Новини

Кабинетът за ваксинация в МБАЛ “Света София” няма да приема пациенти на 14.06.2022 г. 

Кабинетът за ваксинация в МБАЛ “Света София” няма да приема пациенти на 14.06.2022 г.

В останалите делнични дни кабинетът продължава да приема пациенти за ваксинация срещу COVID-19 между 11 и 13 ч.

Допълнителна информация можете да получите на номера на нашия кол център (в работно време) +359 2 8184 600, както и на място от служителите на нашата регистратура.

Д-р Димитър Черкезов от МБАЛ “Света София” с участие в научен семинар в Италия

В края на миналия месец  д-р Димитър Черкезов взе участие в научен семинар на тема “Светът на кожата и косата – нови фармакологични перспективи на нискодозираните цитокини и растежни фактори в дерматологията”. Събитието се проведе  в Милано, Италия, а на лекциите присъстваха специалисти-дерматолози и ревматолози от България. 

Основният лектор беше проф. д-р Торело Лоти, завеждащ Катедрата по Дерматовенерология на Университет “Джорджо Маркони” в Рим, Италия.
Проф. Лоти е един от най-изтъкнатите специалисти в съвременната дерматологична наука със стотици публикации и научни трудове и е сред водещите специалисти в областта на витилигото в световен мащаб.

 

Алесандро Пера с д-р Димитър Черкезов и проф.Торело Лоти 

 

Д-р Черкезов взе участие и в проведената научна среща на дерматовенеролози, посветена на една година от кончината на бележития български дерматолог доц. д-р Кирил Праматаров. Той изнесе доклад на тема „Клинични случаи с HPV – диагностични и терапевтични подходи“.

“ЗАЩО ДА ОСТАНА В БЪЛГАРИЯ?” с доц. Валентина Мазнейкова

В Деня на детето споделяме за една приятна среща с амбициозни млади хора – бъдещите ни медици.

Доц. Валентина Мазнейкова прие любезно поканата на младежите от Асоциацията на студентите медици в България – София да е част от поредицата беседи с доказали се специалисти – част от инициативата „ЛЕКАРИ ЗА ПРИМЕР” на комитета по медицинско образование (SCOME) към АСМБ. Идеята е да се покаже на бъдещите медици, че имат своето място в България. Събитието беше под наслов “ЗАЩО ДА ОСТАНА В БЪЛГАРИЯ?”. 

Доц. Валентина Мазнейкова убедено и аргументирано отбеляза, че най-голямото удовлетворение и щастие се крие именно на родна земя. Тя сподели детайли от целия си професионален и личен път, даде полезни съвети и насоки, вдъхнови и провокира. 

Срещата завърши с традиционната обща снимка!

МБАЛ „Св. София“ може да бъде и футболна

За да сме Здрави Заедно, Болницата на България подкрепи и участва в турнира “Заедно срещу болестта”

За втора поредна година Български лекарски съюз съвместно с УМБАЛ “Св. Анна” организираха футболен турнир за лекари. Този път предизвикателството приеха отбори на  УМБАЛ “Св. Анна“, УСБАЛССЗ „Св. Екатерина“, УМБАЛ „Лозенец“, МБАЛ „Св. София“ и БЛС.

МБАЛ “Св. София” се пребори за медалите и купа. Футболният отбор на УМБАЛ  “Св. Анна” 2 спечели първото място. Бронзът отиде при 1-ви отбор на УМБАЛ “Св. Анна”.

Мачовете донесоха много настроение, но и поводи за разгорещени футболни коментари.

Имаше и не малко дузпи – във и извън регламента на турнира…

 

 

Представихме “Космическите корени на първата цивилизация”

Конферентната ни зала посрещна автора, колеги и гости

Реализирахме и очакваното продължение на срещите ни с проф. Христо Смоленов и сенсей Христо Михайлов.

Проф. Смоленов припомни вдъхновяващите открития по нашите земи, анализирани и от международно признати изследователи, показа забележителни артефакти и раздаде автографи с послания върху новата си книга “Космическите корени на първата цивилизация”. Изданието е любезно предоставено и може да бъде открито също в “Екрие” – книжарницата в болницата ни на бул. “България” 104.


Свързани публикации:

Открихме поредица от вдъхновяващи срещи

 

Желязодефицитната анемия – причини и лечение

Д-р Николова за читателите на сп. “Betty”

Д-р Гергана Николова, д.м., хематолог

В статията “Желязодефицитната анемия – причини и лечение” четете:

  • Вегетарианците са сред „обичайните жертви“
  • Накъде без незаменимите аминокиселини?
  • Бременните и тийнейджърите са особено крехки
  • С какви изследвания се доказва диагнозата?
  • Терапията изисква време