заради неовладените последици от тежка спортна травма. Общото за нея между спорта и кинезитерапията е, че дължи на тях дисциплината и многото нови приятели.

Кавалерът в групата се казва Любомир Милушев, на 23 години, от София. Още в 3 клас вече знаел, че иска да се занимава с кинезитерапия, а влечението му към различните спортове допълнително затвърдило решението му през годините. От 10 години Любомир се занимава с паркур, даже през 1015 г. е спечелил състезание, което го пратило на квалификациите за световното първенство в Санторини. Спортните му интереси включват още и лека атлетика, волейбол, баскетбол, плуване и каскадьорство. Както вече се досещате, всичко това го е сблъскало с много и най-различни травми, но за някои от тях той вече знае как да реагира. „В МБАЛ „Света София“ ме впечатлиха много добре устроената база, поддържането на висока хигиена и екипът. Всеки ден виждам как специалистите тук не само работят, но наистина искат да помогнат на всеки един пациент. А отношението към нас, студентите, е невероятно – помагат ни да се ориентираме, обучават ни, показват, обясняват, отговарят търпеливо всеки въпрос“, разказва за стажа си в болничния комплекс бъдещият кинезитерапевт.

Това бяха новите стажанти на отделението по физиотерапия и следоперативна рехабилитация на МБАЛ „Света София“. Очаквайте скоро да ви представим и следващите млади хора, решили да учат с години, за да помагат на пациентите да преодоляват болката си и да се завръщат към нормалния си начин на живот след преживяна травма или операция. А междувременно, ако имате нужда от лекарска помощ, винаги можете да се обърнете към нас! Запишете си час за нужния преглед на тел.: 02/8184600, или на бул. „България“ №104.