Човекът се познава в трудните моменти, бягството е за слабите

Представяме ви Вера Стоевска – главната сестра на МБАЛ „Света София“. Тя има почти 40-годишен опит в болничната и доболнична помощ. 5 от тези години е работила като главна сестра, а преди това над 10 години е била старша сестра на операционни блокове в големи болнични комплекси в София.

През 1983 г. завършва с отличен успех Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“, специалност медицинска сестра. Получила предложения от почти всички болници тогава, но си избрала за първа месторабота отделение по реанимация и анестезиология. Тези отделения въобще не били предпочитани, заради огромното натоварване и стреса. „По-голяма школа от тази нямаше! Това, което съм научила там, го знам до ден днешен“, споделя Вера Стоевска.

След 3 години и половина в отделението по реанимация, се насочва към спешната хирургия, където работата й като операционна сестра също я калява за тежки и продължителни професионални битки. Това обаче никога не я е отблъсквало. Казва, че адът за нея е безхаберието на хората, затова и не понася хора, които непрекъснато намират причина нещо да не се случи. „Има ли желание – има и начин“, вярва главната сестра на МБАЛ „Света София“.

Навремето решила да стане медицинска сестра, защото искала да работи някъде, където ще има възможността тя да бъде този един човек, който да каже една добра дума на един уплашен човек. За нея това е краткото описание на духа на професията й. Иначе по това време искала да следва българска филология, защото пишела разкази и литературата много я увличала. За професионалния си избор обаче Вера Стоевска не е съжалила до момента нито за миг, „защото или човек има призвание за нещо, или по-добре да не се захваща“. И веднага дава за пример сегашната ситуация с Covid-19: „много сестри останаха безработни от страх, но другите останаха, защото точно сега е моментът ти наистина да дадеш себе си в името на здравето и живота на другите. В трудните моменти се разбират какви са хората. Бягството е за слабите.“

Главната сестра на МБАЛ „Света София“ се справя чудесно и с ръководните си функции. Тайната й се крие в това, че според нея в основата на управлението на персонала е да умееш да показваш доверието си към другите и да им делегираш ангажименти – „заради оказаното доверие служителят ще си свърши работата дори по-добре от теб“.

Сега за работно място Вера Стоевска избрала именно МБАЛ „Света София“ по много причини, но главно защото болничният комплекс непрекъснато се развива. За нея е от особена важност и колективът – част от колегите си тя познава отдавна и е впечатлена колко е задружен екипът. Главната сестра на МБАЛ „Света София“ се ръководи от два основни приоритета – лечението на пациентите и готовността на членовете на екипа да си помагат един на друг в трудни моменти. Нейната роля е ключова за изпълнението и на двете задачи, но тя вече е част от едно непрекъснато растящо голямо семейство – МБАЛ „Света София“.