Новини

Думи на благодарност в стихове написа поета Иван Каменов и ги посвети на доц. Стоян Сопотенски.

Думи на благодарност в стихове написа поета Иван Каменов и ги посвети на доц. Стоян Сопотенски.

Впечатлен от грижите в МБАЛ „Света София“ и от лекуващия лекар доц. Сопотенски, Иван Каменов решава да му посвети стих. Думите се подреждат една след друга в благодарствен стих. Поетът привлича за съмишленик една от медицинските сестри, която записва произведението върху болнична бланка. Авторът на стихосбирката „Дъжд и слънце“ споделя, че досега не е посвещавал стихове на лекар, но е бил впечатлен от хирурга, който въпреки натоварената си програма намира време да пият кафе.

На доц. Сопотенски

Ръце златни, талант божествен,

като хирург на хората, става известен.

В гърдите си носи сърце на поет,

събрал мъката на хора отвред.

Животът спасява и радост дарява.

За него това е най-голяма награда.

Пожелавам му много здраве и късмет,

Бог над него да бди и за доброто

на хората с Бога напред.

от Иван Каменов

Корпус 2 на МБАЛ “Света София”  с висока оценка от държавната приемателна комисия.

Корпус 2 на МБАЛ “Света София” с висока оценка от държавната приемателна комисия.

С гордост Ви информираме, че най-новото медицинско бижу на здравеопазването – Корпус 2 на МБАЛ “Света София” беше оценено високо от държавната приемателна комисия. Представители на различни институции инспектираха на 13-ти ноември строителните дейности, пожарната безопасност и констатираха пълно съответствие между фактически изпълненото строителство, нормативните изисквания и одобрените проекти. Държавната приемателна комисия изрази задоволство от видяното и нямаше отправени забележки.

Препълнена зала и любопитна аудитория на лекцията „Раждане и кърмене“.

Препълнена зала и любопитна аудитория на лекцията „Раждане и кърмене“.

Огромен интерес към съвместната инициатива на МБАЛ ”Света София” и Ла Лече Лига в подкрепа на кърменето. Пълна зала с бъдещи майки, татковци и дори баба, на лекцията ” Раждане и кърмене. Едно добро начало”. Събитието се проведе на 10-ти ноември в МБАЛ ”Света София”. Симона Стоянова, опитна майка и Ла Лече Лига помощник за кърмене, акцентира върху подготовката  за раждане и кърмене, готовността на бебето за кърмене, контакта кожа до кожа, както и влиянието на родилните практики върху кърменето.

 

Бъдещите майки имаха възможност да зададат въпросите си, а след 2-часовата дискусията, неформалните разговори продължиха. Събитието  е част от лекциите за кърмене организирани от Ла Лече Лига в Училище за кърмене “Как да кърмя успешно бебето си?”. МБАЛ ”Света София“ е домакин на ежемесечните лекции в подкрепа на кърмещите майки.

 

 

 

Ако искате да научите повече за най-добрите практики при кърменето и да се чувствате уверени при всички ситуации, докато храните бебето си, побързайте да се запишете на телефоните на регистратурата  02 / 8184 600 или 02 / 8184 608. Лекциите на Ла Лече Лига България, провеждани в МБАЛ “Св. София”, са напълно безплатни.

Очаквайте следващата лекция през месец декември.

Ученици от Испанската гимназия “МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС” гостуваха в МБАЛ „Света София“ и се срещнаха със стажантите от Испания.

Ученици от Испанската гимназия “МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС” гостуваха в МБАЛ „Света София“ и се срещнаха със стажантите от Испания.

Вече 3-та седмица,  5 млади дами от Центъра за професионално обучение в град  Кангас дел Нарсеа , са на работна практика и трупат опит в обгрижването на пациентите. Работните им занимания бяха прекъснати за кратко от приятна среща с млади хора, които владеят родния им език. Десетокласниците, част от които са посещавали страната на Дон Кихот, тореадорите и фламенкото, споделиха защо са избрали да учат Испански, как протичат училищните занимания, както и теми, които ги вълнуват. Срещата се проведе в Деня на българския лекар 19-ти октомври.

 

С внимание и бащинско чувство, началника на Вътрешно отделение д-р Михаел Кьолеян  поздрави младите хора, като им пожела успех в бъдещите начинания. „Основен етичен принцип в медицината е на първо място: не вреди! Следвайте този принцип и знайте, че болния човек е различен, чувствителен и не винаги ще получавате добра дума за усилията си“, каза им д-р Кьолеян. Работната практика по Европейската програма за мобилност Еразъм +  в МБАЛ „Света София“ продължава до края на месец октомври.

19 октомври – Ден на българския лекар

19 октомври – Ден на българския лекар

Честит празник, колеги!

Приемете най-сърдечни поздрави по случай 19 октомври – Деня на българския лекар. На този ден отдаваме почит на покровителя на българския народ и покровител на медиците Св. Иван Рилски. Древна латинска поговорка гласи: „Медицината е най-благородното изкуство”, защото хуманността и благородството са свято дело, за което са достойни малцина. Ние сме избраните и това ни радва, но и задължава.

Бъдете все така отзивчиви и всеотдайни в грижите си към тези, които идват при вас с болките си!

С пожелание за добро здраве, огромно търпение, увереност в собствените сили и благополучие!

Трансплантация на хрущял от коляно на фаланги на пръст върна на бойната сцена 26 годишен спортист.

Трансплантация на хрущял от коляно на фаланги на пръст върна на бойната сцена 26 годишен спортист.

Това е първа по рода си операция в България, а в медицинската литература са описани единични такива случаи, при които се взема хрущял от коляното на пациента и с помощта на специален инструментариум, той се трансплантира на малка става. Ортопедите на МБАЛ „Света София“  върнаха надеждата на младия спортист, като приложиха иновативната техника. Трансплантацията на хрущял на големи стави е рутинна практика в Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света София“, като сега се пристъпва и към трансплатация на хрущял на малки стави. „Пациентът  няма никакви оплаквания, възстановил е движението, а 9 месеца след операцията вече е подновил и  тренировките“, споделя д-р Филип Койнарски.

 

Екипът на клиниката представи доклад по случая по време на XXIII Конференция „ДНИ НА БЪЛГАРСКАТА ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ“, който се проведе в гр. Трявна.

МБАЛ  ”Света София” в подкрепа на кампанията ”Заедно сме в борбата срещу акнето”

МБАЛ  ”Света София” в подкрепа на кампанията ”Заедно сме в борбата срещу акнето”

Поредното издание на кампанията цели да привлече общественото внимание към това кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и 50% от младите хора над 25 годишна възраст. Идеята е младежите и техните родители да получат достоверна информация и съвети, както и да се популяризира ключовата роля на дерматолога в лечението на акне. Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти.

От 8 до 12 октомври над 300 дерматолози от 38 града в страната ще преглеждат безплатно пациенти с акне в рамките на образователната кампания.

Прегледите в МБАЛ ”Св.София” ще бъдат в кабинет 2 на болницата на 10.10.2018 г. от д-р Пепа  Георгиева, специалист по дерматология и онкодерматохирургия.

Прегледите са с начален час 15 и ще се проведат след предварително записване на телефоните на регистратурата на МБАЛ ”Света София” 02/8184600 и 02/8184608.

Продължава работната практика в МБАЛ „ Света София “ за ученици и студенти от цяла Европа

Продължава работната практика в МБАЛ „ Света София “ за ученици и студенти от цяла Европа

В продължение на 4 седмици  стажанти от Испания ще проведат практика в отделенията на болницата.  Групата от 5 млади дами е последна година в Центъра за професионално обучение  и квалификация в областта на здравните грижи от  град  Кангас дел Нарсеа . Наученото от тях ще бъде приложено в практиката и обгрижването на пациентите на МБАЛ „Света София“. Групата от млади колеги и техния ръководител бяха приветствани от ръководството, старшата сестрa на болницата и отделенията, в които ще се провежда работната практика. „Радваме се да Ви приемем и да Ви съдействаме. Грижата за болните и индивидуалното внимание, съчетани с  точната диагноза и лечение, са важни за тяхното по-бързо възстановяване “, заяви д-р Явор Дренски. Групата от Испания разгледа отделенията на МБАЛ „Света София“, а от утре вече ще помага на екипа и пациентите.  Работната практика  продължава до края на месец октомври и е част от Европейските програми за мобилност Еразъм +.

МБАЛ „Света София“ продължава разговорите за сътрудничество с международната болнична верига „Токушукай Медикъл Корпорейшън“.

МБАЛ „Света София“ продължава разговорите за сътрудничество с международната болнична верига „Токушукай Медикъл Корпорейшън“.

От 18 до 20 септември на посещение в МБАЛ „Света София“ бяха представители на най-голямата Японска верига от болници, която включва  280 различни лечебни заведения. Японският тим разгледа сградата на Корпус 2 на болницата, която е пред завършване и се планира да бъде открита до края на годината.

 

По време на разговорите между ръководството на МБАЛ „Света София“ и представителите на “Токушукай Медикъл Корпорейшън” се обсъдиха възможностите  за съвместна работа  в сферата на болничната помощ. Активната работа и сътрудничество в тази посока продължават. Преди няколко месеца страната на изгряващото слънце посетиха доц. Валентина Мазнейкова – управител на МБАЛ „Света София“ и д-р Явор Дренски – консултант управление. Те участваха в традиционния месечен семинар на “Токушукай Медикал Корпорейшън”, на който присъстват над 250 участници, представители на над 70 лечебни заведения от веригата.

 

 

 

Припомняме, че „Токушукай Медикал Корпорейшън“ е познато име за здравеопазването у нас с първата болница в България със 100% чуждестранна инвестиция и най-голямата частна болница в страната и региона – МБАЛ “Токуда Болница София”.

Десетки пациенти бяха прегледани  безплатно на 17-ти септември в МБАЛ „Света София”.

Десетки пациенти бяха прегледани  безплатно на 17-ти септември в МБАЛ „Света София”.

Празникът на болницата се превърна в Ден на профилактика на здравето. Водещи специалисти акушер – гинеколози, ортопеди, хирурзи, офталмолози, рехабилитатори, гастроентеролози, кардиолози, невролози и хематолози, прегледаха и консултираха желаещите.

 

Графикът за  консултации беше запълнен преди дни, още след обявяването на кампанията. Благодарим на всеки един член на екипа на МБАЛ „Света София“, който с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност служи  на здравето и живота на пациентите.

 

Благодарим и на всички наши пациенти и приятели, които  ни поздравиха за празника и отново избраха да се доверят на МБАЛ „Света София“!