Късно ли е да започнете да спортувате?

Интересно ново проучване подкрепя теорията, че дори и да не сте тренирали редовно, независимо от възрастта ви в момента, тялото ви има същата способност да изгражда мускулна маса, каквато е имало и преди години.

Екип от изследователи от University of Birmingham е изследвал способността ни да изграждаме мускулна маса. За целта учените са съставили две групи – хората над 60 години, които са спортували поне два пъти седмично в продължение на минимум 20 години, и хора, които не са тренирали редовно.

На всички участници им е направена мускулна биопсия 48 часа преди да приемат специална изотопна напитка и да проведат тренировка с тежести, а след това им е направена още една биопсия. Специалното изпито вещество е помогнало на изследователите да проследят как протеините се развиват в мускулите.

Според резултатите от проучването, публикувано в списание Frontiers in Physiology, хората и в двете групи са имали еднакви способности да изграждат мускули, в резултат от физическите упражнения.

„Проучването ни съвсем ясно показа, че няма значение дали сте тренирали редовно през целия си живот: все още можете да извлечете полза от упражненията, когато и да започнете“, споделя водещият изследовател д-р Лий Брийн, преподавател в University of Birmingham.

„Очевидно е, че дългосрочното посвещаване на здравословния начин на живот и физическите упражнения са най-добрият подход за постигането на цялостно здраве на организма, но дори и да започнете по-късно в живота си, това пак ще помогне да се забави свързаната с възрастта крехкост и мускулна слабост“, допълва д-р Брийн.

Така че не губете време – в спортно-възстановителния център на МБАЛ „Света София“ има повече от всичко необходимо за вашата редовна тренировка. Професионалните фитнес уреди ще ви помогнат да постигнете мечтаната физическа форма и да поддържате здравето си в хармония. Басейнът и СПА центърът ще допринесат за разтоварването от стреса и работното напрежение, а при необходимост – на ваше разположение са изключителните рехабилитатори на МБАЛ „Света София“. Попитайте всичко, което ви интересува, на телефони +359 2 8184 600 и +359 885 224 200. Винаги сте добре дошли и на място на бул. „България“ № 104!