Какво трябва да знаете

1. Гинекологичен преглед-влагалищен секрет, цитонамазка, ултразвуково изследване
2. Изследване на хормони /3-5-ти ден на м.ц./-венозна кръв, сутрин на гладно
3. Цветна снимка за проходимост на маточните тръби- 6-10 ти ден на м.ц.
Необходимо е изследване на кръв за левкоцити и утайка от предишния ден
4. Спермограма- цялото количество отделена сперма се донася до 1 час след отделянето, в стерилно бурканче/ закупува се от аптека/.
Това става между 8 и 10 часа сутринта в клиничната лаборатория, на болницата.
За целта е необходимо да не се консумира алкохол или медикаменти преди това, както и да има 5 дни полово въздържание.
Получаване на резултата – на следващия ден.

● Постъпвате в клиниката в 7.30 ч.в деня на операцията. (Ако изтекат околоплодните води или започнат регулярни контракции – постъпвате по всяко време на денонощието по спешност. В този случай трябва да преустановите приема на храна и течности).
● Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
● Вечерта преди операцията в 22 часа поставете в ануса 1 свещичка EVA/qu (вместо неприятната клизма)
● Избръснете или депилирайте външните полови органи
● Носете със себе си: лична карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, 5 чифта гащи и 2 нощници
● Цезаровото сечение се прави най-често със спинална анестезия или ако бременната се страхува с обща- т.е. заспива. Стандартно продължителността на операцията е около 1 час. Родилката остава в реанимация през следващите 2 часа, след което се превежда в болничната стая. През това време бебето се обгривжа от екипа – детски лекар, детска сестра в сектора за норородени. При нормално протичане на послеродовия период родилката остава в клиниката 5 дена. Свалянето на конците става амбулаторно на 7-я ден след операцията- сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
● Свиждането е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката- в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
● Заплащането на определената такса става в деня на операцията в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
● Контролен гинекологичен преглед – след 2 месеца.

1. Пациентката прави изследване на кръв за левкоцити и утайка-1-2 дни преди процедурата в лабораторията на сутерен, сутрин на гладно след 8 часа.
2. Снимката се прави между 6-10 ден на менструалния цикъл- да няма никакво кървене.
3. Провежда се в рентгена, който се намира на сутерен – между 10-15 часа всеки ден от понеделник до петък. При желание изследването може да се направи с венозна упойка, след предварителна заявка. За целта пациентката не трябва да се е хранила и пила течности 6 часа преди изследването.
4. Контрастното вещество Ultravist 20ml се купува от аптеката на партерния етаж.
5. Рентгеновите снимки се получават в рентгена след представяне на документ за извършено плащане – 100 лв. , което става на регистратурата на болницата на първия етаж.
6. Необходима е 1 бр. дамска превръзка.

• Постъпвате в клиниката по всяко време на денонощието, ако изтекат околоплодните води, появи се генитално кървене или започнат регулярни контракции . В този случай трябва да преустановите приема на храна и течности.
• Носете със себе си: лична карта, направление за хоспитализация №7, обменна карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, няколко чифтаеднократни или памучни гащи и 2 нощници
• Раждащата се настанява в предродилна зала, където се прави тоалет и очистителна клизма. Раждането продължава различно, като при разкритие на канала над 4 см може да се приложи епидурално обезболяване. След раждането родилката се превежда в болничната стая. През това време бебето се обгривжа от екипа – детски лекар, детска сестра в сектора за новородени. При нормално протичане на послеродовия период родилката остава в клиниката 3 дена. Ако има епизиотомия свалянето на конците става амбулаторно на 5-я ден след раждането- сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
• Свиждането е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката- в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
• Заплащането на определената такса става в деня на раждането в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
• Контролен гинекологичен преглед – след 2 месеца

1. Постъпвате в клиниката в 7.30 ч.в деня на операцията, запланувана предварително след преглед или по телефона .
2. Носете направление за хоспитализация от личния лекар, изследвания- ПКК, кръвна група
3. Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
4. Вечерта преди операцията в 22 часа поставете в ануса 1 свещичка EVA/qu (вместо неприятната клизма)
5. Избръснете или депилирайте външните полови органи
6. Носете със себе си: лична карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, 2 нощници
7. Лапароскопията се прави с обща анестезия. При нормално протичане на следоперативния период оперираната остава в клиниката 2 дена. Свалянето на конците става амбулаторно на 7-я ден след операцията- сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
8. Свиждането е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката- в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
9. Заплащането на определената такса става в деня на операцията в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
10. Контролен гинекологичен преглед – след 1 месец

● Попълване на документи в кабинет №6 на поликлиниката в 8.00 ч. Носете направление за хоспитализация №7 и лична карта. След това се качвате за настаняване в отделението по акушерство и гинекология на 2 етаж на болницата.
● Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
● Носете със себе си: чехли, дамски превръзки и нощница
● При липса на усложнения си тръгвате същия ден, два часа след процедурата

1. 4-7 г.с. – регистрация на бремеността – УЗ, анамнеза
2. 10-14 г.с. – УЗ с измерване на нухална транслуценция, кръвни изследвания за регистрация на бременност, влагалищен секрет за микробиологично изследване, цитонамазка от маточната шийка и ранен БХС за синдром на Даун
3. 16-18 г.с. – ПКК и урина и евентуално късен скрининг за синдром на Даун
4. 20 – 24 г.с. – 4Д УЗ морфология, Доплерово изследване на кръвотока на майката и плода, измерване на дължината на маточната шийка
5. 24-26 г.с – ПКК и урина
6. 28-30 г.с.- влагалищен секрет за микробиологично изследване
7. 32-34 г.с- 4Д УЗ морфология
8. 36г.с. – ПКК и урина
9. 37 г.с – NST
10. 38г.с – УЗ биометрия, NST, определяне на пелвик скор на маточната шийка и определяне на начина на раждане
11. 39г.с – NST