Бъдещето на българската медицина в гастроентерологията

В продължение на няколко публикации ви представяме младите надежди на българската медицина. Те не само са избрали благородната лекарска професия, но и са останали да я практикуват в България. Днес ще ви представим д-р Любомир Иванов – лекар-специализант в сектор гастроентерология на отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Света София“.

Д-р Любомир Иванов е лекар-специализант в сектор гастроентерология на отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Света София“.

Възраст: 27 г.

С какво ви привлече лекарската професия?

Привлече ме, защото исках да бъда полезен на хората, на обществото, да виждам радостта в очите им, когато проблемите им са решени. Това те вдъхновява, кара те да продължаваш, защото виждаш смисъла на това, което вършиш.

Защо избрахте тази специалност?

Избрах гастроентерологията, най-вече защото е доста обширна и дава широк избор от различни сфери, в които можеш да се развиваш. Ендоскопските процедури според мен имат голямо бъдеще. Харесва ми и това, че гастроентерологията донякъде комбинира вътрешните болести с оперативните техники.

А с какво ви затруднява?

Всички тези плюсове, които изброих, всъщност са и трудности. Трябва да познаваш много добре всяка една част от гастроентерологията, а тя е доста широкообхватна, освен това е в тясна връзка с всички останали системи на организма и не можеш да си позволиш да не ги познаваш.

Защо решихте да останете в България, вместо да изберете по-високия стандарт на живот в чужбина?

Останах в България на първо място заради моето семейство, а на второ – защото вярвам, че човек би могъл да се реализира като специалист и да се чувства удовлетворен и в нашата страна.

А защо избрахте да се развивате в МБАЛ „Света София“?

Истината е, че попаднах в МБАЛ „Света София“ случайно, но много харесах екипа, с който работя. Затова реших, че мога да разчитам, че това наистина са специалисти, от които мога да науча много. И не сгреших.