Спа център – водна гимнастика

Клуб по водна аеробика:“Мария Шпицер“

Водна аеробика (аква аеробика) е вид аеробика, която се изпълнява в басейн с дълбочина от 1.20 до 1.80 м. Представлява комплекс от упражнения, подходящи за всяка възраст и съобразени с индивидуално спортно ниво. Водната аеробика съчетава фитнес, пилатес, бойни изкуства, джогинг, плуване, каланетика. Тренировката е с продължителност от 60 мин и включва: загрявка, същинска аеробна част, в която се редуват периоди на вдигане и намаляване на пулса (интервално кардио), стречинг – разтягане за отпускане на мускулатурата. Със специални уреди се натоварват всички мускулни групи, като вероятността от получаване на травми е сведена до нула.

Предимства на водната аеробика:

• не натоварва ставите-80% от теглото на индивида се поема от водата
• укрепва сърцето и увеличава притока на кислород към мускулите
• съпротивлението на водата тонизира мускулите и те извършват по-голяма работа
• добър начин да се свалят излишните килограми, да се стегне и извае фигурата
• подходяща за хора с травми, болки в кръста, дископатии, дискови хернии, разширени вени, слаба мускулатура, обездвижване

Водната аеробика се препоръчва на бременни. Може да се посещават тренировки от началото до края на бременността. Чудесен начин да се поддържа форма, а тялото да се възстанови по-бързо след раждане. Упражненията за бременни не натоварват кръстно-поясната и коремната област. Набляга се на проблемната част при бъдещите майки – гърба, както и крака – вътрешна, външна и задна част на бедрата, глутеуси, ръце – бицепс, трицепс, рамена. Застоявания и схващания се повлияват от аквааеробиката, а най-благоприятната поза за бебето във водата е по корем.

Разновидности на водната аеробика са:

• Водна каланетика: комплекс от стягащи упражнения, извайващи проблемните зони – талия, ханш, бедра, корем. Може да се практикува самостоятелно.
• Водна гимнастика- по-леки упражнениия, съобразени със спортното ниво, които тонизират тялото.

 

Треньори и информация за водна аеробика

02/8184600,02/8184608

Вероника Налбантска

С водна аеробика се занимава от 2007 г., а сертификат за завършен курс при Мария Шпицер имам от юни 2008 година. Други спортове, които практикува: кикбокс, колоездене (любителски), силов трибой (златни медали в категория до 84 кг. от 15ти ДЛОШ – Горна Оряховица (април 2011г) и 15- ти ДЛОШ ЛЕГ – София (май 2011г). Има интереси в областта на диетологията. Занимава се с рисуване.

Емили Илиева

Инструктор по водна аеробика от ноември 2010 година. Спортувала е художествена гимнастика. Завършила е 166-то спортно училище. От 2013 година – студентка в НСА, учителски профил.

Милена Иванова

Инструктор по водна аеробика от 2013 година. Има 12 годишна състезателна кариера в националния отбор по шорттрек, с участия в световни и европейски първенства. Четвърто място със щафета на европейско първенство. Златен медал от щафета на международно състезание. Завършила е журналистика в СУ. Предстои да се сертифицира като консултант по хранене към Precision Nutrition. Майка на две момчета. Открива водната аеробика през бременността си и в този период постига идеалната фигура.

Стефани Исаева

Инструктор по водна аеробика от края на април 2011 година. Спортувала е гимнастика, тенис на корт, плуване, народни танци, баскетбол. Многократна шампионка по стрелба. Завършила гимназия по туризъм, а от 2013-та година – студентка в НСА (спортен мениджмънт).

Мария Шпицер

Мария Шпицер е млада дама, която има собствен клуб по водна аеробика. Намерила е баланса между работа и семейство. Щастлива е със своите две дъщери. Ето какво сподели тя за читателите на Az-jenata.com.

За каква професия мечтаехте като дете?
Мечтата ми като дете беше да стана световна шампионка! Не станах, но се занимавам с това, което ме прави истински щастлива.

Как решихте да се занимавате с водни спортове и да създадете своя клуб?
След като забременях с първата си дъщеря (имам две – на 7 и 3 г.), исках да намеря начин да поддържам формата си и по време на бременността. 9 месеца не излязох от басейна и тогава освен Маги, се роди и идеята за водната аеробика.

От кой месец на бременността следва да се започне водна гимнастика? 
Водна гимнастика при здрави жени може да се практикува от началото на бременността, до деветия месец. Всички бъдещи майки в клуба се чувстват невероятно в басейна, усещат как водата извайва телата им, леки са като перца и най-важното знаят, че това е страхотно усещане за бебчетата в коремите им.

Треньор сте по водна аеробика и водна каланетика – за стягане, отслабване или просто за добра форма препоръчвате подобни тренировки? 
С каква честота седмично тренировки препоръчвате? Препоръчвам спорт, поне 1-2 пъти седмично, без значение каква разновидност на ВОДНАТА АЕРОБИКА.Това е най-добрият начин да се свалят излишните килограми, да се тонизира и стегне цялото тяло и водата да отнеме натрупаната негативна енергия.

Геройство ли е да си жена в днешно време?
Дефинирам геройството като нещо изключително, което постигат малцина. Но съвременната жена, тази която работи, пазарува, готви, която си гледа децата, която въпреки натовареното си ежедневие намира време за спорт, а вечер е любяща съпруга (с маникюр!), заслужава внимание и уважение.

За какво мечтаете? 
Казват, че пълно щастие няма. Аз постигнах мечтата си, да намеря баланса в живота. Мисля, че това е най-важната част от пъзела на щастието.

Какво послание бихте отправили към българките?
Жени, поддържайте тялото и духа си във форма, само така ще постигнете комфорта в живота. И най-важното, бъдете позитивни.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място? 
Цвят, разбира се цвета на розите и страстта-червен. Witney Houston е най-голямата. Вегетарианската кухня е предпочитана от мен и семейството ми и като цяло здравословното хранене. Следвам максимата – не е важно къде си, а с кой. Ако съм с любимите ми деца и мъж, не ме интересува къде се намирам.