Вярващият доктор е Божията десница

Днес пред лабораторията на МБАЛ „Света София“ срещнахме гост, който привлича вниманието от пръв поглед. Оказа се, че е разбрал за кампанията на болницата за безплатно изследване за хепатит С и е решил да се включи. Не защото има някакви притеснения, все пак болестта няма симптоми, или защото е бил в града по друга работа. А защото смята, че трябва да се дава добър пример как всички трябва да се грижим за здравето си. Представяме ви отец Евгени!

 

Отец Евгени е ефимерий на едно много специално духовно място – Клисурския манастир “Св. Св. Кирил и Методий” от 2006 година. Освен това е и председател на църковните настоятелства на храмовете „Рождество Богородично“ в Берковица, „Светият Дух“ в Монтана, „Успение Богородично“ в Лом и „Св. Николай“ в с. Бързия. Казва, че задълженията му са да служи на Бога, а това включва извършването на всекидневни богослужения – утринна, вечерна и Божествена света литургия. На него вярващите разчитат и за свещенодействието на християнските тайнства – светото кръщение, венчавка, миропомазание, изповед, елеосвещение и евхаристия.

Светият манастир е основан в далечната 1240 г. в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли. Четвъртият по големина манастир в България се слави не само със своята силна енергия, но и с иконописното си ателие, в което дванадесетте монахини изографисват икони по традицията на древната Охридска школа. Любопитен факт също така е и че в Клисурския манастир се отглеждат малини по принципите на био сертифицираното земеделие, след което от тях се приготвят вкусни сладка и малиново вино.

Интересни неща споделя отец Евгени с плама на вярата в очите си. Разказва, че манастирът, построен по времето на II-то Българско царство, няколко пъти е бил опожаряван и изграждан наново. След първото му опожаряване са го наричали Пустия манастир. След това е съграден отново. И така няколко пъти до 70-те години, когато е съборен наново, но този път умишлено, за да бъде изграден стабилно и вече да не е паянтов.

Често вярващите идват при него за съвет за проблемите си, а той им дава вяра, надежда и упование. Говори някак хем тихо, хем ясно. Учи ги на любов. А от очите му наднича една някак чиста по детски, някак силна душа. С доц. Мазнейкова ги свързва дългогодишно приятелство. Отец Евгени е участвал в освещаването на Корпус 2 на МБАЛ „Света София“ в края на миналата година, заедно с видинския митрополит Даниил, протосингела на Видинската епархия архимандрит Антим и протосингела на софийската епархия архимандрит Василий. Доц. Валентина Мазнейкова посещава свещеното място при всяка възможност, а отец Евгени болницата винаги при нужда.

„Преди всичко доц. Мазнейкова е един прекрасен човек! Един истински православен християнин! Тя е мисионер в новото време, чрез нейния пример може да поведе много хора към истината“, споделя отец Евгени. „Познайте истината и истината ще ви направи свободни. Доц. Мазнейкова изпълнява всички изисквания на свещеното писание. Казано е, че вярващият доктор е десницата на Бога на земята“.

Отецът разказва, че вижда връзка между болестите и омразата. „Пожелавам на всички нуждаещи се от лекарска помощ хора да помислят първо върху себе си дали мразят, защото има отговор за всяко нещо. Единственият отговор на омразата е любовта и всичко друго ще се съкруши“, вярва той. Но това, разбира се, не означава, че трябва да бъдем небрежни към себе си и да игнорираме симптоми, или да не извършваме нужната профилактика периодично.

 

Днес отецът е в София с брат си – Костадин Калайджиев. След известно колебание дали няма да боли, в кампанията на МБАЛ „Света София“ за безплатно изследване на хепатит С се включи и той. Като че ли не толкова ги притесни чакането за резултатите, колкото чакането да им вземат кръв. А това въобще не боли, както и те самите се убедиха – капчица кръв, взета от пръста и скоро резултатът е готов.

„Не здравият има нужда от лекар, а болният, както е казал Исус Христос за посещенията си при Мария Магдалена“, казва отец Евгени, призовавайки всички да се включат в кампанията на МБАЛ „Света София“.

Можете да проверите бързо, безболезнено и безплатно дали сте заразени с хепатит С в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс „Света София“ – ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ № 104 и ДКЦ „Света София“-Люлин на бул. “Царица Йоана“ № 65.

Предварително записване на часове не е необходимо, няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди това. Резултатите ще можете да видите и онлайн в системата на МБАЛ „Света София“.

Ако тестът се окаже положителен, не бива да се притеснявате, защото в МБАЛ „Света София“ ще бъдете насочени към специалист за уточняване на състоянието ви, а при необходимост – за назначаване на лечение. НЗОК поема лечението на здравноосигурени пациенти, болни от хепатит С.

Напомняме ви, че хепатит С вече е лечим, но е изключително важно да бъде диагностициран навреме, преди да нанесе тежки щети на цялостното ви здраве и да застраши живота ви.