Днес светът се обединява в борбата с рака

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Това е единствената инициатива, около която се обединява целият свят  от 2000 г. насам. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 милиона души чуват тежката диагноза, у нас 37 000 души , а около 7,6 милиона души умират от рак в световен аспект.

Ако бъдат диагностицирани навреме обаче, около 40% от раковите заболявания могат да бъдат излекувани. Това може да се случи при провеждане на редовна профилактика, за която сме отговорни ние самите. Безспорен факт е, че начинът ни на живот и генетичната обремененост също играят роля за развитието на най-страшните диагнози. Вредят ни тютюнопушенето и алкохолът, недостигът на слънчева светлина и движение, наднорменото тегло, вредното хранене, стресът. И нередовните профилактични прегледи и изследвания.

Най-често се среща тази диагноза по отношение на гърдата, белия дроб, простатата, дебелото черво и шийката на матката. Ако не бъдат предприети мерки,  според СЗО през следващите 10 години коварната болест ще вземе живота на 84 милиона души. У нас статистиката е страшна – над 60% от рака на маточната шийка се откриват в трети и четвърти стадий. Това заболяване е напълно предотвратимо, а се затвърждава късното поставяне на диагнозата. Този рак обаче подмладява и основната причина за това е пренебрегването на профилактичните гинекологични прегледи с цитонамазка. А за последните 30 години смъртността от рак на маточната шийка се е утроила. Въпреки всичко това, ваксина срещу човешкия папилома вирус са си поставили едва 8% от подлежащите на имунизация момичета у нас.

Безотговорно отношение се наблюдава по отношение на цялостното ни здраве. Според сстатистическите данни на НЗОК около 60% от пълнолетните българи пропускат полагащия им се годишен профилактичен преглед. Здравето ни зависи от нашите воля и отговорност! За да сте здрави, не пропускайте профилактичните си прегледи и изследвания два пъти годишно! МБАЛ „Света София“ винаги ви осигурява най-добрата медицинска грижа! Запишете си час за профилактичен преглед при всеки специалист, който ви е необходим, на телефон: +359 2 8184 600!