Отразява ли се диетата на здравето на сърцето?

Ново медицинско проучване може да накара сериозно да се замислят всички, които непрекъснато се вкопчват в една или друга диета. То доказва, че сърцето е най-здраво, когато човек яде здравословна храна и приема минимум четири порции плодове и зеленчуци на ден. Без значение се оказва дали хранителният ви режим е фокусиран върху мазнините, протеините или въглехидратите. Резултатите от изследването не само показват намаляване на кръвното налягане и холестерола, а и изясняват дилемата кой от тези три макронутриента е важен за здравето на сърцето.

Сърдечносъдовите заболявания, включително сърдечните пристъпи и инсултите, са сред водещите причини за смъртността в световен аспект. Всички експерти са съгласни, че сериозен провокатор на тези заболявания е индексът на телесната маса, който показва нездравословното качване на теглото. В това отношение съветите на специалистите обаче са разнообразни. Някои диетолози препоръчват режим с ниско съдържание на въглехидрати или дори изобщо без въглехидрати, докато други твърдят, че трябва да консумираме мазнини, за да отслабнем.

Целта на новото OmniHeart изследване (Optimal Macronutrient Intake Trial for Heart Health) е била именно да провери действително какъв ефект върху човешкото здраве имат тези диети. То е изградено на оценката на специфични макронутриенти и въздействието им върху организма. Изследователите от медицинския център Beth Israeli Deaconess са проучили три диети, предлагащи правилното количество калории, съдържани само в здравословни храни, но различни по вид. Единият хранителен режим е съдържал главно въглехидрати, вторият основно протеини, а третият – ненаситени мазнини. Чрез много чувствителни тестове учените измерили ефекта на тези три диети върху серумния С-реактивен протеин и върху тропонина – белтък в сърдечния мускул.

Проучването за оптимално приемане на макронутриенти за предотвратяване на сърдечните заболявания (OmniHeart) е проведено със 150 души в два медицински центъра в Бостън и Балтимор. В него са участвали доброволци на средна възраст около 53 години, като мъжете и жените са били по равно. Всички те са имали хипертония, но все още без назначено лечение. Никой от тях не е приемал и лекарства за висок холестерол.

Участниците са били разпределени в три групи, като всяка група е била поставена в продължение на шест седмици на диета, богата или на въглехидрати, или на протеини, или на ненаситени мазнини.  След това групата е прехвърляна на следващия тип диета, като между два последователни режима е имало период на почивка.

Не се е покачило теглото на нито един пациент

В богатата на въглехидрати диета повече от половината от калориите идвали от захар, нишесте и зърнени храни. Протеиновата диета е съдържала около 10% повече калории от протеини, в сравнение с високо въглехидратната диета.  В режима на базата на мазнини са били заменени 10% от въглехидратите със здравословни растителни мазнини, срещани в ядките, авокадото и рибата. И трите диети са съдържали всички препоръчителни нива на хранителните вещества, но с ниско съдържание на натрий, холестерол и наситени мазнини.

В началото и в края на всеки период на специалното хранене са били измервани нивата на тропонина. Така са направени два много изненадващи извода: в рамките на шестседмичната диета са настъпили положителни промени в увредения сърдечен мускул, предизвикани от диетата. Това означава, че сърдечното здраве се коригира бързо чрез здравословна диета.

Второ, нито едната от трите диети не е показала по-голяма полза за здравето на сърцето от останалите. На практика това означава, че приемането на здравословни храни е по-важно за предпазването на сърцето, отколкото каква точно е диетата. Освен това от здравословното хранене са спаднали и нивата на серумния холестерол и кръвното налягане.

„Посланието от нашите данни е ясно: приемането на балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, нетлъсто месо и високо съдържание на фибри, но и ограничена от червени меса, захарни напитки и сладкиши, не само ще подобри сърдечносъдовите рискови фактори, но и ще намали директните щети на сърцето”, коментира Стивън Юрашек от екипа, провел проучването.

Тези интересни резултати за пореден път доказват, че начинът ни на хранене е в основата на нашето здраве. Ако вече обаче имаме някакви сърдечносъдови заболявания, диетата е само един от множеството фактори, с които трябва да се съобразяваме. На първо място, разбира се, е редовното проследяване на състоянието ни от специалист. В МБАЛ „Света София“ винаги можете да разчитате на изключителна медицинска грижа от нашите специалисти, така че не се колебайте при нужда да си запишете час на телефони +359 2 8184 600 и +359 2 8184 608, или да ни посетите на бул. „България“ №104.