Сложна операция за поставяне на очен имплант извършиха в МБАЛ „Света София“

Изключително сложна операция за поставяне на очен имплант на пациент с туморно заболяване извършиха д-р Мария Михайлова и доц. Христина Благоева в МБАЛ „Света София“.

Д-р Мария  Михайлова

Д-р Мария Михайлова е специалист по околоочна пластична хирургия, практикуващ предимно във Франция. По традиция прецизната й ръка извършва три пъти годишно операции и в България – в МБАЛ „Света София“. По време на престоя си в страната този път, от 20 до 27 юни д-р Михайлова отново прегледа множество пациенти, като извърши и над 10 операции. По-интересни от оперираните случаи бяха два – на 34-годишен мъж със злокачествен вътреочен тумор и на 61-годишна пациентка с обилно сълзене и запушени слъзни пътища.

За съжаление, туморното заболяване на пациента е диагностицирано в много късен стадий, но не беше установено засягане на други органи. Извършването на такава пластика на орбитата и поставяне на заместващ окото имплант все още се извършва рядко в България, но д-р Мария Михайлова и началникът на клиниката по офталмология на МБАЛ „Света София“ доц. Христина Благоева успешно оперираха пациента, който се в момента се чувства отлично. Предимствата на тази сложна операция са, че позволява следоперативно пациентът не само да разполага с лека и подвижна очна протеза, но и да бъде постигнат максимално естетичен резултат.

Сред диагнозите на прегледаните при тази визита на д-р Михайлова пациенти се срещат различни клепачни, лицеви, посттравматични, туморни и други заболявания. Подобни операции обаче биха били с по-лек характер и възстановяване, ако здравословните проблеми бъдат диагностицирани в ранен стадий.

Причината за късната диагностика в повечето случаи не е неглижирането на болестта от пациентите, а продължителното им препращане от един на друг специалист. Ранната профилактика чрез оглед на очното дъно при разширена зеница съхранява зрителния орган, зрението, а често и живота на пациента.

Доказателствата за съществуването на проблем с бавното диагностициране на очните заболявания не са спрямо само една диагноза. Например, оперираната пациентка е търсила решение на проблема си в продължение на 5 години, докато не посещава д-р Михайлова за преглед. Сега, след операцията, по време на която е поставен слъзен имплант, очното здраве и качеството на живот на пациентката е възстановено.

Ето защо, извършването на профилактичен очен преглед е задължително поне веднъж годишно, за да бъде опазено доброто ни зрение. Особено внимание трябва да обръщат не само хора, чиито професии предполагат дълъг престой пред монитор, или имат наследствена предпоставка към развитие на очни болести, а на практика всички, в това число и децата.