След аборт мога ли да имам красива бременност?

Разговор с Лидия Петкова на  Десислава Николова, автор на книгата  “Щастлива и красива бременност като моята”. С парите от продажбата на книгата  ще се закупят и подарят кувьози.

Лидия е психологически и здравословен консултант, лайф коуч, вдъхновяващ и мотивационен лидер, писател и ваш спътник по пътя на разкриването на вашия по-добър аз. Създател на мотивационна програма “Да заОбичаш Себе си”, която е помогнала на много хора да открият вътрешната любов към себе си, другите и света и да променят живота си към по-добро. Автор на книгата “Да заОбичаш Себе си за 11 дни”, както и на редица вдъхновяващи есета и мотивиращи програми за себеразвитие. Лектор и вдъхновител, човека, който може да ви помогне да разкриете най-добрата версия на себе си. В момента Лидия Петкова работи в МБАЛ “Света София” като консултант “емоционално и психологическо здраве”, като консултира пациентите на болницата безплатно, но също така провежда и платени консултации за пациенти. Едновременно с това тя консултира и работи и с екипа на болницата, като ги вдъхновява и мотивира в нелекия път на медицинската помощ.

23555357_1713146278716801_1229289854_o

  1. Здравей Лидия, към теб се обръщат за помощ много жени с несполучливи бременности. Как ще ги опишеш, какъв е техния профил? Еднаква ли е болката им?

Всеки човек е уникално същество и носи своят собствен отпечатък в живота. Също така всеки има различен урок, който може да научи от това свое преживяване. И, разбира се, всеки го възприема по различен и уникален начин. Но все пак, ако може да се направи профил на една жена загубила детето си поради аборт, то той би изглеждал по този начин: Жената изпитва силно чувство на вина и търси причините в себе си. Въпроси като “Какво направих или не направих, за да предпазя детето си?” са чести и утежняват емоционалната страна на аборта. На второ място тази жена изпитва страх, че е възможно това да се повтори или да се повтаря постоянно, и тя никога повече да не може да забременее. Това е особено валидно за жени в по-зряла възраст. Част от вярата им, че ще забременеят отново и всичко ще е наред си отива. Наред със страха и вината тези жени изпитват също така тъга от загубата и от провалените мечти и планове. Те трябва да продължат живота си от там, където е бил преди да забременеят, а усещането им е по-силно и е по-скоро като да започнат живота си отначало или да не знаят от къде да започнат и как да продължат. Също така някои от тези жени в началото може да изпитват нежелание да приемат случилото се, да приемат загубата и да продължават да се държат все едно са още бременни. Това е емоционална съпротива към това, което се е случило и то пречи да се продължи напред и да се правят нови опити за бременност.

  1. Как им помагаш в този емоционален етап от живота им?

На първо място се опитвам да разбера дали тази жена е приела загубата и болката си. Защото понякога жената може да приеме аборта, но да отрича болката си, да не може да я изрази, което е също отричане и спира процеса на излекуване на емоциите. Опитвам се да я накарам да говори за болката и загубата като нещо естествено. Само когато тези жени приемат, че това което се е случило е нормално и може да се случи на всеки, че те нямат никаква вина за това, само тогава те могат да продължат напред и да се опитват да забременеят отново. Говорим за изчистването на вината и разбира се за всички страхове. Опитвам се да ги мотивирам да погледнат към едно щастливо бъдеще със щастлива бременност и дете.

  1. Защо е важно да се отработи и изчисти негативната емоция от преживяното?

Важно е да се преработи случилото се, защото иначе бихме пренесли негативните емоции и страхове при следващата си бременност. Ако например тези жени все още изпитват чувство на вина към нероденото дете от предишната бременност, те биха прехвърлили това чувство към настоящата си бременност и бъдещото дете, което ще се отрази на модела на поведение като майка. Не само това, а може би повечето от вас са чували за пренатално възпитание, когато детето започва са усеща и чувства още в утробата на майката, то би усещало тези страхове и негативни емоции на майката, което може да доведе до неосъзнати чувства на по-късен етап в живота на детето.

  1. Важна ли е положителната нагласа и пример? Как книгата „Щастлива и красива бременност”, като моята може да им помогне?

Положителната нагласа е най-важният фактор в гладкото протичане на бременността и раждането. Всяко нещо, което усилва положителните емоции на бременната жена е в помощ на една красива и щастлива бременност и лесно раждане. Твоята книга е изключително полезна за тези жени, не само защото е истинска и е от личния ти опит, а и защото могат да вземат много ценен опит за своята бременност. Повечето жени, които забременяват за пръв път са объркани и не знаят какво да правят или да не правят. Започват да се ровят в интернет, да разпитват приятелки. Много често обаче тези източници не са най-доброто, което може да чуем и ни носят само страхове. “Ооо, моето раждане беше ужасно, 15 часа мъки. Трябва да си луда да не родиш секцио.”. Ето такива съвети могат да се чуят от близки и познати, но това е само техния опит и техните собствени страхове, които те наслагват върху нас. За това е важно бъдещите майки да се доверяват на опита на специалисти като теб и мен, които, ако са объркани и имат нужда от съвет и подкрепа, да потърсят при нас.

  1. Какво би ги посъветвала да предприемат, за да си вдигнат положителната настройка след аборт? Кога ще е подходящо отново да планират бременност?

Относно това кога е подходящо да планират нова бременност трябва да питат лекарите специалисти. Но ако говорим за емоционалната страна на това решение, бих казала – веднага! Защото това се решава първо в ума, нужно е да се изчистят страховете от една бъдеща бременност и да се приеме, че всичко ще бъде наред. В момента, в който това се случи, жената вече е готова да започне да визуализира и планира в ума си една нова щастлива бременност. Като казвам “веднага” имам предвид да не се оставя твърде дълго на негативните емоции и тъга, които могат лесно да прераснат в депресия. След един аборт често казвам на жените да си поплачат колкото им се иска, да приемат случилото се, и после веднага да станат и да продължат напред. Да направят нещо, което да им донесе положителни емоции – да пътуват на красиво място, или да се отдадат на хобито си, или да прекарат време с любими хора, да направят нещо, което отдавна искат но отлагат. Нужен е емоционален рестарт и те трябва да си го осигурят.

  1. А когато абортите са поредни как би ги окуражила да повярват, че мечтаната бременност ще се случи?

Това е отделен случай и доста по-тежък, но разбира се има начини да се направи така, че жената да остане мотивирана и вдъхновена да продължава да опитва. Доказано е, че много често серията от несполучливи бременности е резултат от много силен стрес, или поне той допринася много. Стреса от силния страх и паника“Аз няма да забременея!”. Много често се случва, когато жената се “предаде” и премахне стреса, или например осинови дете и се успокои, т.е. когато тя приеме случващото се като нещо естествено, и точно тогава съвсем случайно тя забременява, без дори да го е планирала. Това само доказва колко важна е психологическата и емоционална настройка, колко важно е да остане възможно най-спокойна и вярваща.