Влошаването на слуха и зрението повишава риска от деменция

Ново изследване доказва връзката между развитието на деменция и увреждането на слуха и зрението. Според учените рискът от деменция е с 86% по-висок за хората, които страдат едновременно и от слухови, и от зрителни увреждания.

Според проучването около 33% от пациентите на възраст над 70 години страдат от загуба на слуха, а загубата на зрение засяга около 18%. Тъй като тези състояния се влошават с възрастта, изследователите смятат, че съществува връзка между напредването им и нарушаването на функционалността и смъртността.

Учените са анализирали данни от проучването на възрастни над 75 години, които в началото на изследването са имали нормална когнитивна функция или най-много лека деменция. Участниците са изследвани в продължение на 8 години.

„Може да се предвиди кой от по-възрастните пациенти ще развие деменция или Алцхаймер с оценка на зрението и слуха… да установи дали лечението на зрението и слуха може да промени риска от деменция”, споделя водещият автор на изследването Филип Х. Хуанг от Вашингтонския Университет.

Подобни изследвания са провеждани и преди и също са откривали такава връзка. Според две предишни водещи теории, или тези увреждания са резултат от физически процеси, като причиняващите деменция, или загубата на слуха и зрението води до нарастващо чувство за социална изолация, депресия и обездвижване, всяко от които може да доведе до деменция. Новото проучване обаче разглежда точно въздействието на тази комбинация като “двойно сензорно увреждане”.

Двойното сензорно увреждане и рискът от деменция

Екипът на Хуанг е изследвал общо 2051 души. От тях 1480 не са загубили нито слуха, нито зрението си. 14,9% съобщават за зрително увреждане, а 7,8% за загуба на слуха. Само 5,1% или 104 души са имали двойно сензорно увреждане. Повечето от тях са били мъже пушачи, често консумиращи алкохол.

Резултати

► 14,3% от пациентите без нарушени слух или зрение са развили деменция.

► 16,9% от тези с едно увреждане имат и деменция.

►28,8% от тези с двойно сензорно увреждане са развили деменция.

Така хората със слухова и зрителна загуба се оказват почти два пъти по-застрашени да развият деменция от тези без такива увреждания.

Риск от различни форми на деменция

Изследователите са анализирали връзката между двойното сензорно увреждане и три вида деменция: деменция, свързана с Алцхаймер, деменция, и съдова деменция. Проучването доказва, че хората със двойна сензорна деменция са с 112% по-застрашени да развият болестта на Алцхаймер, спрямо тези без увреждане.

Това е поредното изследване, което доказва, че човешкият организъм е един съвършен механизъм и дисбалансът на някоя от неговите системи води до допълнителни увреждания. Ето защо, трябва да бъдем отговорни към всяка проява на нарушено здраве и да бъдем бдителни към себе си и близките си. В МБАЛ „Света София“ за вас винаги се грижат опитни лекари от всички медицински специалности. Не пропускайте да проверите състоянието на зрението и слуха си, ако не сте го правили скоро! Запишете си час за УНГ специалист или офталмолог сега на тел.: 028184600, или на място на бул. „България“ №104!