Всички болести се отключват от нерви

Освен че д-р Кирил Свиленов е новото попълнение на екипа на общопрактикуващите лекари в МБАЛ „Света София“, той всъщност е една изключително интересна личност. Роден е в семейство на лекари, което предпоставя и посоката на професионалния му път. Показва изключителните си качества още в училище, когато завършва 138 Английска гимназия със златен медал. След това се дипломира в специалност медицина в София, а след това взима и специалност по обща медицина.

В практиката си до момента е посрещал пациентите си не само в кабинета си на общопрактикуващ лекар, но е работил и в кабинет по неотложна помощ, и във вътрешно отделение. През 2010 година работи в Грийнвил, Северна Каролина, а от скоро пациентите вече могат да се обръщат към него за медицинска помощ в МБАЛ „Света София“.

Качествата му на опитен общопрактикуващ лекар със сигурност се дължат и на допълнителната му квалификация – завършил е курс по образна диагностика и по нелинейна компютърна диагностика в Харков, Украйна. Освен това е обучен за работа в страни с тропически заболявания в Londong School of Theology и е лицензиран лекар в САЩ.

Участвал многократно в медицински и хуманитарни мисии в Азия и Африка, а през 2007 г. у нас е избран за Лекар на годината.

Пациентите му са много, но той успява да обърне нужното внимание на абсолютно всеки, тъй като е организирал работата си с онлайн записване на часове в www.easydoc.bg. Сред хроничните проблеми на пациентите си споделя, че най-често среща сърдечно-съдови и ендокринни заболявания. На трето място според него са болестите на опорно-двигателния апарат, а проблемите с вегетативната нервна система смята за първопричина на допълнителни усложнения. Психосоматичните състояния докторът отдава на силния стрес, забързания ритъм на ежедневието ни и промяната на интензитета ни на живот през последните 15 години.

Допълнително притеснителен факт е, че здравословните проблеми на тези пациенти се отключват и развиват в най-активната им възраст – от 30 до 55 години. Тъй като жените по принцип са хормонално предразположени да бъдат по-емоционални, съответно заболяванията, причинявани от стреса и напрежението, са малко по-често срещани при тях, отколкото при мъжете.

Д-р Свиленов казва, че всички болести, включително инфарктът, са от нерви, притеснения и стрес. Днес хората според него са обезверени, нямат надежда. Тук той вижда ролята на лекара по по-различен начин, тъй като е привърженик на холистичния подход. Д-р Свиленов гледа на пациента като съвкупност и търси наличие на психо-емоционален срив, обръща внимание на това как е пациентът емоционално и душевно. Или както той самият казва:

„Ролята на лекаря е не само да лекува тялото, а цялото“.

Летните горещини също се отразяват негативно на пациентите на д-р Свиленов и затова той ги съветва да пият много вода – поне 2 литра дневно. Към многото вода обаче трябва да подхождат с особено внимание страдащите от застойна сърдечна недостатъчност. Като цяло най-силно усещат високите температури хората с хронични заболявания или чието кръвно налягане варира.

Трябва да имаме предвид обаче, освен чрез потене, при високите градуси тялото се обезводнява и чрез т.нар. невидима загуба на вода при дишането. Когато не хидратираме организма си достатъчно, а е много горещо, могат да се появят симптоми като сърцебиене, падане на кръвното налягане, световъртеж, причерняване, обезводняване и други. Тези оплаквания понякога могат да бъдат знак за сериозен здравословен проблем и затова се обръщайте към вашия лекар винаги, когато не се чувствате добре.

Д-р Кирил Свиленов може да стане вашият общопрактикуващ лекар веднага! За целта си запишете час на www.easydoc.bg и той ще ви помогне за записването ви към неговата практика на общопрактикуващ лекар в МБАЛ „Света София“.