Тайната формула на доброто здраве

Д-р Иван Вълков завършва медицина през 2012 г. в Медицински Университет-София. Има клинична специалност гастроентерология от 2018 г., като през същата година защитава и докторска степен с дисертация в областта на хроничните чернодробни заболявания. Следдипломната му квалификация обхваща курсове по ехография, интервенционална абдоминална ехография и гастроинтестинална ендоскопия.

Д-р Иван Вълков е част от екипа на отделението по гастроентерология на МБАЛ „Света София“ сравнително отскоро, но вече е силно впечатлен от организацията на работния процес, свръхмодерната апаратура и екипа й. За избора на специалност разказва, че винаги му е била слабост, но в един момент неусетно се превърнала в трайно професионално влечение. Още от студентските си години д-р Вълков се вълнува от гастроентерологията, защото за него тя обединява всичко в медицината. „Специалността ни има обединяващо значение по отношение на човешкия организъм и богатството на терапевтични методи. В гастроентерологията чувствам, че мога по много различни начини да помогна на пациентите според различните им състояния, тук възможностите за действие на лекаря са много“, споделя той.

Най-често за помощ към него се обръщат пациенти със стеатозна болест на черния дроб и споделя, че тази диагноза се очертава като зачестяващ проблем. Коварното при нея е това, че тя протича безсимптомно. Хората свързват диагнозата със злоупотребата с алкохол, но не по-рядко д-р Вълков я открива и при пациенти, които не прекаляват с алкохола. Те обаче страдат от заболяване на обмяната на веществата и наднормено тегло и тогава стеатозата възниква без консумацията на алкохол. Ако пациентът обаче консумира редовно алкохол и има генетична предразположеност към чернодробни заболявания, то тогава стеатозата протича много по-тежко.

Разбира се, палитрата на гастроентерологични заболявания, с които д-р Иван Вълков се сблъсква ежедневно, е широка, но сред другите чести диагнози е и гастроезофагеалната болест. При това заболяване оплакванията предимно включват пареща болка зад гръдната кост, киселини, гадене, но понякога и нетипични и трудно разпознаваеми симптоми, като суха кашлица, ларингит и фарингит.

„Днес зачестяват и заболяванията, свързани със съвременния начин на живот, който предразполага към нередовно хранене, консумация на бързо приготвени храни, съпроводени с прекомерна алкохолна консумация. Хората прекаляват обикновено вечер и през уикенда, а това го отдавам на въздействието на ежедневния стрес, на който всички сме подложени под една или друга форма“, мисли д-р Вълков и споделя своята рецепта за здраве. Според него, за да извлече максимума, заложен в организма му, човек трябва да избягва прекомерната употреба на алкохол, нерационалното използване на лекарства и хранителни добавки, да се храни балансирано. Препоръчваната от д-р Вълков физическа активност трябва да бъде поне 6 часа седмично и да включва според възможностите ходене, бягане, велосипед. „Дори само човек да ходи пеша на работа 20-30 мин в едната посока, това го прави по-активен, което е особено важно, особено ако работата му е на бюро и е обездвижен“.

Балансираното хранене също е част от тайната формула на гастроентеролога. Трябва да предпочитаме храни, които не са претърпели консервиране, рафиниране и друга индустриална обработка. „На здравия човек всъщност не е необходимо да бъде забранена която и да е храна, но на хората с определени заболявания, се налагат различни ограничения“, уточнява докторът. Например, при гастроезофагеалната болест и язвата са забранени лютите, дразнещи, сладки и тлъсти храни, както и газираните напитки. Но при това заболяване пациентите трябва да си изградят сами начина на хранене, според това, което им понася или не.

При чернодробната стеатоза е важно да се контролира обмяната на мазнините и въглехидратите, като не се претоварва организма със захари и животински мазнини.

За да не заболее черният ни дроб, трябва да бъдем внимателни и към употребата на алкохол. За умерена консумация докторът счита при мъжете количеството от 100 мл концентрат, или 2 нискоалкохолни напитки дневно. За жените обаче това количество е наполовина, защото те са по-чувствителни и от много по-малко могат да получат увреждания. „Имайте предвид, че това не е разрешение, а ограничение, защото няма полезна доза алкохол. Освен това е важно да уточним, че тези приемливи граници важат за хора, които не страдат от хронични заболявания“, уточнява д-р Вълков.

Ако имате каквито и да било стомашни оплаквания, д-р Иван Вълков може да ви помогне, ако си запишете час за преглед на тел.: 028184600, или на място в МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ №104.