Новини

Хаосът при имунизацията срещу COVID-19 може да бъде победен чрез обстойно планиране! Ползата е за всички!

След няколко дни ще измине година, откакто за първи път у нас бе диагностициран случай на COVID-19. Година, в която се учехме в движение как да се пазим, как да се борим и как да ограничаваме влиянието на вируса. Сравнително бързо се разви изработката на ваксини, с които да положим основите на завръщането на живота в добре познатия ритъм.

Година по-късно искаме да обърнем внимание на случващото се в България. Винаги гледаме към европейските страни, за да черпим опит от „добрите практики“.  Ако доставката на ваксини зависи от възможностите и логистиката на производителя, то тяхното разпределение в нашата страна,  зависи изцяло от нас.

Преминахме през няколко варианта. Имахме ваксинационен план по приоритетни групи. Когато в края на 2020-та започна имунизацията на хората на първа линия, изглеждаше, че организацията е добре структурирана. С времето, както в много други случаи, не достатъчно задълбоченото планиране утежнява процеса.

Гледката на стотици чакащи за ваксина по време на „зелените коридори“ е меко казано неприемлива. От година насам, препоръките на Световната здравна организация и Националния оперативен щаб изключват струпването на големи групи от хора на закрито и открито. В последните две седмици наблюдавахме какво се случва пред някои болници в столицата, както и в големите градове. Всички мерки бяха нарушени, защото съвсем логично хората според сигналите, които получиха,  искаха да се ваксинират възможно най-скоро. Вече има и случаи на хора, които се заразиха с вируса, докато чакат на опашките.

Тук изникват няколко въпроса: Кой решава как да бъдат организирани „зелените коридори“ ? Има ли изобщо съставен план за действие? Кой решава къде приоритетно да се разпределят ваксините? Кой реши, че ще започне масова ваксинация без да бъде подготвен поне с минимум от дозите, които са необходими, за да преминем към тази стъпка?

МБАЛ „Света София“ е част от процеса по ваксинация. Стана въпрос за „добрите практики“ , които обикновено черпим от външни примери. Ние ще разкрием нашата, която действаше до момента, в който спряхме да получаваме дори и една доза от препаратите.

Обявеният „зелен коридор“ за нас означава, че на територията на МБАЛ „Света София“ имунизацията ще продължи да се извършва при стриктно изпълнение на обстойното планиране (когато отново получим ваксини). Това ни позволява:

 • Да разпределим часовете в диапазон, който изключва километричните опашки от кадрите в медиите.
 • Да избегнем голямо струпване на хора.
 • Да гарантираме противоепидемичните мерки.
 • Да изключим онова лошо чувство, което остава, след като сме видели възрастен човек да чака на опашката, а вратата пред него се затваря с думите: „Ваксината свърши“.

Имаме модел и той работи. Не е сложен, но е ефективен.

Нека не се поддаваме на хаоса!

45 новородени бебета в АГО към МБАЛ “Света София” поставиха нов рекорд за месец Февруари!

“Бейби бум” в АГО към МБАЛ „Света София“ през Февруари!   Новият рекорд за най-много новородени бебета е факт!
Тенденцията през най-краткия месец  продължава да се развива в положителна посока за изминалите 3 години.
 В последните 28 дни при нас се родиха 45 деца! Първенец в статистиката бе “Малък Сечко” от 2020г. с 43 новородени.
Вижте извадката ни за цели 11 години назад във времето:
02.2021г. – 45
02.2020г. – 43
02.2019 – 40
02.2018 –  26
02.2017 – 28
02.2016 – 24
02.2015 – 21
02.2014 – 17
02.2013 – 13
02.2012 – 26
02.2011 – 32
02.2010 – 16
В този емоционален месец, искаме да благодарим на нашите пациентки за доверието! Бяхте силни и смели, справихте се отлично с най-важната мисия: да дарите живот!
Гордеем се с вас и с мъниците на АГО към МБАЛ “Света Софя”!
Бъдете здрави и щастливи!

Добре дошла, д-р Ралица Делиганева!

С удоволствие Ви представяме д-р Ралица Делиганева, която е новото попълнение в екипа на ДКЦ “Света София” Люлин.

Д-р Делиганева има следните специалности:

 • Педиатрия
 • Детска неврология

Завършила е курсове с право на извършване на трансфонтанелна ехография при деца; извършване на ЕЕГ при деца.

Д-р Ралица Делиганева ще бъде на разположение за пациенти всеки вторник и четвъртък от 08:30-12:30ч (считано от 02.03.2021г.)

 

“Морален дълг, който разкрива нашата хуманност”. Завърши първата за 2021-а кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.

Днес се проведе първата за 2021-а кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в МБАЛ „Света София“ , съвместно с Национален център по трансфузионна хематология.

Световната пандемия от COVID-19 през 2020г. отложи почти всички планувани кампании от близо година насам, а кръводарителите отбелязаха рязък спад.

В инициативата се включиха наши служители, както и  граждани, чувстващи се съпричастни към благородната кауза.

Д-р Анета Иванова от центъра по трансфузионна хематология говори по този проблем.

„Наблюдаваме отлив от безвъзмездното кръводаряване. Това без съмнение се дължи на обстановката около световната пандемия. Спирането на плановите операции също допринесе за по-малкия брой кръводарители.“

Д-р Иванова е категорична – няма опасност от предаване на коронавируси чрез трансфузия или трансплантация.

„Научните изследвания в световен мащаб по тази тема са плод на непрекъсната работа. До този момент, заключението е, че желаещите да дарят кръв могат да го направят при нулев риск за здравето им. Ние отхвърляме като възможни кръводарители, хора, при които се наблюдават респираторни симптоми, били са контактни на болни и т.н. Тук не става въпрос само за COVID-19 , това е утвърдено наше изискване.

С настъпване на масовата ваксинация имаме приети стандарти. Кръводарител може да бъде човек, който се е ваксинирал с втора ваксина и е минал период от 14 дни.“

Какво най-често ни спира да станем кръводарители?

„Голяма част от хората продължават да се страхуват, мислейки , че могат да бъдат заразени с рискови инфекции по време на процедурата. Ние имаме стандарти и изисквания за стерилна среда, които са стриктно изпълнявани, както по време на вземането на кръв, така и при нейната обработка.

Като дългогодишен специалист мога смело и отговорно да заявя: кръводаряването е безвредна процедура!“

 

„Но, моля ви, искам да кажа и най-важното…“

„ Безвъзмездното кръводаряване подпомага нуждите от кръв на нуждаещите се болни. Това е морален дълг, който разкрива нашата хуманност!“

Благодарим на всички отзовали се! Бъдете здрави, продължавайте да правите добро!

С модерна база и професионално отношение, МБАЛ “Света София” продължава да впечатлява и новите стажанти

Представяме ви Никола Попов и Росен Тошев. Те са нашите стажанти в Oтделението по физиотерапия и следоперативна рехабилитация. Никола и Росен са студенти от IV курс в Националната спортна академия със специалност – Кинезитерапия. През следващия месец, те ще трупат практически опит и знания, които ще им бъдат старателно предадени от нашия екип.

Съвсем бързо разговорът ни тръгна към спортната тематика.

Никола и Росен са на мнение, че не е задължително да бъдеш спортист, за да учиш в спортната ни академия.  Спортът, обаче отправя много предизвикателства към професионалните спортисти, свързани с тяхното здраве. Именно това са причините да изберат своята специалност и да следват пътя си на развитие – спортните травми.

Различни наранявания съпътстват спортистите през целия им професионален път. Те оказват своето влияние и дълги години след прекратяването на активната кариера.

Кой е спортът с най-тежки травми (мислим си, че са контактните – бойните спортове)?

Въпросът е приет с широка усмивка, а отговорът е малко по-различен. Наистина контактните спортове предизвикват най-висок процент сериозни травми. При бойните спортове обаче наблюдаваме по-леки наранявания. Странно, нали? „Знаят как да се удрят и как да се пазят“ – смеят се Ники и Росен.

У нас най-разпространени са контузиите предизвикани от най-популярните спортове: футбол, волейбол, баскетбол.

След като има рехабилитация, трябва да има и превенция“.

Момчетата са на мнение, че рехабилитацията не е едностранен процес. При свършен факт, понякога колкото и упорито да бъде едно лечение, колкото и професионално да бъде изградено и проведено, всъщност може да се окаже недостатъчно. Ключът е в  превенцията!

Никола и Росен споделят впечатленията си от рехабилитационната база, с която разполага МБАЛ „Света София“.

„Радваме се, че бяхме разпределени точно тук. Не само кинезитерапевтите разполагат с всичко необходимо, но по-важното е, че пациентите се радват на модерна техника и детайли към възстановителния процес, които не се наблюдават често в останалите болнични заведения. Дори отсъстват напълно. Впечатлени сме от базата, басейна, залата с тежести. Различни са трактовките, дали при лекуването на травми трябва да бъдат използвани тежести. Това е според преценката на всеки специалист и индивидуалните случаи на пациентите. Понякога силната мускулатура на активните спортисти е предпоставка за по-бързо възстановяване на предишното функционално ниво. В подходящия етап от терапията тежестите са добър съветник, но ако нямаш необходимата база оставаш с вързани ръце”.  

Какво носи болничният стаж?

„Всичко. Ние се учим, болничният стаж е най-ценното, което младият специалист може да придобие. Доволни и благодарни сме, че получаваме голямо внимание от екипа“.

Ръст от желаещи за ваксинация в МБАЛ “Света-София” през последния месец (справка официални данни).

МБАЛ „Света-София“ поддържа добри темпове по имунизационната кампания срещу COVID-19 , която стартира на територията на цялата страна на 27.12.2020г.

Към дата 19.02.2021г.  най-висок процент от пациентите имунизирали се при нас, спадат към възрастовата група между 25-45 години.

Вече имаме 28 пациента, които завършиха напълно своята имунизация, след поставянето и на втората ваксина на Pfizer BioNtech.  Между първата и втората ваксинация не сме получили и  регистрирали  оплаквания, свързани със силно изразени странични ефекти или общо неразположение.

От 4 февруари разполагаме с втората одобрена ваксина, тази на Moderna. Тя бе избрана за защита от общо 271 пациента през последните две седмици, като в началото на март ще започнем поставянето и на втората доза. Не сме получили и регистрирали оплаквания със силно изразени странични ефекти или общо неразположение.

В наличност е и препаратът на AstraZeneca.

Броят на желаещите се увеличи няколко пъти в последните две седмици ( +25%), като до края на настоящата ще надхвърли 1000.

Кабинет №12 остава на разположение и през почивните дни с работно време – всяка сутрин от 10:00ч. Материалната ни база ще допринесе за вашия комфорт, а дългите опашки от чакащи на студа извън болничното заведение, за нас са неприемливи.

Екипът ни от специалисти притежава солиден опит. Този факт позволява имунизацията да бъде извършена в оптимално кратки срокове, с необходимото внимание, търпение и лично отношение.

Масовата ваксинация е процес, който трябва да бъде стриктно организиран, информиран и обезпечен във всеки един етап. Ето защо, ние от МБАЛ „Света-София“ препоръчваме на нашите пациенти, преди имунизация да се възползват от възможността, която предлагаме за изследване на антитела, чрез антигенен тест. Тази процедура не е задължителна, но практиката я определя като препоръчителна.

В заключение, напомняме, че ваксини поставяме само след подписване на задължителното информирано съгласие, което ще получите на място при нас.

Благодарим за доверието, очакваме

Имунизационният кабинет на МБАЛ “Света-София” работи всеки ден от 10:00 часа.

Във връзка с възможността за имунизация срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в МБАЛ „Света-София“ на разположение остава кабинет №12 в Корпус I (в ляво от регистратурата) с работно време:  всяка сутрин (включително събота и неделя) от 10:00ч.

Разполагаме с ваксините на AstraZeneca, очакваме ново разпределение на разработките на Pfizer BioNtech  и Moderna. Поставянето на ваксина е възможно само след подписването от Ваша страна на информирано съгласие. МБАЛ „Света-София“ разполага и с антигенни тестове, те не са задължителни, но са препоръчителни за изследване на антитела преди ваксинация.

Допълнителна информация можете да получите на номера на нашия кол център (в работно време) +359 2 8184 600, както и на място от служителите на нашата регистратура.

Започва първата през тази година кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в МБАЛ “Света-София”

Скъпи приятели, пандемията от COVID19 отложи всички инициативи за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в последните няколко месеца. На 24.02.2021г. (сряда) от 10-13ч. съвместно с Национален център по трансфузионна хематология организираме временен пункт за кръводаряване. Той ще бъде открит в Корпус II на МБАЛ “Света-София”.  В кабинет 2 ще бъде оформена вашата документация, а кабинет 3 е на разположение за извършване на манипулацията.

Не забравяйте, носете лична карта!

Очакваме ви!

Бъди силен, дари кръв! Важно е!

неКа

даРим

бЪдеще

А B АB 0

Водната аеробика – минимум усилия, максимум резултати

Водната аеробика – минимум усилия, максимум резултати

Знаете ли кой е най-добрият спорт за тонус и здраве? Това е водната аеробика! Отново имате възможност да се възползвате от ползите, които този спорт носи! Включете се в тренировките по водна аеробика, които се провеждат в басейна на МБАЛ „Света София“!

 • Приятен, лесен, полезен спорт, подходящ за всички!
 • За жени и мъже! За всички възрасти!
 • Без противопоказания!
 • Групи до 10 души!
 • Забавно и лесно!
 • Без умора!
 • Увлекателна музика!

Запишете се на тел.: 0888808184 – Алекс!

Започна ваксинацията на учителите срещу Covid-19 в МБАЛ „Света София“!

Започна ваксинацията на учителите срещу Covid-19 в МБАЛ „Света София“!

Поставянето на ваксини срещу Covid-19 в МБАЛ „Света София“ продължава по план. Днес в болничния комплекс започна ваксинирането на учителите от Столичната Математическа Гимназия „Паисий Хилендарски“. Безболезнената имунизация на групата педагози протече при стриктна организация и както и досега – без абсолютно никакви странични ефекти. Впечатление направи силно позитивното отношение на педагогическия персонал на гимназията към ваксината.

„Реших да се ваксинирам, защото това е единственият начин да се преодолее световната пандемия. Не се притеснявам въобще! Вярвам на специалистите, тяхната работа е винаги да правят най-доброто за нас“, сподели мнението си за ваксините току-що ваксинираната млада учителка Даяна Давидова.

Успоредно със старта на ваксинирането на учителите, в МБАЛ „Света София“ успешно тече и реваксинацията на първите групи медици. Благодарение на перфектната организация и все по-разрастващия се екип, ежедневните болнични и поликлинични процеси текат в абсолютен унисон с ваксинирането.

Ако все още не сте се включили в списъка за масовата ваксинация срещу Covid-19, можете да го направите при личния си лекар. А ако имате какъвто и да било здравословен проблем, винаги можете да разчитате на МБАЛ „Света София“ 24 часа дневно, 7 дни в седмицата! Запишете си сега час за преглед при всеки специалист, който ви е необходим: