Еньовден – празникът на българските фармацевти

Всяка година на 24 юни църквата почита Рождение на св. Йоан Кръстител, Празникът е популярен още и като Еньовден, както и като Среди лето или Ден на слънцето, той като съвпада с лятното слънцестоене. От древни времена българите вярват, че събраните в ранното утро на Еньовден треви са най-лековити и затова от този ден по традиция започват да се берат лечебните растения.

Други пък гадаят за здраве по слънчевите си сенки – става се рано, за да се посрещне изгревът на еньовденското слънце. Според народното поверие, когато започне да се показва слънцето, трябва да се обърнем с лице към него и да наблюдаваме сянката си през рамо. Ако сянката е цяла – ще бъдем здрави през годината. Очертае ли се наполовина – ще боледуваме.
Сред народните обичаи е и на Еньовден да се прави венец от 77 билки – лек за хората и добитъка през цялата година. Обичаят е обвит в тайнство, защото според вярванията, на този ден, докато всички беряли билки, магьосниците и врачките обикаляли сами по тайни места.

С течение на годините обаче Еньовден започва да се свързва вече не само с лечебната сила на билките и мистерията на българските обичаи, но и с важната роля на фармацевтите в лечението на пациентите. Така 24 юни се превръща в професионален празник на фармацевтите.

В деня, в който МБАЛ „Света София“ сърдечно честити празника на всички български фармацевти, решихме да ви представим нашите специалисти, работещи във вътреболничната и във външната аптеки на болничния комплекс.

Маг.-фарм. Веселин Къркалиев е управител на външната аптека на МБАЛ „Света София“ от самото създаване на болницата, още в далечната 2006 г. През тези 19 години маг.-фарм. Веселин Къркалиев ръководи аптечното звено на болничния комплекс, което обслужва пациенти, които не са настанени в болничния стационар.

На практика Веселин Къркалиев можете да срещнете по всяко време, когато ви потрябва нещо от аптеката, изписано с рецепта или без, стига да се намирате в района на МБАЛ „Света София“.

Маг.-фарм. Калина Станева е ръководител на вътреболничната аптека, която обслужва хоспитализираните в двата корпуса на МБАЛ „Света София“ пациенти. Калина Станева е болничен фармацевт вече 15 години и през целия този период е носила тежестта на аптечен ръководител. Споделя обаче, че работата й предоставя много възможности за развитие, тъй като непрекъснато научава много нови неща.

Тази възможност е резултат от факта, че е заобиколена от лекари, а ежедневието й я сблъсква с много различни и интересни случаи, изискващи различен подход и терапия.

Във вътреболничната аптека вече се извършва една изключително прецизна дейност – разтваряне на цитостатици, а освен това се отпускат и лекарствата, необходими за извършването на клинични проучвания.

Пом.- фарм. Саша Савова също е ценен кадър за МБАЛ „Света София“, тъй като професионалният й опит надхвърля 35 години. Работното й ежедневие протича обичайно в контакт с целия персонал на болницата, тъй като дейността на всички отделения е свързана с тази аптека. Цялостният болничен процес минава през вътрешната аптека, която отпуска не само лекарствените средства, но и медицинските консумативи, необходими за нормалното протичане на ежедневния лечебен процес.

Макар че ние, като пациенти, не го виждаме, болничните фармацевти са безценни, защото без тях не може да се осъществи принципът на „точните седем”, който включва точния пациент, точното лекарство, точната доза, точния път на въвеждане, точното време, точната информация и точната документация.