Кога се налага операция при кожните диагнози?

Д-р Пепа Георгиева е специалист дерматолог и онкодерматохирург в МБАЛ „Света София“. Тя е член на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, Европейската Академия по Дермато-онкология и Българската Асоциация по Дермато Онкология. Специализирала е онкодерматохирургия в Academische Kranken House във Виена при проф. Рока, както и в Онкологичния Институт при доц. Киров.

Д-р Георгиева работи в МБАЛ „Света София“ вече 11 години. 14 от 30-те й години дерматологичен стаж са протекли и практикувайки дерматохирургия.

Пациентите пред кабинета й са изключително различни – от страдащи от леки и доброкачествени заболявания, до такива със злокачествени ракови образувания на кожата. Възрастта им също е различна – към нея се обръщат не само възрастни, но и родителите на деца на възраст от 0 до 18 г.

Кожни проблеми при децата

Най-често малките пациенти на д-р Георгиева страдат от атопичен дерматит, който тя определя като изключително модерен в момента. Този дерматит се изявява с обриви по тялото, съпроводени от сърбеж, а детенцето страда и от безспокойство.

В тези случаи д-р Георгиева прилага най-иновативните средства за хидратиране и възвръщане на водно-липидната бариера на кожата. Каквато и да бъде терапията обаче, тя препоръчва на пациентите с атопични дерматити да се съобразят със състоянието си и да изберат за лятната си отпуска високопланинска почивка.

Упоритото акне

Акнето е състояние, характерно предимно за ювенилната възраст на пациентите. Решението на тези проблеми е комплексно и изискващо изследвания и регулиращо мастната секреция на кожата лечение.

Но постоянството и правилният подход дават чудесни резултати.

Псориазисът е лечим

Д-р Георгиева успешно помага и на много пациенти, страдащи от псориазис.

За тях тя се грижи чрез таргетна терапия и включването им в програма за лечение. За целта всеки пациент първо се изследва, а после се лекува с индивидуален подход и включване в програмата.

Лечението на псориазиса е напълно възможно, както се вижда и от снимките.

Отстраняване на образувания

На д-р Пепа Георгиева можете да разчитате и при необходимост от отстраняване на малки доброкачествени образувания на кожата – брадавици и фиброми. Двата метода, които практикува, са елекрокоагулация и криотерапия с течен азот. И двата начина са безболезнени, а манипулацията се извършва бързо.

При най-сериозните кожни диагнози

Сред пациентите на д-р Георгиева има и такива, чиито диагнози са много по-тежки от описаните дотук и се налага оперативна интервенция. В този случай пациентите могат да бъдат спокойни и изцяло да се доверят на опита й в операциите на злокачествени и доброкачествени образувания на кожата.

Д-р Георгиева извършва операциите с естетично затваряне, за да не остават големи белези, тъй като често разрезът се намира на видима част от тялото на пациента. Злокачествените образувания задължително се консултират с онкологична комисия, за да бъде преценено дали е необходимо по-нататъчно лечение на пациента.

За операциите, които прави, д-р Георгиева споделя, че всяка е индивидуална сама за себе си. Сред последните й случаи са операция на нос с присадка от кожа, взета от друга част от тялото, и хирургична интервенция за отстраняване на карцином от долен клепач, както и реконструкцията му.

Какъвто и кожен проблем да имате, можете да се обърнете към д-р Пепа Георгиева, за да ви помогне. Час за преглед в ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ №104 можете да си запишете на телефон 028184600. Приемното време на д-р Пепа Георгиева е в понеделник и сряда сутринта, а във вторник, четвъртък и петък – следобед.