Новини

Представяме ви първите доброволци на МБАЛ „Света София“ в борбата с COVID-19!

Представяме ви първите доброволци на МБАЛ „Света София“ в борбата с COVID-19!

Първите желаещи да помогнат на екипа на МБАЛ „Света София“ днес преминаха успешно своето обучение. Обединява ги тяхното желание да помогнат, макар че професиите им са много разнообразни – ветеринарни лекари близнаци, стоматоложка, готвач, студентка по биохимия в Женева, сервизен инженер, счетоводителка. Обучението им започна с кратко приветствие от доц. Валентина Мазнейкова и продължи с детайлно запознаване с пътя на пациента, инфектиран с COVID-19 и специално обособените помещения. Първите доброволци научиха какви сериозни мерки ще се взимат за дезинфекцията и безопасността на персонала при лечението на пациенти с коронавирус. „Събличането се извършва винаги по двойки. Приема се, че човек машинално може да пропусне нещо, така че партньорът му трябва да го наблюдава и докато облича предпазното облекло, и докато го сваля. Тези две дейности отнемат по 4-5 минути и най-малкото разсейване може да доведе до грешка“, предупреди ги доц. Мазнейкова.

Какви ще бъдат основните им задължения доброволците научиха от д-р Георги Симеонов, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ „Света София“. Той им демонстрира нагледно как се поставят и отстраняват специалните защитни облекла за еднократна употреба. Вера Стоевска, главна сестра, обясни стремежът на болницата да доближи максимално болничната атмосфера до домашната, тъй като това действително допринася за по-бързото възстановяване на пациента.

Днес се запознахме с първите, но не и последните доброволци, които се включиха в подготовката на МБАЛ „Света София“ да лекува пациенти с коронавирусна инфекция. В понеделник, 6 април, в 12 часа ще започне обучението на втората група желаещи да се присъединят към общите ни усилия да овладеем епидемията на коронавируса у нас.

„Благодарим на всеки за всяка помощ, която е в състояние да окаже! Днес дойдоха да ни подкрепят десетина отговорни, интелигентни и смели българи, а това ни вдъхна допълнителна надежда, че тази борба скоро ще приключи“, сподели доц. Валентина Мазнейкова.

Когато болката изчезне от лицето ти

Когато болката изчезне от лицето ти

През лятото на 2018-а година Лилия Попова пада в банята и наранява рамото си. Болката не отшумява с времето и така през март 2019 г. се налага да бъде извършена операция. Хирургичната намеса, извършена в столична болница, не води до възстановяването на рамото й, даже нещо повече – болките, които Лилия Попова започва да изпитва, вече стават нетърпими. Почти не може да движи ръката си.

Това принудило пациентката да започне рехабилитация, но след като и тя не я спасила от болките, Лилия Попова посетила кабинета на д-р Христо Мазнейков. Следва повторно ЯМР изследване, от което станало ясно, че рамото й трябва да се оперира повторно.

„Предвид тежестта на операцията, решихме, че е добре да се извърши от един от най-добрите световни раменни хирурзи, затова поканихме д-р Борис Поберай да извърши тази операция на ротаторния маншон на раменната става съвместно с нас“, разказва д-р Мазнейков.

„Състоянието на рамото ми беше доста лошо, което усложни ситуацията. Веднага след операцията обаче се почувствах коренно различно, спрямо периода след предишната. Нямах болки, доста бързо бях в състояние да започна рехабилитация и възстановяването ми започна много бързо. Приятелите ми казваха, че дори на лицето ми личало – преди болката се виждала“, споделя преживяното вече излекуваната и усмихната Лилия Попова.

Д-р Борис Поберай е известен сред колегите си в цял свят като изключително виртуозен раменен и лакътен хирург. Словенският хирург и д-р Христо Мазнейков ги свързват над 20 години професионално партньорство и приятелство, благодарение на които много български пациенти са имали възможността да се възползват от уменията му.

Рехабилитация и физиотерапия в МБАЛ “Света София”

Рехабилитация и физиотерапия в МБАЛ “Света София”

Въпреки усложнената обстановка, рехабилитаторите и физиотерапевтите на болничния комплекс приемат пациенти във всичките звена на структурата – Корпус 1 и Корпус 2 на МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ №104, и ДКЦ „Света София-Люлин“ на бул. „Царица Йоанна“ №65!

Нашите специалисти продължават да се грижат за пациенти, нуждаещи се от физиотерапия и рехабилитация при редица състояния. След фрактура, мекотъканно или ставно увреждане, пластика на посттравматични мускулни руптури, операция на опорно-двигателния апарат, мозъчен инфаркт – не отлагайте! Тази терапия е жизненоважна за възстановяването на всеки такъв пациент и връщането му към живот с нормално качество без болка и увреждане!

Получете всички отговори, свързани с физиотерапията и рехабилитацията, извършвани в МБАЛ „Света София“, на телефон: 02/8184619!

Д-р Адриана Антонова: Пикът на COVID-19 предстои

Д-р Адриана Антонова: Пикът на COVID-19 предстои

„Все още сме в началото на епидемията“, смята д-р Адриана Антонова от МБАЛ „Света София“. Тя е специалист по контрол на инфекциите с над 38-годишен стаж, като 12 от тези години работи в МБАЛ „Света София“. Цялата й лекарска практика е фокусирана върху превенцията на заразните заболявания.

Сред ангажиментите й в МБАЛ „Света София“ са профилактиката на заразните заболявания, включително превенцията и контролът на вътреболничните инфекции, имунопрофилактиката, DDD обработката на болничната среда, болничното хранене, обезвреждането на болнични отпадъци. Д-р Адриана Антонова е участвала в множество международни конференции, има разработени три научни монографии – относно проследяването на усложненията от стрептококовите инфекции за 20-годишен период, изследване на ефективността на противорубеолната ваксина, и на тема ефективни мерки за борба с вътреболничните инфекции.

Според д-р Антонова пикът на инфекцията ще настъпи известен период след взетите мерки,

тъй като има контактни пациенти, които още не са се разболели от пандемичния грип. Нейната прогноза е епидемията като цяло да продължи още 2-3-4 месеца. „Предполагам, че положението няма да се подобри до юни-юли.

Най-важни в момента са противоепидемичните мерки –

изолацията на болния, откриването на носителите, използването на маски. До рискове носи плътният физически контакт между хората. Необходими са мерки в използваните затворени пространства – проветряване, влажно забърсване, минимум 3-кратна дезинфекция на помещенията. Ако има такава възможност, е добре да се използват бактерицидни лампи след приключването на работния процес. Важно е и да поддържаме имунната си система стабилна“, обяснява д-р Адриана Антонова.

COVID-19 е труден за овладяване вирус, защото инфекцията е въздушно-капкова и механизмът на предаването й е много лесен.

Около самия вирус има все още много неизвестни,

както и много противоречиви мнения, например, за размера му. Оттам произтичат и различните мнения за ефективността на маските – все още никой не може да я докаже, или отхвърли. Ако приемем, че вирусът на COVID-19 е с размер 400-500 микрона, както пише на страницата си Уницеф, това означава, че маските за лице го спират. Други медицински специалисти обаче твърдят, че размерът му е 150 микрона, а това би означавало, че маските не помагат за превенция на грипната инфекция.

„Проблемът с профилактиката и овладяването на ситуацията е в многото неизвестни за вируса. Няма фиксиран инкубационен период, тъй като не е доказано за нито един пациент кога е заразен и кога е започнала симптоматиката му, за да може да бъде засечено времето. Не са изяснени и механизмът на предаването на инфекцията, и устойчивостта на средата. Единственото сигурно е, че

COVID-19 е с много висок контагиозен индекс –

фактът, че се разнесе така бързо из целия свят, означава, че е изключително силно заразен“, споделя д-р Адриана Антонова.

Благодарим ви за подкрепата!

Благодарим ви за подкрепата!

Уважаеми приятели,

Много благодаря за хубавите пожелания и за даренията, които получи болницата, които са доста!

Обадиха ми се много приятели, които желаят да ни помогнат в този тежък момент, затова ще публикувам сметката на МБАЛ „Света София“. Добре би било да ни пишете и вашите желания, за какво да бъдат изразходвани средствата – за безплатни лекарства на пациентите, за предпазни средства за персонала, за апаратура (респиратори), или за нещо друго. За мен волята на дарителя е свещена! Начинът, по който работим, е следният – при желание, ние винаги даваме на дарителя телефона на хората, които са се възползвали от дарението. Така те могат да ви благодарят, а вие да сте сигурни, че дарението е отишло по предназначение. Благодарим ви!

С обич и благодарност:

Д-р Христо Мазнейков

Банкова сметка за дарения на МБАЛ “Света София”:

Банка: ДСК

Получател: МБАЛ Света София ЕООД

IBAN: BG74STSA93000023487502

 

 

 

МБАЛ “Света София” – в готовност да приема пациенти с коронавирусна инфекция!

МБАЛ “Света София” – в готовност да приема пациенти с коронавирусна инфекция!

МБАЛ „Света София“ е в пълна готовност да приеме нуждаещите се от болнично лечение пациенти с COVID-19! Успешната подготовка протече в стратегическо планиране и фактическо изпълнение изключително бързо.

Д-р Христо Мазнейков обясни как пациентите с тежка форма на инфекция от коронавируса ще бъдат въвеждани в сградата на МБАЛ „Света София“ през отделен вход със специален контрол на достъпа, различен от този за останалите пациенти. Умерено тежките и тежките случаи ще бъдат транспортирани до отделението с асансьор, използван само за тях.

Опитният екип, ръководен от д-р Георги Симеонов, ще се грижи в свръхмодерно оборудваната зала с 10 реанимационни легла за тежките случаи, имащи нужда от дихателна вентилация (обдишване).

В друга част на болницата отделение с 41 легла е подготвено да приема пациенти със средна тежест на инфекцията и във възстановителната фаза след критично състояние.

Екипът на МБАЛ „Света София“ е в пълна готовност да посрещне пациенти с тежка форма на коронавирусна инфекция, но е в очакване да бъдат подсигурени от държавата необходимите предпазни средства за структурата.

От първата секунда на разразилата се опасност, МБАЛ „Света София“ изпълнява най-стриктни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 на територията на двата корпуса.

Борбата е една – тя е за всеки един български гражданин! И ние всички заедно ще успеем!

Д-р Христо Мазнейков: Готови сме, само ни дайте защитни облекла!

Д-р Христо Мазнейков: Готови сме, само ни дайте защитни облекла!

Във връзка с кризисната ситуация в страната, МБАЛ „Света София“, като отговорна институция, обяви готовността си да помогне за решаването на тежките проблеми в битката срещу COVID-19. Д-р Христо Мазнейков съобщи: „Всички трябва да се изправим заедно срещу заплахата от коронавируса, за да се справим! Много е важно в момента да се овладее паниката и хората да бъдат спокойни, че болничните комплекси разполагат с нужния персонал, апаратура и легла, за да се погрижат за такива пациенти. Имаме готовност да поемем тежко болните от вируса пациенти. Централната реанимация на болничния комплекс разполага с 10 легла и налични респиратори. Обособили сме етаж в новия корпус на МБАЛ „Света София“, който при необходимост може да поеме тежко болни от COVID-19. Очакваме спешно да ни бъдат осигурени необходимите защитни облекла от Министерството на здравеопазването. Коронавирусната инфекция се лекува с интелигентност и всеотдайност! Няма от какво да се страхуваме!“.

Още миналата седмица МБАЛ „Света София“ съобщи, че е готова да приема пациенти с COVID-19, нуждаещи се от болнично лечение. За тази цел вече е направена необходимата реорганизация на отделенията, която осигурява още 41 легла за пациенти, възстановяващи се от тежка COVID-19 инфекция и умерено тежки случаи. При необходимост може да бъде увеличен броят на леглата чрез допълнителна реорганизация с още 50.

Доц. д-р Валентина Мазнейкова: Всяка битка се печели с воля!

Доц. д-р Валентина Мазнейкова: Всяка битка се печели с воля!

Повдигнахме завесата на болничния комплекс МБАЛ „Света София“, за да ви дадем възможност за поглед от различен ъгъл към случващото се у нас след обявената пандемията с COVID-19. На въпросите, които вълнуват всеки от нас, днес отговаря доц. д-р Валентина Мазнейкова, управител на МБАЛ „Света София“.

 

Доц. Мазнейкова, какво се случва в последните десетина дни през погледа Ви на управител на МБАЛ „Света София“?

13 март беше денят, в който българските власти алармираха общността за започналата пандемия с COVID-19, нахлуваща и в нашата държава. Това доведе до редица непопулярни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Но някои смятат мерките за много тежки?

Взетите мерки безспорно не са леки, но в условията на среща с един вирус, за който не знаем нито много, нито достатъчно, това е неизбежно. Не е възможно повсеместното диагностициране на населението, все още има неясноти по отношение на тежестта на преболедуването на вируса от различните възрастови групи, не е ясна честотата на инфекцията, нито лечението, а няма и ваксина. Така че докато медицината не изясни всички въпросителни около коронавируса, взетите от правителството мерки са необходими.

Всички наложени мерки ли подкрепяте?

Докато не опознаем врага и не намерим сигурен начин да спечелим тази война, трябва да бъдат спазвани всички наложени от правителството мерки за ограничаването на разпространението на COVID-19. Тези мерки са видимо работещи – социална изолация, предпазване на уязвимата възрастова група, затваряне на учебните заведения, ограничаване на обществените мероприятия, стриктно спазване на хигиена, използване на лични предпазни средства и др. Всички тези ограничения са адекватни за предпазването на населението. Доказателство за това е и фактът, че още от първия ден на извънредната ситуация тези мерки стриктно се изпълняват в МБАЛ „Света София“ и нямаме нито един регистриран случай на заболял сред персонала. Нямаме и установен заразен пациент, така че и другите мерки, които изпълняваме при консултация и спешен прием на пациентите ни, се оказаха изключително ефикасни и работещи.

Въпреки извънредните мерки, броят на заразените в страната не стихва?

Да, броят на случаите в България ежедневно нараства, но трябва да отчетем положителните резултати от правилата на извънредната ситуация – процентът на тежките и смъртните случаи е нисък. Това нарежда страната ни на едно от водещите места по успешно ограничаване на пандемията.

Планирате ли още стъпки в борбата с пандемията?

Разбира се, МБАЛ „Света София“ е в пълна готовност за интензивно реанимационно лечение в оборудвана за целта зала, ако се наложи да се включим активно в битката с инфекцията.

Колко дълго ще продължи според Вас това положение?

За съжаление, никой не може да прогнозира това със сигурност. Но въведените ограничения са единственото разумно решение за борба с разпространението на COVID-19. Безспорно има сътресения в обществото, уплашени, депресирани хора, но не бива да се предаваме! Животът продължава и ние трябва да преодолеем всяко препятствие, да спечелим всяко предизвикателство, което сегашната ситуация ни налага! Всички трябва да се държим отговорно спрямо себе си и спрямо околните! Защото всяка битка се печели с воля!

 

МБАЛ „Света София“ е в готовност да се включи в борбата с COVID-19

МБАЛ „Света София“ е в готовност да се включи в борбата с COVID-19

Във връзка с разпространяващата се инфекция с COVID-19, МБАЛ „Света София“ е в пълна готовност да поеме пациенти, нуждаещи се от болнично лечение. Такова се налага в около 5% от случаите на заразени с вируса и развили тежък респираторен дистрес синдром (ARDS) и полиорганна недостатъчност. МБАЛ „Света София“ разполага с необходимия опитен медицински персонал и апаратура за такива пациенти – инфузионни помпи, перфузори и апарати за обдишване. При крайна необходимост всички анестезиологични апарати могат да бъдат използвани като респиратори.

Д-р Георги Симеонов, началник на отделението по анестезиология и реанимация, коментира: „Болницата е в пълна готовност да се грижи за такива пациенти! Всички инвазивни процедури в интензивното лечение при нас се извършват под ултразвуков контрол – централна венозна катетеризация, артериална катетеризация, преврални дренажи, паркутанна трахеостомия, перкутанна цистостомия“. Предизвикваният в някои от случаите тежък респираторен дистрес синдром е с голяма смъртност изисква интензивно лечение в пълен обем: изкуствена белодробна вентилация, инотропна и вазопресорна поддръжка, бъбречно и чернодробно заместителна терапия, парентерално, ентерално и смесено хранене, и др.

Десет от седемнадесетте реанимационни легла на отделението по анестезиология и реанимация на болничния комплекс са ситуирани в централна реанимация, която е с отделни входове и това позволява изолирането на тези застрашени пациенти. Останалите седем реанимационни легла покриват нуждите на пациентите от другите отделения и тяхната спешност няма да бъде нарушена от поемането на пациенти с усложнения поради инфекция с COVID-19.

Грижата и отговорността да запaзим здрави възрacтнитe ни съграждани и тези c придружaвaщи зaбoлявaния са на всички нас в този тежък период. Но пациентите в живoтoзacтрaшaвaщo cъcтoяниe – на болничните институции. Екипът и ръководството на МБАЛ „Света София“ са готови да положат всички усилия в борбата с пандемията от коронавируса. В тази връзка вчера в болницата са извършени 26 бързи теста за короновирусна инфекция, всичките с отрицателни резултати.

За да сме здрави!

За да сме здрави!

Като спешна болница, МБАЛ „Света София“, с грижа за пациентите и персонала си, изпълнява всички мерки за непозволяване на разпространението на заразата с вируса COVID-19 на нейна територия:

  1. Ежедневно се провеждат срещи на специалисти за борба с инфекцията, част от които е и епидемиолог.
  2. Епидемиологът на МБАЛ „Света София“ ежедневно се грижи за изпълнението на противоепидемиологичния план на МБАЛ „Света София“.
  3. В болничния комплекс има обособен отделен сектор за преглед и взимане на проби за тестване на пациенти със съмнение за инфекция с коронавируса. Той е с отделен вход, за да бъдат обезопасени останалите пациенти.
  4. Спазва се строго скринингът на грипни сиптоми чрез термометриране на всеки човек, влизащ в болничния комплекс.
  5. Изпълнява се специален контрол на достъпа, осигуряващ достатъчно отстояние на хората един от друг.
  6. На персонала са осигурени маски и в цялата болница се прилагат непрекъснати дезинфекционни действия за най-добра защита на здравето.

Нашите специалисти са на ваше разположение! Запишете час за нужния ви преглед на телефон: +3592/8184 600!