Стажанти от Португалия помагат на болни и възрастни хора

Преди около три седмици ви разказахме за новите стажанти на МБАЛ „Света София“ – Ана Катерина Лима, Беатрис Сантос, Владислав Шевчук, Ана Алмейда и Филипа Брито от Португалия. Днес ще ви споделим какви са техните впечатления от работата им в болницата, от екипа, в който се вписаха изключително бързо и от пациентите, с които работят ежедневно.

Припомняме ви, че те са състуденти в гр. Визел, Португалия и гостуват на страната ни за първи път. В средата на стажа им в МБАЛ „Света София“ решихме да ги попитаме за мнението им за болницата, лекарите и пациентите.

Открихме ги в Центъра за продължително лечение и рехабилитация на МБАЛ „Света София“. Там тийнейджърите ежедневно полагат грижи за настанените пациенти, които имат нужда от внимание, раздвижване и рехабилитация.

Силно впечатление прави, че петимата стажанти не страдат от никаква езикова бариера. Въпреки че пациентите, с които работят, не знаят португалски език, а често изпитват затруднения и с английския, младите рехабилитатори се разбират чудесно с тях. Видимо проявяват изключително търпение, а поведението им говори за състрадание и съпричастност.

Част от пациентите, настанени в Центъра за продължително лечение и рехабилитация на МБАЛ „Света София“, прекарват там няколко дни, за да се възстановят от скорошно прекарано заболяване. Други имат нужда от специални грижи, докато близките им пътуват извън града за лятната си почивка. Трети се нуждаят от непрекъснати медицински услуги, които трудно могат да бъдат осигурени ежедневно в домовете им. А петимата стажанти дойдоха от Португалия, специално за да им помогнат.

Ана Катерина Лима

Още през първия си ден в България 18-годишната Ана Катерина Лима научи няколко думи на български език. Явно езикът наистина много й харесва, защото вече може да прави кратки изречения по доста симпатичен начин. По време на стажа си до момента най-силно я е впечатлило доброто отношение на лекарите към възрастните пациенти.

Ана Алмейда

17-годишната Ана Алмейда разказва, че вече е успяла да създаде нови приятелства в София. Тя пък е впечатлена от изключителната чистота в МБАЛ „Света София“ и от условията на болничната среда като цяло. Оценява много високо нивото на комфорт на пациентите и грижата за тях.

Владислав Шевчук

Владислав Шевчук учудващо за 17-те си години споделя, че е избрал професията си на рехабилитатор, защото обича да помага на другите. Щастлив е от стажа си в МБАЛ „Света София“, най-вече защото тук е получил възможност именно за това.

Беатрис Сантос

Беатрис Сантос е на 18 г. и много харесва българския фолклор, с който се е запознала благодарение на престоя си в София. Всъщност искрено цени всяка минута, прекарана в МБАЛ „Света София“, защото й доставя радост да вижда възрастните хора щастливи. Разбира се, прави всичко възможно, за да им осигури допълнителен комфорт.

Филипа Брито

17-годишната Филипа Брито пък споделя, че е научила по време на стажа си в МБАЛ „Света София“ много. Този нов опит, който е придобила, е убедена, че ще й бъде полезен през целия й живот. Филипа разказва, че всичко, което са учили в училище на теория, тук е получила възможността да го приложи на практика.

И така, на петимата стажанти от Португалия им остават още около две седмици в болничния комплекс, през които чрез собствения си опит да открият тъкностите на професията рехабилитатор под зоркото око на медицинския екип.

Ако имате нужда от високо професионална помощ, все още не можете да се обърнете към португалските ни гости, но специалистите на МБАЛ „Света София“ ще се радват да ви помогнат! Ако се налага някой да се погрижи за ваш близък, който има нужда от временна или постоянна помощ, със сигурност Центърът за продължително лечение и рехабилитация на МБАЛ „Света София“ е точното място за това! Приемът на пациенти е денонощен, а свиждането е без определени часове, в удобно за вас време.

Очакваме ви денонощно на адрес: София, бул. „България“ №104!

Задайте всички ваши въпроси на телефони: 089 555 16 82; 02/8184 144 и 02/8184 145!