МБАЛ „Св. София” – болница по Европейски модел. Признанието идва от доц. Банков, директор на болница „Св. Кирил”, от хитовия български сериал “Откраднат живот”

 

 

Актьорът  Юлиан Вергов е дългогодишен пациент и приятел на екипа на „Св. София”. При едно от поредните  му гостувания в болницата, Вергов отдели няколко минути за да сподели какво е научил от приятеля си д-р Христо Мазнейков и специалистите на МБАЛ „Св. София”. По какво си приличат доц. Банков и д-р Мазнейков  в следващото интервю.

 

Как се запознахте с д-р Христо Мазнейков и кога?

 

  • Много отдавна. Повече от 10 години. Бях скъсал менискус и не знаех при кой доктор да отида. Препоръчаха ми  д-р Мазнейков. Отидох при него, запознахме се. Той тогава работеше още в Специализираната болница по ортопедия в Горна Баня. Оперира ме . Паснахме си и се сприятелихме след тази операция. След това се наложиха и други операции, за съжаление. Имах и други проблеми с краката и нормално, както всеки един пациент, направих и консултация с друг доктор, на който няма да му спомена името. Той ми каза, че от мен  нищо няма да стане. Това, което имам на краката било неспасяемо и ще се реши проблемът единствено с поставянето на изкуствена става Аз се оперирах при Христо, след това не  еднократно се оперирах, и сега се чувствам да чукна на дърво прекрасно. Продължавам да се занимавам с доста екстремни спортове, без това да ми е проблем.

 

  • И няма изкуствена става?

 

  • Не, няма. Това само по себе си говори за многото възможности  в областта на медицината  и конкретно за д-р Христо Мазнейков.

 

  • Странно ли ви е сега, че споменавате медицината, когато доц. Банков е директор на болница, макар и в телевизионен филм. Разбирате ли от медицина?

 

  • Не, никак. Не ми е по близко. Това е мисия, наука. Ако някой си мисли ,че разбирам от медицина понеже играя лекар във филм, дълбоко греши.

 

  • Имаше ли нещо, което  да ви е било полезно в ролята ви на лекар, което сте научили от д-р Мазнейков?

 

  • Да, но познанията ми са в ортопедията , тъй като за това ми се е налагало да се запознавам покрай моите здравословни проблеми. Самият престой е болницата, начина на работа ми е от полза. Христо освен лекар е и директор на болницата, точно какъвто е и случаят на доц. Банков. Така, че съм го наблюдавал отстрани  и използвам някои неща, които съм виждал  от начина му на работа.Чрез това има някаква точка на сближаване с това, което прави доц. Банков в болница „Св. Кирил”, нещо което Христо прави в болница „Св. София”. Искам да благодаря и не само на Христо Мазнейков, за това което са направили за мен а и на целия екип на болница „Св. София”, защото освен него има и други също прекрасни лекари, които са помагали на цялото ми семейство, на мои приятели, включително помагат и на непознати хора безплатно, когато те нямат финансова възможност. Освен всичко друго болницата е по европейски модел направена, защото много малко хора знаят, аз също не знаех, че след една интервенция трябва терапия, която ти дава възможност по-бързо да се възстановиш и болницата разполага и с това звено. Това ми помогна много бързо да си стъпя на краката.