Най-важното – да си честен, искрен и да работиш с удоволствие

Анжела Петрова е медицински лаборант, завършила е специалност „Клиничен лаборант“ в Медицински Университет-София. Професионалният й опит е точно 29 години, 5 месеца и 3 дни. А го знае с такава удивителна точност, защото отскоро е назначена на работа в МБАЛ „Света София“. Всъщност „отскоро“ не е много точно казано, защото на практика се връща в болничния комплекс отново. Работила е в клиничната лаборатория на МБАЛ „Света София“ от 2014 до 2017 г., след което напуска. Решението взима трудно, защото е привързана към екипа, но работи много, за да отглежда сама трите си деца и смяната на местоживеенето й тогава я затруднява доста сериозно.

Днес децата й са вече големи, всяко от тях е поело по своя професионален и личен път, а Анжела Петрова отново се връща на мястото, където се е чувствала най-добре – в МБАЛ „Света София“. Споделя, че през годините рядко е попадала в екип, на който може да се довери изцяло – и служебно, и професионално. Това е едната причина днес пак да се върне при колегите си, но другата причина се казва д-р Христо Мазнейков. „Това е човек, който като каже нещо – го прави. Думата му тежи, а това днес е рядкост“, споделя още Анжела Петрова.

Опитната лаборантка разказва, че напоследък се търсят млади кадри, но тя пък е уверена, че може всичко. Работата на клиничния лаборант е изключително отговорна. Ние, пациентите, си мислим, че те само взимат кръв, но задълженията им са много по-сложни, а това е съвсем минимална част от работата им. За да работиш като клиничен лаборант, първо трябва да учиш теория, а после да придобиеш и практически опит. Трябва да владееш английски език, да си комуникативен, но по такъв начин, че да те разбират и колегите ти, и пациентите ти.

 

 

Освен това трябва да можеш да работиш с апаратите, а в лабораториите на МБАЛ „Света София“ те са ултрамодерни последни модели. Апаратурата е свързана с компютрите и така всички се прехвърлят автоматично. „Това гарантира достоверността на резултатите – няма проба-грешка“, обяснява Анжела Петрова.

След като вземе кръв на пациента, е необходимо технологично време, през което се отделя кръвен серум. Той преминава през съответния апарат, след като му зададат позициите за изследване на пациента, назначени от лекаря. Апаратът работи максимално бързо и в процес в лабораториите на МБАЛ „Света София“ няма намеса на лаборантска ръка. Когато крайният резултат се изпише на дисплея на апарата, той се качва автоматично в системата. Но ако си мислите, че изследването приключва тук, ще ви трябва още малко търпение. После получените резултати трябва да бъдат валидирани и тук професионализмът на лаборантите е още по-важен важен, защото това се прави на ръка. Те оглеждат внимателно дали резултатът е с нормални граници. Ако получените стойности са под или над определените граници, в МБАЛ „Света София“ изследването задължително се повтаря. Тази проверка гарантира достоверността на резултата и е традиция за лабораториите на болничния комплекс. Ако стойностите на двете изследвания съвпаднат с абсолютна точност, лаборантът качва резултата в системата, за да го видят лекарят и пациентът.

С това ангажиментът на Анжела Петрова към пациента не приключва. Ако се получи много завишен резултат от пробата на един и същи хоспитализиран пациент, тя уведомява лично лекуващия му лекар, за да реагира веднага и да вземе спешни мерки срещу случващия се в момента здравословен проблем. Затова тя е убедена, че връзката между лекаря и лаборанта е от ключово значение. Ако отчете много завишени резултати от изследванията на нехоспитализиран пациент, веднага се свързва с лекаря или с пациента. Ако е необходимо, го насочва към нужните специалисти, които могат да му помогнат и винаги разяснява, че крайната диагноза не се поставя от лабораторията. Въз основа на коректните и прецизни изследвания обаче лекарят диагностицира пациентите си правилно.

Анжела Петрова споделя още и че през всичките тези години практика е придобила професионалната деформация, поглеждайки хората, някак автоматично да търси с поглед откъде може да им вземе кръв. Смее се, че когато не я познават, някои си мислят, че ги оглежда. Но ако им се наложи да седнат на стола пред нея, ще й бъдат благодарни, защото тя ще ги убоде само веднъж. Лаборант Петрова искрено вярва, че това е занаят за крадене. „Учат те на книга, изпитват те на книга, после отиваш в лабораторията – навсякъде всичко е различно“, разказва тя и добавя, че навремето е крала занаят от по-възрастните си колеги. За нейн късмет, те обичали да обясняват, да я учат, да показват как трябва да бъде направено едно изследване и как да се постави в съответния апарат.

Стартът в професията на Анжела Петрова бил в едни от най-тежките отделения – дихателен център, детска, мъжка и женска психиатрия. Там лаборантите трябвало да взимат на пациентите кръв на всеки 3 часа. Макар че вече отдавна не е така, тогава първата една година от практиката на лаборанта била определена за задължителна следдипломна квалификация. По време на изследването, до всеки лаборант стоял лекар, за да е сигурен, че всичко е правилно. Било й е трудно, много трудно, неведнъж е искала да се предаде. Но възрастните й колеги не са й позволили да се откаже нито веднъж, когато е имала тежки случаи. А те не са били рядкост в дихателния център, където пациентите имали затруднен кръвоток и било почти невъзможно да им вземе кръв.

„До ден днешен, когато срещна някой от тогавашните по-възрастни колеги, им казвам: „Много ти благодаря!“ А те винаги се смеят: „Хайде, стига вече!““ Но аз наистина съм им благодарна завинаги.

Така разказва Анжела Петрова за отминалите дни на първите си стъпки в професията на лаборант – с много щастие и малко носталгия в гласа си. Споделя, че в последните години е видяла не само хубаво, но и човешка злоба, ненавист, лъжа, лицемерие и лошо възпитание. Сега отново е щастлива. Доставя й щастие контактът с колегите, както и да наблюдава спокойното изражение на пациента, докато му взима кръв. А доказателство, че пациентите й не ги боли, е фактът, че винаги я питат изненадани: „Готово ли е?“, а тя им показва с усмивка епруветката. Новата лаборантка на МБАЛ „Света София“ искрено вярва, че това е така, когато човек е честен, искрен и си върши работата с удоволствие.

А ако и на вас ви предстоят изследвания, можете да проверите всяка написана дума в лабораториите на МБАЛ „Света София“. През август лаборант Анжела Петрова може да ви обслужи в ДКЦ „Света София“-Люлин.

Напомняме ви, че през целия месец август можете да проверите бързо, безболезнено и безплатно дали сте заразени с хепатит С в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс „Света София“ – ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ № 104 и ДКЦ „Света София“-Люлин на бул. “Царица Йоана“ № 65. Заразяването е изключително лесно в ежедневието ни, а хепатит С няма симптоми.

Предварително записване на часове не е необходимо, няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди това. Резултатите ще можете да видите и онлайн в системата на МБАЛ „Света София“.

Ако тестът се окаже положителен, не бива да се притеснявате, защото в МБАЛ „Света София“ ще бъдете насочени към специалист за уточняване на състоянието ви, а при необходимост – за назначаване на лечение. НЗОК поема лечението на здравноосигурени пациенти, болни от хепатит С.

Напомняме ви, че хепатит С вече е лечим и може да няма последици от него, ако бъде диагностициран навреме. В противен случай може ще нанесе тежки щети на здравето ви и да застраши живота ви.