Новини

Трансплантация на хрущял от коляно на фаланги на пръст върна на бойната сцена 26 годишен спортист.

Трансплантация на хрущял от коляно на фаланги на пръст върна на бойната сцена 26 годишен спортист.

Това е първа по рода си операция в България, а в медицинската литература са описани единични такива случаи, при които се взема хрущял от коляното на пациента и с помощта на специален инструментариум, той се трансплантира на малка става. Ортопедите на МБАЛ „Света София“  върнаха надеждата на младия спортист, като приложиха иновативната техника. Трансплантацията на хрущял на големи стави е рутинна практика в Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света София“, като сега се пристъпва и към трансплатация на хрущял на малки стави. „Пациентът  няма никакви оплаквания, възстановил е движението, а 9 месеца след операцията вече е подновил и  тренировките“, споделя д-р Филип Койнарски.

 

Екипът на клиниката представи доклад по случая по време на XXIII Конференция „ДНИ НА БЪЛГАРСКАТА ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ“, който се проведе в гр. Трявна.

МБАЛ  ”Света София” в подкрепа на кампанията ”Заедно сме в борбата срещу акнето”

МБАЛ  ”Света София” в подкрепа на кампанията ”Заедно сме в борбата срещу акнето”

Поредното издание на кампанията цели да привлече общественото внимание към това кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и 50% от младите хора над 25 годишна възраст. Идеята е младежите и техните родители да получат достоверна информация и съвети, както и да се популяризира ключовата роля на дерматолога в лечението на акне. Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти.

От 8 до 12 октомври над 300 дерматолози от 38 града в страната ще преглеждат безплатно пациенти с акне в рамките на образователната кампания.

Прегледите в МБАЛ ”Св.София” ще бъдат в кабинет 2 на болницата на 10.10.2018 г. от д-р Пепа  Георгиева, специалист по дерматология и онкодерматохирургия.

Прегледите са с начален час 15 и ще се проведат след предварително записване на телефоните на регистратурата на МБАЛ ”Света София” 02/8184600 и 02/8184608.

Продължава работната практика в МБАЛ „ Света София “ за ученици и студенти от цяла Европа

Продължава работната практика в МБАЛ „ Света София “ за ученици и студенти от цяла Европа

В продължение на 4 седмици  стажанти от Испания ще проведат практика в отделенията на болницата.  Групата от 5 млади дами е последна година в Центъра за професионално обучение  и квалификация в областта на здравните грижи от  град  Кангас дел Нарсеа . Наученото от тях ще бъде приложено в практиката и обгрижването на пациентите на МБАЛ „Света София“. Групата от млади колеги и техния ръководител бяха приветствани от ръководството, старшата сестрa на болницата и отделенията, в които ще се провежда работната практика. „Радваме се да Ви приемем и да Ви съдействаме. Грижата за болните и индивидуалното внимание, съчетани с  точната диагноза и лечение, са важни за тяхното по-бързо възстановяване “, заяви д-р Явор Дренски. Групата от Испания разгледа отделенията на МБАЛ „Света София“, а от утре вече ще помага на екипа и пациентите.  Работната практика  продължава до края на месец октомври и е част от Европейските програми за мобилност Еразъм +.

МБАЛ „Света София“ продължава разговорите за сътрудничество с международната болнична верига „Токушукай Медикъл Корпорейшън“.

МБАЛ „Света София“ продължава разговорите за сътрудничество с международната болнична верига „Токушукай Медикъл Корпорейшън“.

От 18 до 20 септември на посещение в МБАЛ „Света София“ бяха представители на най-голямата Японска верига от болници, която включва  280 различни лечебни заведения. Японският тим разгледа сградата на Корпус 2 на болницата, която е пред завършване и се планира да бъде открита до края на годината.

 

По време на разговорите между ръководството на МБАЛ „Света София“ и представителите на “Токушукай Медикъл Корпорейшън” се обсъдиха възможностите  за съвместна работа  в сферата на болничната помощ. Активната работа и сътрудничество в тази посока продължават. Преди няколко месеца страната на изгряващото слънце посетиха доц. Валентина Мазнейкова – управител на МБАЛ „Света София“ и д-р Явор Дренски – консултант управление. Те участваха в традиционния месечен семинар на “Токушукай Медикал Корпорейшън”, на който присъстват над 250 участници, представители на над 70 лечебни заведения от веригата.

 

 

 

Припомняме, че „Токушукай Медикал Корпорейшън“ е познато име за здравеопазването у нас с първата болница в България със 100% чуждестранна инвестиция и най-голямата частна болница в страната и региона – МБАЛ “Токуда Болница София”.

Десетки пациенти бяха прегледани  безплатно на 17-ти септември в МБАЛ „Света София”.

Десетки пациенти бяха прегледани  безплатно на 17-ти септември в МБАЛ „Света София”.

Празникът на болницата се превърна в Ден на профилактика на здравето. Водещи специалисти акушер – гинеколози, ортопеди, хирурзи, офталмолози, рехабилитатори, гастроентеролози, кардиолози, невролози и хематолози, прегледаха и консултираха желаещите.

 

Графикът за  консултации беше запълнен преди дни, още след обявяването на кампанията. Благодарим на всеки един член на екипа на МБАЛ „Света София“, който с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност служи  на здравето и живота на пациентите.

 

Благодарим и на всички наши пациенти и приятели, които  ни поздравиха за празника и отново избраха да се доверят на МБАЛ „Света София“!

 

Честит празник на всички на настоящи и бивши служители на МБАЛ „Света София“!

Честит празник на всички на настоящи и бивши служители на МБАЛ „Света София“!

Днес София чества своя официален празник – денят, в който църквата почита паметта на светите мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Преди 23 години с решение на Общинския съвет църковният празник е определен и за празник на столицата.

Честит празник на столичани и на всички, които имат имен ден, с пожелание за здраве, благополучие и успехи! Ние, служителите на МБАЛ „Света София“ ще продължаваме да се грижим за вашето здраве!

“Краят на кърменето” – поредната тема от съвместната инициатива на МБАЛ “Света София” и Ла Лече Лига.

“Краят на кърменето” – поредната тема от съвместната инициатива на МБАЛ “Света София” и Ла Лече Лига.

Кога трябва да спре кърменето, митове за дългото кърмене и отбиването, кърмаческа стачка – как да я разпознаем и преодолеем? Това бяха част от въпросите, които намериха отговор по време на редовната лекция на Ла Лече Лига и МБАЛ ”Света София”.  Своят опит и ползите от естественото отбиване и продължителното кърмене сподели Симона Стоянова, опитна майка и Ла Лече Лига помощник за кърмене. Майките, които присъстваха споделиха, че кърмят от една година, но темата вълнуваше и дама, която кърми вече 3 години. Съвместната инициатива на МБАЛ ” Света София ” и Ла Лече Лига се провежда всеки месец и е напълно безплатна. Очаквайте следващата лекция през октомври. За темата и точната дата ще Ви информираме на сайта на МБАЛ ” Света София ” и на фейсбук страницата на АГО. Добре дошли са  бременни и майки,татковци и бебета, дори баби и дядовци. Побързайте да се запишете на телефоните на регистратурата на  МБАЛ ” Света София”  02 / 8184 600 или 02 / 8184 608. 

МБАЛ „Света София“ с акция в Световния ден на почистването

МБАЛ „Света София“ с акция в Световния ден на почистването

Лекари, сестри, санитари и администрация, се включихме в почистването на боклука в района на болницата.

 

Изхвърлените в тревните площи  всевъзможни отпадъци събрахме в чували, а по-умелите от нас изрязаха избуялата растителност.   

 

 

 

Чистихме с настроение, но и с надеждата да ни остане чисто.

 

                                                       Благодарим Ви колеги!

 

 

 

Ние сме част от над 20-те милиона доброволци от 150 държави, които на 15-ти септември активно участваха в най-голямата положителна гражданска акция.

 

 

 

 

 

МБАЛ „Св.София”  с безплатни прегледи по различни специалности по повод празника на болницата “Света София мъченица – Вяра, Надежда и Любов”.

МБАЛ „Св.София”  с безплатни прегледи по различни специалности по повод празника на болницата “Света София мъченица – Вяра, Надежда и Любов”.

На 17-ти септември пациентите ще могат да разчитат на професионалното мнение на лекарите от следните направления:

-Акушерство и гинекология

-Ортопедия и травматология

-Кардиология

-Клинична хематология

-Неврология

-Очни болести

-Хирургия

-Физиотерапия и рехабилитация

– Гастроентерология

Традиционно ръководството на  МБАЛ „Света София“ организира безплатни прегледи, които се посещават от десетки пациенти. Необходимо е само  предварително записване на телефоните на  МБАЛ ”Света София” –  02/8184600 и 02/8184608.  Направления не се изискват, но е препоръчително пациентите да носят със себе си наличната медицинска документация, с която да удостоверят здравословното си състояние. Ако по време на прегледа се наложи назначаването на изследвания, те ще бъдат извършени по ценоразписа на лечебното заведение.

За малките и големи плувци няма лятна ваканция.

За малките и големи плувци няма лятна ваканция.

Плувният комплекс на МБАЛ „ Света София “ работи целогодишно. За малките и големи плувци няма лятна ваканция. Малчуганите от детска градина „ Българанче “ от години посещават комплекса, по 2 пъти в седмицата.  Макар, че най-малките сред тях са само на 3 години, те без страх вземат дължините на басейна, гмуркат се за да извадят играчки от дъното и се забавляват.

 

Любима част от заниманията са упражненията в джакузито. Още от сега малчуганите са дали заявка за участие в  традиционния турнир за купата МБАЛ „ Света София “, който се провежда през месец май.

 

 

 

 

Сладури от различни възрастови групи, както възпитаници на нашата школа, така и представители на други плувни клубове, ще  покажат уменията си във водата.