Д-р Данчева: Пушаческата кашлица не съществува

Д-р Ирина Данчева е пулмолог с 30-годишен стаж, като 24 от тях е работила в болници. Освен пулмология, има и втора специалност вътрешни болести, което я прави още по-прецизна и по-търсена от пациентите на МБАЛ „Света София“.

Д-р Данчева разказва, че напоследък наблюдава притеснително увеличаване на заболеваемостта от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – едно от най-сериозните заболявания с висока смъртност. Една от причините за това тя вижда в пренебрегването на сериозността на острите вирусни инфекции, които често водят до усложнения. Неправилното или забавено лечение може да доведе до бронхоспазъм, а тогава лечението с антибиотици е ненужно и води след себе си допълнителни усложнения. В такива ситуации д-р Данчева изписва на пациентите си терапия за отпушване на бронхите, за да спрат хриповете, а не антибиотици, които нямат пряко отношение към такъв тип кашлица.

Диагнозата ХОББ се развива предимно след 40-годишна възраст. Характерно за нея е, че често пациентът късно се насочва към пулмолог, което забавя лечението. Когато оплакванията са лесна уморяемост, кашлица и високо кръвно налягане, пациентите нерядко смятат, че имат нужда от кардиолог, или че симптомите ще отшумят от само себе си. Това, разбира се, не е възможно и здравословното им състояние се влошава, а при правилно назначено инхалаторно лечение, заболяването може да бъде овладяно и да не се влошава повече.

Причини за ХОББ

Основната причина за заболеваемостта от ХОББ безспорно е тютюнопушенето. Според Световната здравна организация от хронична обструктивна белодробна болест страдат 10% от населението на планетата, всяка година се регистрират 3 милиона смъртни случаи, а догодина ХОББ ще бъде третата водеща причина за смъртността на населението, след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна – едва около 25% от болните знаят за диагнозата си.

Пушаческата кашлица не съществува

Д-р Ирина Данчева е категорична, че такова нещо като пушаческа кашлица не съществува. Вярно е, че пушачите кашлят повече, но това се дължи на развитието на хроничен бронхит, който пък е началото на ХОББ. Пушачите кашлят най-тежко сутрин, защото през нощта тялото е в покой, а когато станат, то се опитва да изчисти събраните в бронхите секрети.

Разбира се, тютюнопушенето не е единствената причина за развитието на хроничните белодробни заболявания, но е най-честосрещаната. Сред другите фактори, които влияят, са замърсеният въздух, честите инфекции на дихателните пътища, експозицията на вредни вещества в работната среда, неправилното хранене, и други.

Мит ли е, че белодробното заболяване протича с температура?

Да, д-р Данчева разбива и този мит, като обяснява, че дори една сериозна пневмония може да протече без наличието на повишена температура. Кашлицата обаче е симптом, който никога не бива да подценяваме и ако продължи повече от 5 дни, задължително трябва да се консултираме с пулмолог.

Новите вирусни инфекции

През последните 7-8 години според наблюденията на д-р Данчева вирусните инфекции протичат с една усложнена кашлица, която понякога се успокоява с противоалергични лекарства. Причината за това е, че новите вируси вече атакуват човешката клетка по такъв начин, че отключват алергична кашлица. Механизмът за това е същият, както при бактериите, които развиват резистентност.

Летни вируси

Д-р Ирина Данчева споделя, че вече не се наблюдава сезонност на вирусите, както преди време. Преди характерни за лятото са били стомашно-чревните инфекции, а за зимата – респираторните, но тази картина през последните години се е променила. Сега върлуват и от двата вида вируси целогодишно.

Често обаче вирусните инфекции имат последици. Само през месец май д-р Данчева е прегледала 327 пациенти с усложнения, а през юни броят на случаите с развита бронхиална астма са нараснали чувствително.

С антибиотик, или без?

Не е необходимо назначаването на антибиотично лечение при вирусна инфекция, дори и превантивно, казва пулмоложката. Причината за това е, че антибиотикът действа на микроорганизми, които имат клетка, а вирусът живее в човешката клетка. Тъй като вирусът използва ДНК на човешката клетка, за да се възпроизвежда, няма как да бъде повлиян от антибиотика, т.е. за да бъде унищожен той, трябва да бъде атакувана и самата човешка клетка. Това, което можем да направим по време на вирусно заболяване, е да оставим организмът ни да се пребори с вируса сам.

Това се случва именно чрез повишаването на телесната температура, чрез която тялото ни се опитва да се справи с вирусната инфекция. Вирусите живеят при температура до 37º С и на практика организмът ни ги унищожава с повишаването на температурата. По тази причина д-р Данчева съветва да не се приемат лекарства за понижаването й, преди да достигне до 37,7-37,8º С. Този съвет дава и на пациенти с развита пневмония.

 

Белодробните диагнози се установяват бързо и безболезнено с функционално изследване на дишането със спирометър.

Както се убедихте, една на пръв поглед безобидна кашлица не бива да бъде подценявана, особено ако не премине бързо, или ако се задълбочи. Затова винаги можете да разчитате на д-р Ирина Данчева, която може да се погрижи за вас и в двата си кабинета. Заповядайте в ДКЦ „Света София“ на бул. България 104 в понеделник и вторник следобед, в сряда и четвъртък сутрин, а час можете да си запишете на телефон 028184600. Ако живеете в западните квартали, д-р Данчева ще ви приеме в ДКЦ „Света София“ в Люлин, бл. 775, в понеделник сутринта и в четвъртък следобед, а час за преглед можете да си запишете на телефон 0888000580.