Гастрит/Колит, разликата е…

 Д-р Димитър Димитров

 

Какво е Гастроентерология?

Гастроентерологията е клон на медицината, посветен на здравето на храносмилателната система. Това включва хранопровода, стомаха, тънкото черво, дебелото черво(колон), правото черво (ректум), черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища, панкреаса.

Най-важното, което трябва да знае всеки пациент е?

Огромното значение е профилактиката. За съжаление в България не са внедрени скринингови програми за ранна диагноза на тежки и потенциално фатални заболявания. Важно е да се знае, че най-ранните стадии на злокачествените заболявания, които се характеризират с възможност за пълно излекуване не причиняват оплаквания – човек не чувства болка, не повръща, не вдига температура. Човек трябва редовно да се изследва и да не подценява сигналите на тялото си, което е и един вид отговорност към самия себе си.

Гастрит – Колит, разликите, които трябва да се знаят.

Тези две думи само звучат еднакво, но всъщност са много различни. На първо място, става реч за болести на различни органи – гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха, а колитът е възпаление на лигавицата на дебелото черво. Второ, има много и различни форми на гастрит и колит. Два вида гастрит могат да имат коренно различни причинители, механизъм на протичане и начин на лечение. Същото важи и за колита. Ролята на гастроентеролога е да намери и сглоби всички тези малки и големи парченца от пъзела, за да може най-ефикасно да подходи към проблема и неговото решение.

Съвети, които биха ни помогнали…

Обръщайте внимание на фекалната маса. Промени в цвета, консистенцията или ритъма на дефекация могат да бъдат индикатор за проблем с храносмилателната система.

Провеждайте редовни профилактични прегледи, в това число редовно проследяване на кръвни показатели за нивото на хемоглобина и чернодробните ензими.

Не пренебрегвайте предложените ендоскопски изследвания. За много хора самата дума “гастроскопия” и особено “колоноскопия” се асоциира с неприятни усещания и дори силна болка, отказвайки се от необходимата интервенция, спирате решаваща дагностична или терапевтична процедура. Правилно извършената ендоскопска манипулация, комбинирана и с краткотрайна венозна анестезия, се понася отлично от пациенти във всякаква възраст, и с всякакви придружаващи заболявания.

Не се притеснявайте да споделяте на пръв поглед, маловажни на глед неща. Гастроентерологията не се ограничава до оплаквания в зоната на корема. Понякога проява на гастрентерологична болест е кожен обрив, проблем със зрението, нарушение на съня, болки в ставите и т.н.

3-те най-важни думи за Вас като гастроентеролог са?

Постоянство, Отговорност, Компетентност

Думи на специалиста за МБАЛ „Св. София“ e…

МБАЛ „Св. София“ за мен и колегите, с които работя, е нашия нов професионален дом. Полагат се неимоверни усилия да се изгради една модерна гастроентерологична клиника на световно ниво, където пациентът да може да получи необходимата му помощ, на едно място, съобразено със световен стандарт.

За всичко това ни разказа, позитивният гастроентеролог д-р Димитър Димитров.