Новини

МБАЛ „Света София“ продължава разговорите за сътрудничество с международната болнична верига „Токушукай Медикъл Корпорейшън“.

МБАЛ „Света София“ продължава разговорите за сътрудничество с международната болнична верига „Токушукай Медикъл Корпорейшън“.

От 18 до 20 септември на посещение в МБАЛ „Света София“ бяха представители на най-голямата Японска верига от болници, която включва  280 различни лечебни заведения. Японският тим разгледа сградата на Корпус 2 на болницата, която е пред завършване и се планира да бъде открита до края на годината.

 

По време на разговорите между ръководството на МБАЛ „Света София“ и представителите на “Токушукай Медикъл Корпорейшън” се обсъдиха възможностите  за съвместна работа  в сферата на болничната помощ. Активната работа и сътрудничество в тази посока продължават. Преди няколко месеца страната на изгряващото слънце посетиха доц. Валентина Мазнейкова – управител на МБАЛ „Света София“ и д-р Явор Дренски – консултант управление. Те участваха в традиционния месечен семинар на “Токушукай Медикал Корпорейшън”, на който присъстват над 250 участници, представители на над 70 лечебни заведения от веригата.

 

 

 

Припомняме, че „Токушукай Медикал Корпорейшън“ е познато име за здравеопазването у нас с първата болница в България със 100% чуждестранна инвестиция и най-голямата частна болница в страната и региона – МБАЛ “Токуда Болница София”.

Десетки пациенти бяха прегледани  безплатно на 17-ти септември в МБАЛ „Света София”.

Десетки пациенти бяха прегледани  безплатно на 17-ти септември в МБАЛ „Света София”.

Празникът на болницата се превърна в Ден на профилактика на здравето. Водещи специалисти акушер – гинеколози, ортопеди, хирурзи, офталмолози, рехабилитатори, гастроентеролози, кардиолози, невролози и хематолози, прегледаха и консултираха желаещите.

 

Графикът за  консултации беше запълнен преди дни, още след обявяването на кампанията. Благодарим на всеки един член на екипа на МБАЛ „Света София“, който с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност служи  на здравето и живота на пациентите.

 

Благодарим и на всички наши пациенти и приятели, които  ни поздравиха за празника и отново избраха да се доверят на МБАЛ „Света София“!

 

Честит празник на всички на настоящи и бивши служители на МБАЛ „Света София“!

Честит празник на всички на настоящи и бивши служители на МБАЛ „Света София“!

Днес София чества своя официален празник – денят, в който църквата почита паметта на светите мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Преди 23 години с решение на Общинския съвет църковният празник е определен и за празник на столицата.

Честит празник на столичани и на всички, които имат имен ден, с пожелание за здраве, благополучие и успехи! Ние, служителите на МБАЛ „Света София“ ще продължаваме да се грижим за вашето здраве!

“Краят на кърменето” – поредната тема от съвместната инициатива на МБАЛ “Света София” и Ла Лече Лига.

“Краят на кърменето” – поредната тема от съвместната инициатива на МБАЛ “Света София” и Ла Лече Лига.

Кога трябва да спре кърменето, митове за дългото кърмене и отбиването, кърмаческа стачка – как да я разпознаем и преодолеем? Това бяха част от въпросите, които намериха отговор по време на редовната лекция на Ла Лече Лига и МБАЛ ”Света София”.  Своят опит и ползите от естественото отбиване и продължителното кърмене сподели Симона Стоянова, опитна майка и Ла Лече Лига помощник за кърмене. Майките, които присъстваха споделиха, че кърмят от една година, но темата вълнуваше и дама, която кърми вече 3 години. Съвместната инициатива на МБАЛ ” Света София ” и Ла Лече Лига се провежда всеки месец и е напълно безплатна. Очаквайте следващата лекция през октомври. За темата и точната дата ще Ви информираме на сайта на МБАЛ ” Света София ” и на фейсбук страницата на АГО. Добре дошли са  бременни и майки,татковци и бебета, дори баби и дядовци. Побързайте да се запишете на телефоните на регистратурата на  МБАЛ ” Света София”  02 / 8184 600 или 02 / 8184 608. 

МБАЛ „Света София“ с акция в Световния ден на почистването

МБАЛ „Света София“ с акция в Световния ден на почистването

Лекари, сестри, санитари и администрация, се включихме в почистването на боклука в района на болницата.

 

Изхвърлените в тревните площи  всевъзможни отпадъци събрахме в чували, а по-умелите от нас изрязаха избуялата растителност.   

 

 

 

Чистихме с настроение, но и с надеждата да ни остане чисто.

 

                                                       Благодарим Ви колеги!

 

 

 

Ние сме част от над 20-те милиона доброволци от 150 държави, които на 15-ти септември активно участваха в най-голямата положителна гражданска акция.

 

 

 

 

 

МБАЛ „Св.София”  с безплатни прегледи по различни специалности по повод празника на болницата “Света София мъченица – Вяра, Надежда и Любов”.

МБАЛ „Св.София”  с безплатни прегледи по различни специалности по повод празника на болницата “Света София мъченица – Вяра, Надежда и Любов”.

На 17-ти септември пациентите ще могат да разчитат на професионалното мнение на лекарите от следните направления:

-Акушерство и гинекология

-Ортопедия и травматология

-Кардиология

-Клинична хематология

-Неврология

-Очни болести

-Хирургия

-Физиотерапия и рехабилитация

– Гастроентерология

Традиционно ръководството на  МБАЛ „Света София“ организира безплатни прегледи, които се посещават от десетки пациенти. Необходимо е само  предварително записване на телефоните на  МБАЛ ”Света София” –  02/8184600 и 02/8184608.  Направления не се изискват, но е препоръчително пациентите да носят със себе си наличната медицинска документация, с която да удостоверят здравословното си състояние. Ако по време на прегледа се наложи назначаването на изследвания, те ще бъдат извършени по ценоразписа на лечебното заведение.

За малките и големи плувци няма лятна ваканция.

За малките и големи плувци няма лятна ваканция.

Плувният комплекс на МБАЛ „ Света София “ работи целогодишно. За малките и големи плувци няма лятна ваканция. Малчуганите от детска градина „ Българанче “ от години посещават комплекса, по 2 пъти в седмицата.  Макар, че най-малките сред тях са само на 3 години, те без страх вземат дължините на басейна, гмуркат се за да извадят играчки от дъното и се забавляват.

 

Любима част от заниманията са упражненията в джакузито. Още от сега малчуганите са дали заявка за участие в  традиционния турнир за купата МБАЛ „ Света София “, който се провежда през месец май.

 

 

 

 

Сладури от различни възрастови групи, както възпитаници на нашата школа, така и представители на други плувни клубове, ще  покажат уменията си във водата.                                                                                    

Продължават инициативите на МБАЛ ” Света София ” по повод Световната седмица на кърменето

Продължават инициативите на МБАЛ ” Света София ” по повод Световната седмица на кърменето

Майки, татковци и техните бебенца, се възползваха от индивидуалните безплатни консултации, в подкрепа на кърменето.  Десислава Пеева и Рина Господинова, Ла Лече Лига консултанти по кърмене, посветиха целия ден на  въпросите на майките. Показани бяха различни пози за кърмене, обсъдени варианти за увеличаване на лактацията, безопасни начини за намаляване на дохранването, методи за дохранване на гърда с помощта на специално изработена система, както и съставени индивидуални планове за кърмене. Консултациите протичаха паралелно със сладкото хапване на бебоците. 

 

Сред тях имаше и двойка близнаци – момче и момиченце. ”Майките трябва да вярват в себе си и да следват бебето”, препоръчва Десислава Пеева. Благодарим на Ла Лече Лига за всеотдайната работа в подкрепа на кърменето. Напомняме Ви, че утре 4-ти август Ви очакваме отново в МБАЛ   ” Света София”.

Поредната ни среща е с начален час 11 и на нея ще поговорим за целите на Световната седмица на кърменето – кърменето като основа за правилно хранене, сигурност във време на криза и прекъсване на цикъла на бедност. Практическата част ще е свързана с първите дни с бебето, избягване и преодоляване на трудности.            

Лекцията е безплатна и отворена за всеки, който се интересува от темата – бременни майки, бъдещи татковци, настоящи майки и бащи и дори баби и дядовци. Побързайте да се запишете на телефоните на регистратурата на  МБАЛ ” Света София”  02 / 8184 600 или 02 / 8184 608.

МБАЛ „Света София“ и Федерация “Български пациентски форум” с кампанията по повод Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.

МБАЛ „Света София“ и Федерация “Български пациентски форум” с кампанията по повод Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.

Над 70 лекари, специалисти по здравни грижи и служители на болницата се изследваха безплатно за Хепатит C. В повечето от случаите началото на заболяването протича безсимптомно. Оставен нелекуван  хепатит C води до увреждане на черния дроб и рак на черния дроб. Хепатит C се предава по кръвен път и за него не съществува ваксина. За щастие има лечение, което се поема и от НЗОК.

Проблем у нас обаче остава ниското ниво на диагностика, тъй като безплатни изследвания не се поемат от никакви обществени фондове.

 

 

 

Сред най-уязвимите от инфекцията групи попадат лекари, медицински специалисти, зъболекари, ето защо скрининга е от изключително значение, както за здравето им, така и за здравето на пациентите.

 

 

Федерация “Български пациентски форум” организира кампания “Скрининг за Хепатит C”, в която активно и с благодарност за предоставената възможност, се включи екипа на МБАЛ “Св. София”.

 

 

 

Съвместната инициатива продължава и следващата сряда 1-ви август.

 

 

Приключи работната практика на стажантите от Португалия в МБАЛ „Света София“.

Приключи работната практика на стажантите от Португалия в МБАЛ „Света София“.

В продължение на 9 седмици младите колеги обогатиха знанията си в отделението по Физиотерапия и следоперативна рехабилитация, под вещото ръководство на д-р Ирена Иванова. Стажантите усвояваха тънкостите на различните масажи, хидротерапията, но и наблюдаваха начина на организация в отделението, както и отношението лекар – пациент. Уменията им бяха оценени отлично в индивидуалните им характеристики. „ От вас научихме много и не само в професионален план. Екипът на отделението е сплотен и внимателен към болката на пациентите“, споделят стажантите. След връщането си в Португалия част от групата ще продължи обучението си по хидротерапия в професионалното училище, а друга част в Университета. Работната практика в МБАЛ „Света София“ се проведе между 23-ти май и 18-ти юли и е част от Европейските програми за мобилност Еразъм +.