8 юли – Световен ден за борба с алергиите

Днес, 8 юли, се отбелязва Световният ден за борба с алергиите. Инициативата стартира през 2005 г. благодарение на Световната организация за борба с алергиите.

Основната цел на Световният ден за борба с алергиите е не само популяризирането на информация за алергичните заболявания, но и на необходимостта от профилактиката и превенцията им.

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което може да не е вредно, но имунната ни система го разпознава като такова. Веществата, които предизвикват тези алергични реакции, се наричат алергени, а тяхното разнообразие е огромно.

Днес особено популярни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, към определени храни, лекарства, полени, домашни любимци, козметика, плесени и акари.

Алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнатите пациенти. Само за последните 25 години страдащите от алергии са се увеличили 3 пъти, а възрастовият диапазон на пациентите се е разширил значително.

Напомняме ви, че през лятото силно изразени са инсект алергиите, алергичните ринити и бронхиалната астма. Ако имате оплаквания, за които знаете или подозирате, че са на алергична основа, винаги можете да се обърнете към д-р Елисавета Кирилова в МБАЛ „Света София“, която със сигурност ще ви помогне.

Единственото, което трябва да направите, за да получите облекчение на алергичните си оплаквания, е да си запишете час на телефони: +359 2 8184 600, +359 2 8184 608 или +359 885 224 200.