Когато се грижиш за всички

Днес е Преображение Господне – празник, почитан от стари времена у нас, който ни напомня, че Бог е навсякъде. Според вярванията на този ден всичко в природата се преобразява. Затова именно днес решихме да ви представим новото лице на сестринската грижа – новата главна медицинска сестра на МБАЛ „Света София“ Стойка Цветанова.

Решава да кандидатства за работа в МБАЛ „Света София“ през 2018 г., защото е впечатлена от темпа на развитие на болничния комплекс. Иновативният подход на ръководството към непрекъснатото развитие и медицински прогрес я мотивират изцяло да се отдаде на работата си на новото си работно място. Първо малко повече от година ръководи дейността на гнойно-септична хирургия като старша медицинска сестра, а от началото на август тази година вече е новата главна сестра на МБАЛ „Света София“.

Професионалният й опит е впечатляващ – надхвърля 35 години. Завършила е специалност Управление на здравните грижи в Медицински Университет-София. Благодарение на качествата си е била старша медицинска сестра в отделения по анестезиология и реанимация, хирургия, хемодиализа и ортопедия, и главна медицинска сестра в голям медицински комплекс. И макар че в медицината рядко се получават награди, Стойка Цветанова е номинирана от БАПЗГ за професионалист на 2011 година в категория „Ръководител по здравни грижи“ за професионално развитие и принос в областта.

Главната сестра на МБАЛ „Света София“ разказва, че новите й ангажименти са разнообразни, отговорни, но и много интересни. Намира работата, разбира се и за предизвикателство, защото изисква сериозен опит и знания. Но Стойка Цветанова разчита, че административно отговорните постове, които е заемала до момента, ще й помогнат за един по-обширен поглед върху болницата. Работата в екип винаги е била основен приоритет за нея и за тази цел се грижи да поддържа позитивен, ежедневен и редовен контакт с всичките си колеги си в болницата – ръководство, администрация, лекари, медицински сестри, санитари. Това за Стойка Цветанова е правилният начин да се установяват работните трудности и проблеми веднага, да се търси и намери решение – винаги заедно.

 

 

Безспорно ежедневните срещи и разговори за текущите професионални медицински грижи към пациентите не са лека задача и затова главната сестра трябва да проявява изключително сериозно и адекватно отношение към всеки детайл. От нея зависи болницата да отговаря на множество изисквания, тя трябва да следи работния процес във всяко едно отделение по отделно и в цялостност. Така главната сестра на МБАЛ „Света София“ получава и възможността да погледне от отгоре, да оценени приоритетите, от които зависи високото качество на здравните грижи.

Стойка Цветанова вярва, че качеството на лечението и пациентската удовлетвореност зависят до голяма степен и от отношението към пациента, към неговите проблеми и желания. Разбира се, това не са единствените фактори, но тя знае, че във всеки един момент може да разчита на професионализма на медицинския екип на болницата и адекватната реакция на персонала.

Ангажиментите на главната сестра на МБАЛ „Света София“ обаче съвсем не са само управленски и всъщност са изключително разнообразни. Сутрин Стойка Цветанова започва работния си ден с ежедневна среща със старшите сестри, след което трябва да се погрижи за навременното получаване на храната на пациентите и нейната доставка по отделенията. Пак тя следи за хигиената – както в болницата, така и около нея. За спазването на работното време от персонала. Контактува и с фирмите, обслужващи болницата. Пак на нейния контрол се разчита за правилното събиране и изхвърляне на различните видове отпадъци от лечебната дейност на определените за това места.

И въпреки че звучи натоварено, главната сестра не допуска да се случи ден, в който да не мине по няколко пъти през отделенията в различни часове, за да говори лично с пациентите, да провери как са, дали имат нужда от нещо и дали протича правилно лечебният процес. А ако разбере, че престоят им в болничния комплекс може да бъде подобрен по някакъв начин, търси и намира варианти това да се реализира.

 

 

Стойка Цветанова споделя още обаче, че разрастващата се болница от една страна е невероятна възможност, но от друга е сериозно предизвикателство, защото обхващането на всички специалности на медицинската дейност налага един по-голям обем от знания и капацитет за поддържането на нормален работен процес. Не се оплаква обаче от нищо, както и че става сутрин в ранни зори, а в 6,30 часа вече е в болницата. Всъщност работното й време започва час по-късно, но тя винаги намира нещо важно за вършене преди това.

Главна сестра Стойка Цветанова вярва, че добрият ръководител трябва да умее да организира работния процес, да въвежда правила, да работи по установени стандарти, да може да се поставя винаги на мястото на човека срещу него, да разбира в дълбочина човешката природа и чак тогава да взима решения. За нея са важни не само професионалните отношения с колегите й, а и личните – винаги е готова да помогне, да изслуша, да разбере и посъветва. Новата главна сестра на МБАЛ „Света София“ споделя още, че това отношение към хората е резултат не само от възпитанието й, а и от отговорността да отгледаш три деца. А ние вярваме, че това със сигурност е повлияло на искреното й отношение и отговорните грижи, които днес тя полага за стотиците пациенти на болничния комплекс.